marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

rok-snežič Necenzurirano

Snežič serijsko izgublja tožbe, stroškov pa ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

STA
STA
0 26.10.2023 18:41:18

Fis: Za preložitev začetka tekmovalne sezone z oktobra še ni potrebe

Jurij Završnik
V krovni mednarodni smučarski federaciji (Fis) so se z objavo na spletni strani odzvali na kritike in peticijo o domnevno spornih posegih na ledenikih v Švici in Avstriji. "Začetek sezone smo preložili za en teden in bomo še naprej pozorno spremljali, ali moramo tekmovalno sezono v skladu z našim strateškim načrtom začeti še pozneje."

Civilna iniciativa Protect Our Winters (POW) je minuli teden opozorila na problematiko uničevanje ledenikov v Švici in Avstriji, ko jih na silo, ne upoštevajoč snežnih danosti, pripravljajo za tekmovanja svetovnega pokala v alpskem smučanju.

V iniciativi so prepričani, da bi ledeniške tekme morali izpeljati kasneje v sezoni, ko je hladneje, oziroma upoštevajoč snežne razmere brez prevelikih posegov v naravno okolje.

Pri Fisu zavračajo očitke, da ne upoštevajo okoljskih zahtev sodobnega časa. "Trajnost je v ospredju vseh naših ukrepov, pri čemer je naš strateški načrt zelo jasen glede naše zavezanosti podnebnim ukrepom. Namesto nevsebinskih kampanj, s katerimi želijo njihovi organizatorji zgolj iskati pozornost, podpiramo dolgoročne, praktične projekte, ki bodo pomembno vplivali na prihodnost našega planeta in na naše športnike," so zapisali pri mednarodni zvezi.

Zveza se je kot podpisnik okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja zavezala, da bo do leta 2030 zmanjšala svoje emisije ogljika za polovico. "Delamo na trajnostnem načrtu, po katerem bomo v prihajajoči zimski sezoni zbrali toliko podatkov, da bomo lahko zagotovili najbolj natančno oceno našega ogljičnega odtisa in na tej podlagi bomo ukrepali," so zapisali.


Na mednarodni zvezi so zaposlili direktorico trajnostnega razvoja, Susanno Sieff. Po mnenju zveze gre za eno najbolj priznanih strokovnjakinj na tem področju. Ta se je 13. oktobra že sestala s predstavniki civilne iniciative POW, po katerem so v iniciativi kljub ponujenemu sodelovanju Fisa "sprožili kampanjo, ki služi le razdelitvi skupnosti zimskih športov, namesto da bi jo združila".

Pri Fisu opozarjajo, da so za podkrepitev peticije v POW uporabili fotografijo, ki je bila posneta leta 2019.

"Ta fotografija sploh ne prikazuje ledenika Rettenbach/Sölden ali ledenika Theodul/Zermatt, temveč ledenik Pitztal in zato nima nobene povezave s svetovnim pokalom v alpskem smučanju. V tem primeru ni dvoma, da skušate z namernim zavajanjem javnosti z lažnimi informacijami spodbujati sovražnost do Fisa. Obvestiti vas moramo, da je tako ravnanje neetično in vas prosimo, da to nemudoma popravite," so zapisali pri Fisu.

"Vaša kampanja ne navdušuje. Vaša dejanja ne škodujejo le ugledu Fisa, temveč škodijo prihodnosti smučanja in deskanja na snegu ter verodostojnosti vseh, ki se resnično trudijo boriti za podnebne ukrepe," so zapisali pri zvezi.

"Glede na nujnost izziva, s katerim se soočamo, se vsakdo v svetu športov na snegu, ki ga zanimajo nevarnosti podnebnih sprememb, ne bi smel osredotočati zgolj na iskanje pozornosti, temveč na iskanje resničnih dolgoročnih rešitev. Fis bo vsaj v tem duhu deloval še naprej," so sklenili.

Članki iz rubrike