nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Ekipa SN / zu
Ekipa SN / zu
0 05.01.2024 11:11:54

Ana Bucik pred Zlato lisico: Verjamem, da gremo zdaj v pravo smer

Profimedia
Novogoriška smučarka v tej sezoni ne dosega želenih rezultatov, saj se ji višje od 11. mesta na uvodu v Söldnu še ni uspelo prebiti. Proga v Kranjski Gori ji ustreza, saj je na njej že zabeležila nekaj spodbudnih izidov. Pred dvema letoma je bila peta na slalomu, na lanskih veleslalomih na vitranški strmini pa osma in deseta. Upa, da ji bo k boljšim rezultatom pomagala tudi menjava trenerja.

Kako si razlagate svoje težave na začetku sezone?
Naš šport je takšen, da so v njem vedno plusi in minusi. Krivulja se obrača in morda je morala malo zanihati navzdol, da bo zdaj lahko šla spet navzgor. Glede na moje smučanje pred Söldnom me je tamkajšnji rezultat celo pozitivno presenetil, enako kot kasneje preostale stvari negativno. Na treningih sem imela kar nekaj težav, posebej na slalomskih že med poletjem nisem dobila pravih občutkov. Lista, zakaj vse ne gre tako, kot bi moralo iti, je kar dolga. Mi je pa jasno, v katero smer je zdaj treba iti. Zavedam se, da forma ne bo zrasla čez noč. Vsak dan na terenu poskušam najbolje izkoristiti. Iščem težke pogoje. Če je potrebno, poskušam povečati tudi količino treninga. Zagotovo v Kranjski Gori še ne bo vse popolno, verjamem pa, da gremo zdaj v pravo smer.

Nedavno se je v vaši ekipi zamenjal glavni trener, Gregorja Koštomaja je zamenjal Mitja Kunc. Je pobuda za to prišla iz vaše strani?
To odločitev smo sprejeli skupaj s strokovnim vodstvom. Začetek sezone ni bil tak, kot smo si želeli, in nam z novo ekipo ni steklo tako, kot smo pričakovali. Vsi smo si želeli spremembe, za katero verjamem, da je zelo dobrodošla.

Je v sodelovanju s Koštomajem prišlo do kratkega stika?
Ne, tega ni bilo. Vedno so določene stvari, ki jih bom kot tekmovalka raje zadržala zase, ni pa med nama bilo nesporazuma. Morda kdaj začutiš, da se z nekom nisi povezal toliko, kot bi se lahko. Ob tem tudi rezultati žal niso bili takšni, kot bi si jih vsi želeli. Sprememba je prinesla upanje, da lahko v prihodnje naredimo več.

Kako ste se ujeli z novim trenerjem Mitjo Kuncem?
Z Mitjo sva se takoj dobro ujela. Poznava se že od prej, saj sva skupaj delala pred štirimi leti. Prav zato je bila sprememba zame nekoliko lažja. Trenutno delamo zelo dobro in upam, da se bo sodelovanje kmalu pokazalo tudi na tekmah.

Mitja je prav ob nepravem času, torej v tednu pred tekmama v Kranjski Gori, zbolel za covidom. Bi to lahko vplivalo na vaš nastop?
Žal ga zadnjih nekaj dni ni bilo. Super, da sem jaz ostala zdrava in je zbolel samo on, saj smo bili v Lienzu kar nekaj časa skupaj. Verjamem, da bo do petka že ozdravel in bomo ta konec tedna lahko izpeljali s skupnimi močmi.

Najpomembnejša bo verjetno večja sproščenost pri vožnjah ...
Zagotovo. Res pa je, da je lahko reči, bodi sproščen, a ta sproščenost pride z dobrimi treningi in dobrimi tekmami. Lahko le upam, da bom izgradila nekaj, zaradi česar bom lahko še bolj sproščena.

Do te sezone ste bili boljši v slalomu, v njej pa ste vsaj bolj konstantni v veleslalomu, v katerem ste zbrali devet točk več. Kako si to razlagate?
Kot sem dejala, sem tekom poletja s slalomom imela precej težav. V veleslalomu mi je res uspelo biti konstantnejša. Za sabo sem imela več dobrih treningov, ki sem jih tudi lažje prenesla na tekmo. Obe disciplini sta pri meni zelo povezani, in ko steče veleslalom, je enako pri slalomu, kakor tudi obratno. Še vedno jima posvečam enako pozornost. Morda je ravno to prednost dveh disciplin, ki sem si ju vedno želela. Tako mi lahko v nekem obdobju, ko gre pri eni slabše, druga pomaga, da pridem nazaj.

