severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

STA
STA
0 22.11.2023 16:08:57

Za skakalce po dveh izjemnih sezonah letvica v novi zelo visoka

Profimedia
Konec tedna se bo v finskem Kuusamu začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Na prizorišču v Ruki, kjer so Slovenci doslej slavili sedem zmag, bodo slovenske barve zastopali Anže Lanišek, Timi Zajc, Peter Prevc, Domen Prevc in Žiga Jelar. Po dveh izjemno uspešnih sezonah za slovenske skoke tekmovalce v novi zimi čaka velik izziv.

Potem ko se je lanska sezona za skakalce začela že oktobra v Wisli in se nato s tradicionalnim finalom v Planici končala šele aprila, je letošnja spet v nekoliko bolj običajnih okvirih. Začela se bo na severu Finske z dvema tekmama v Ruki konec novembra, planiški finale sezone pa bo od 22. do 24. marca.

Glavni vrhunec sezone je gotovo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih na Kulmu konec januarja, na katerem bodo slovenski letalci branili ekipno zmago.

Posebna pozornost v novi sezoni namenjena trajnosti

Potem ko je lanska zimska otvoritev sezone v Wisli potekala kot testna vožnja v tako imenovanem "hibridnem načinu" - kombinaciji ledene steze in plastičnega pristanka -, zdaj obstaja možnost za hibridna tekmovanja v izjemnih primerih tudi med zimo.

"V koledarju sicer nimamo 'hibridnega' datuma, vendar se moramo soočiti z realnostjo in biti pripravljeni za vsak slučaj. Hibridno tekmovanje ni nujno to, kar si želimo, je pa bolje, kot da tekmovanja odpadejo," je odločitev pojasnil direktor svetovnega pokala Sandro Pertile.

Tako kot v drugih zimskih športih od 1. julija velja tudi prepoved uporabe okolju škodljivega fluora v smučarskem vosku. Po prehodnem poletnem obdobju se za zimo ob morebitni uporabi fluora že predvidevajo tudi kazni.

Večje spremembe pri meritvah in opremi z mislijo na večjo varnost

Ena od večjih sprememb je na področju opreme: že od poletja naprej je bil za telesne meritve smučarskih skakalcev v uporabi telesni skener. Analognih meritev ne bo več, te bodo avtomatske, digitalne meritve z laserskim skenerjem.

Varovalna vrvica in zatiči na smučeh bodo v novi sezoni obvezni za vse. Oprema bo imela prilagoditve, da bo varovalna vrvica obvezna, saj zagotavlja, da v primeru težave z vezjem (na primer zloma zatiča) športnik ne izgubi popolnoma nadzora in lahko še vedno varno pristane.

V pretekli sezoni je moral zaradi grdega padca predčasno na domačem SP v Planici končati šampion Peter Prevc. Njegov padec je bil posledica tega, da se mu je odpel varovalni zatič na čevlju, ob tem pa ni imel varovalne vrvice. K sreči je za kapetana slovenske vrste padec že pozabljen, na sezono je dobro pripravljen, prvič po sedmih letih se je veselil tudi naslova državnega prvaka.

Prav tako pa bodo morali imeti vsi skakalci tudi tako imenovane tačke na smučeh, ki so namenjene preprečevanju nenadzorovanega in hitrega drsenja smuči skozi iztek v primeru padca.


Za Slovence trije glavni vrhunci: novoletna turneja, SP v poletih ter planiški finale

Zaradi novih pravil Mednarodne smučarske zveze (Fis) bo lahko na tekmah to zimo nastopalo le po pet skakalcev na državo, šestega si lahko reprezentance priborijo prek celinskega pokala, vendar je bila Slovenija pri tem neuspešna.

Skupno je na koledarju svetovnega pokala 38 tekem, od tega po tri ekipne in superekipne, vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo v poletih, ki bo na prenovljeni letalnici na Kulmu od 26 do 28. januarja 2024.

Ob Kulmu bodo poleti v svetovnem pokalu še v Oberstdorfu (23. - 25. februar), Vikersundu (16., 17. marec) in na finalu v Planici. tako bo boj za mali kristalni globus, kjer bo eden od favoritov nedvomno tudi Zajc, z osmimi tekmami bolj zanimiv.

Kot novost bodo imeli skakalci letos po tradicionalni novoletni turneji ob prelomu leta nato še poljsko turnejo s tekmami v Wisli, Szczyrku in Zakopanah med 13. in 21. januarjem. Čez lužo se selijo najprej v Lake Placid (10., 11. februar), nato pa še v Sapporo (17., 18.), preden se vrnejo nazaj v Evropo.

Pred velikim finalom sezone v Planici bo tudi letos še turneja surovi zrak s tekmami v Oslu, Trondheimu in Vikersundu.

Slovenci pred velikim izzivom

Slovenski skakalci so se po izjemno uspešni olimpijski zimi 2021/22 ter lanski z vrhuncem na domačem SP v Planici, na katerem je Zajc navdušil z naslovom svetovnega prvaka, zlati pa so bili skakalci tudi na moštveni tekmi, znašli pred velikim izzivom.

"Vajeni smo, da je vsako sezono letvica dosežkov izjemno visoka," opozarja selektor Robert Hrgota, potem ko so njegovi varovanci lani v pokalu narodov končali na tretjem mestu.

"O konkretnih ciljih pred sezono bi težko govoril. Veselimo se, da se bo sezona končno začela. Bo krajša kot lanska, a nič lažja. Vedno želimo nadgraditi oziroma ponoviti uspehe pretekle sezone. To je naše vodilo za zimo, ki prihaja. Imamo tri vrhunce. Vemo, da bo težko ponoviti novoletno turnejo in Laniškovo skupno tretje mesto, je pa cilj, da nam uspe. Vemo, kako je bilo na zadnjem SP v poletih, kjer vedno sodimo v ožji krog favoritov. Tega se zavedamo in se veselimo izziva. Vsako leto želimo nadgraditi tudi Planico, čeprav je letvica postavljena zelo visoko," je dodal Hrgota, ki si, kot pravi, želi, da bodo njegovi varovanci tudi letos skakali čim višje in dlje.

Kot je dodal, pred začetkom nove zime na treningih najbolje skačeta Lanišek in Zajc, tudi Peter Prevc se je po padcu uspešno vrnil in je tako kot njegov brat Domen Prevc na višji ravni kot lansko sezono. Selektorja veseli tudi dejstvo, da je Jelar novo zimo pričakal zdrav.

Po tekmah v Kuusamu bodo skakalci ostali na severu Evrope in se v isti zasedbi preselili v norveški Lillehammer, kjer bosta na olimpijskem prizorišču 2. in 3. decembra naslednji dve tekmi svetovnega pokala.

Članki iz rubrike