Zoran Janković Svet24.si

Janković okrcal ljubljansko Levico: Niti SDS jih ...

gospodarski minister Matjaž Han Svet24.si

Magna bo Sloveniji vrnila denar

20150112-00580293 Necenzurirano

Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: ...

mala seva buzekijan pernula pl Reporter.si

Miro Senica in Katarina Kresal sta sanjala, da ...

djokovic Ekipa24.si

Ufff, kakšne besede Đokovića: Ne vem, če bom ...

Manca Špik 1 Njena.si

Manca Špik po boleči ločitvi pripravljena na ...

nagrade Ekipa24.si

Nov škandal! Lionel Messi se je požvižgal na ...

STA
STA
0 26.05.2023 11:43:29

Potrjeno: Znane so slovenske postaje v smučarskih skokih, po grdem padcu Prevca uvedli novo pravilo!

Po kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis) je jasno, da v prihajajoči sezoni smučarskih skokov ni presenečenj glede na zasedanje v Dubrovniku. Na koledarju skakalk ostaja Ljubno, ne sicer kot silvestrska turneja z Beljakom, temveč bosta tekmi 27. in 28. januarja 2024. Planica pa ostaja tradicionalni finale sezone, tokrat od 22. do 24. marca.

Koledarja sezone 2023/24 sta bila praktično zakoličena že po letnem zasedanju odbora Fisa za smučarske skoke v Dubrovniku v začetku maja. Odbor je vodil predsednik Mika Kojonkoski ter oba direktorja tekmovanj, Chika Yoshida (ženske) in Sandro Pertile (moški).

Predstavniki držav so se sestali, analizirali minulo sezono in določili pot za prihodnost. Kot predstavnika športnikov sta bila prisotna tudi Jernej Damjan in Eva Pinkelnig.

Posebna pozornost v novi sezoni namenjena trajnosti, lanska Wisla potrdila nove smernice

"Vse naše odločitve so povezane z našo vizijo," je dejal Pertile, ki je tudi oblikoval vizijo za prihodnja leta z naslovom "Globalno in ekonomsko vzdržno".

Ena od večjih sprememb je na področju opreme: že od poletja naprej bo za telesne meritve smučarskih skakalcev v uporabi telesni skener. Analognih meritev ne bo več, te bodo avtomatske, digitalne meritve z laserskim skenerjem.

Od 1. julija bo veljala tudi prepoved uporabe okolju škodljivega fluora v smučarskem vosku. Prve kontrole bodo med poletno veliko nagrado, pozimi pa se za uporabo fluora že predvidevajo tudi kazni.

Potem ko je lanska zimska otvoritev sezone v Wisli potekala kot testna vožnja v tako imenovanem "hibridnem načinu" - kombinaciji ledene steze in plastičnega pristanka -, zdaj obstaja možnost za hibridna tekmovanja v izjemnih primerih tudi med sezono.

Vendar pa bo potrebna odobritev predsednika odbora za skoke, predsednika odbora za načrtovanje koledarja in direktorja tekme.

"V koledarju za naslednjo zimo sicer nimamo 'hibridnega' datuma, vendar se moramo soočiti z realnostjo in biti pripravljeni za vsak slučaj. Hibridno tekmovanje ni nujno to, kar si želimo, je pa bolje, kot da tekmovanja odpadejo," je odločitev pojasnil Pertile.

Moški koledar brez presenečenj, Planica tradicionalni finale sezone

Začetek sezone novembra
Začetek sezone se vrača v november, uvod bo 25. in 26. gostila finska Ruka. Skupno je na koledarju 38 tekem, od tega po tri ekipne in superekipne, tudi finale se za razliko od lani vrača v ustaljen datum. Planiške tekme bodo od 22. do 24. marca.

Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v poletih, ki bo na prenovljeni letalnici na Kulmu od 26. do 28. januarja 2024. Ob Kulmu bodo poleti še v Oberstdorfu (23. - 25. februar), Vikersundu (16., 17. marec) in na finalu v Planici.


Kot novost bodo imeli skakalci letos po tradicionalni novoletni turneji ob prelomu leta nato še poljsko turnejo s tekmami v Wisli, Szczyrku in Zakopanah med 13. in 21. januarjem. Čet lužo se selijo najprej v Lake Placid (10., 11. februar), nato pa še v Sapporo (17., 18.), preden se vrnejo nazaj v Evropo.

Pred velikim finalom sezone v Planici bo tudi letos še turneja Surovi zrak s tekmami v Oslu, Trondheimu in Vikersundu.

Na koledarju za ženske spet tudi smučarski poleti, Ljubno konec januarja

Tudi ženski poleti 
Po velikem uspehu smučarskih poletov lansko zimo v Vikersundu, ko je Slovenka Ema Klinec večkrat izboljšala svetovni rekord - ta znaša 226 metrov -, se poleti vračajo na koledar svetovnega pokala. Še vedno bo sicer lahko tekmovalo le 15 najboljših iz svetovnega pokala ter po novem največ pet dodatnih tekmovalk, ki bodo prejel posebno avtorizacijo za start. Skupno se bo na letalnico lahko podalo največ 20 skakalk.

Na tekmah svetovnega pokala v smučarskih poletih bo tudi rekordna denarna nagrada za ženske 66.300 švicarskih frankov, prvo mesto bo prineslo 10.000 frankov.

Ženske bodo dobile tudi drugo raven tekmovanja, novi medcelinski pokal bo združil obstoječo serijo pokala Fis in celinskega pokala v novo tekmovanje.

Sezono svetovnega pokala pa bodo skakalke začele v začetku decembra v Lillehammerju, skupno bodo imele v svetovnem pokalu za zdaj potrjenih 28 tekem s finalom sezone na letalnici v Vikersundu 16. in 17. marca.

Tekmovanja na Ljubnem v obliki silvestrske turneje za zlato sovo ne bo več, tradicionalno najbolje organizirana tekma za skakalke bo spet na sporedu konec januarja.

Grd padec Petra Prevca na domačem SP povod za varnostno pravilo Fisa?
Varovalna vrvica in zatiči na smučeh bodo v novi sezoni obvezni za vse. Oprema bo imela prilagoditve, da bo varovalna vrvica obvezna, saj zagotavlja, da v primeru težave z vezjem (na primer zloma zatiča) športnik ne izgubi popolnoma nadzora in lahko še vedno varno pristane.

Prav tako pa bodo morali imeti vsi skakalci tudi tako imenovane tačke na smučeh, ki so namenjene preprečevanju nenadzorovanega in hitrega drsenja smuči skozi iztek v primeru padca. To namreč lahko predstavlja veliko tveganje za poškodbe športnikov in drugih udeležencev tekem.

Lansko sezono je moral zaradi grdega padca predčasno na domačem svetovnem prvenstvu v Planici končati šampion Peter Prevc. Njegov padec je bil posledica tega, da se mu je odpel varovalni zatič na čevlju, ob tem pa ni imel varovalne vrvice.

Kot je med okrevanjem po analizi padca zatrdil Prevc, bo poslej skakal le še z varovalno vrvico, ki je doslej ni imel. "Četudi bi jo imel, bi se mi zatič vseeno iztaknil. Res pa je, da bi najbrž 'zvozil' brez padca. No, upam, da je serviser medtem varovalno vrvico že vgradil v vezi in da to ne bo več vprašanje."

Članki iz rubrike