Na startni lestvici FIS ste v veleslalomu izpadli iz prve jakostne skupine, v slalomu pa ste zdaj na 14. mestu in nekje na meji. Je cilj, da se v veleslalomu spet prebijete med najboljšo petnajsterico in se v slalomu v njej utrdite?


Da, zagotovo. Vem, da tja spadam in da mi bo sčasoma to tudi uspelo pokazati. Treba pa bo izkoristiti tekmo za tekmo in krivuljo dvigniti navzgor. Morda bodo proti koncu sezone v drugo smer kaj zanihale preostale tekmovalke. Gledam pozitivno v nadaljevanje sezone, saj je do konca še kar nekaj tekem. Verjamem, da si lahko v veleslalomu spet priborim številko med prvih 15 ter tudi v slalomu izboljšam mesto na startni listi.

Kako so vam uspele zadnje priprave v St. Michaelu in čemu ste tam posvetili največ pozornosti?
Uspele so dobro, čeprav temu niti ne bi rekla priprave, saj je šlo le za dva smučarska dneva. Zdaj je tekmovalno obdobje precej pestro in prav veliko časa za trening nimamo. Tako poskušamo vsak dan čim bolje izkoristiti. Snežne razmere so bile res dobre in tudi izjemno težke. To je bilo dobrodošlo, saj razmere niso dovoljevale nobenih napak. Uspeli smo narediti dva dobra treninga slaloma, nato naslednji dan tudi veleslalom. Časa ni veliko, tako da je vsako vožnjo treba najbolje izkoristiti.

Zadnja leta je bila pred tekmo v Kranjski Gori slalomska tekma na Sljemenu nad Zagrebom. Jo letos pogrešate?
Če sem iskrena, to tekmo res pogrešam. Če si ogledam svoje pretekle rezultate, je bila vedno ena mojih najuspešnejših tekem. Vsekakor je to tekma, ki bi si jo želela, in upam, da jo bomo v prihodnje spet dobili na koledar.

Ali v Kranjski Gori pričakujete več od veleslaloma ali slaloma?
Približno enako. Teren za veleslalom mi sicer leži nekoliko bolj kot za slalom, kar sem že dokazala, a sem nazadnje dobro smučala tudi v slalomu. Na zadnje tekme v Kranjski Gori imam zelo lepe spomine in upam, da mi bo to dalo dodaten zagon.

Vam je celo ljubše, da je tekma v Kranjski Gori, kot če bi bila v Mariboru?
Tekem v Mariboru ni bilo že pet let, tako da o tej možnosti nisem niti razmišljala. Teren v Kranjski Gori bolje poznam in ga lahko tudi bolje izkoristim. Iz tega vidika je to prednost.

Ste na podkorenski strmini, na kateri bo tekma, v tej zimi sploh opravile kakšen trening?
To zimo še nobenega, a vsako leto nam po Zlati lisici tam uspe trenirati, kakor tudi ob koncu sezone. Teren zelo dobro poznamo. Presenečenj ne bo, edina uganka bo podlaga, ki pa bo za vse enaka. S tem se bomo spopadali v soboto.

S čim bi bili zadovoljni na domačih tekmah?
Sama si predvsem želim nadgraditi svoje smučanje ter smučati bolje, kot sem v zadnjem obdobju. Verjamem, da bo potem lep tudi rezultat. Res pa je, da sem letos glede napovedi rezultatov malenkost bolj skromna kot v preteklem letu.

Je do konca sezone edini cilj, da se učvrstite v prvi jakostni skupini, ali imate še katere rezultatske cilje?
Trenutno sem v obdobju, ko do sebe ne želim biti preveč zahtevna in se ne obremenjevati z rezultatom. Želim si samo resnično delati na svojem smučanju in tem, da se vrne na raven, na katero si želim. Upam, da se bomo lahko videli čez en mesec in bom takrat lahko z gotovostjo napovedala visoke rezultate. Trenutno pa me zanima samo napredek pri smučanju.

Članki iz rubrike