stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 31.03.2023 21:10:57

Skakalce v soboto čaka dvojni spored, Lanišku najbolj žal gledalcev

Profimedia
Žirija finala svetovnega pokala v smučarskih skokih je v Planici dolgo skušala izpeljati prvo posamično tekmo, vendar je na koncu morala priznati premoč vetra. Tako zdaj skakalce v soboto čaka dvojni program, sprva že ob 8.45 ena serija posamične tekme, ob 10. uri sledi še ekipna. Najboljši Slovenci tudi za soboto obljubljajo lov na velike daljave.

Žirija tekmovanja je dolgo vlekla petkov spored, na koncu pa je lahko svojo nalogo opravilo le nekaj predskakalcev, kot zadnji med njimi tudi Bor Pavlovčič, ki je s tem opravil zadnji skok v karieri. Po doskoku so ga v izteku letalnice bratov Gorišek, na kateri je pred dvema letoma poletel 249,5 metra, pričakali njegovi najbližji in mu zaželeli srečo v drugi karieri.

Preostali slovenski skakalci so kljub dolgemu dnevu pred novinarje stopili nasmejani. Kot so dejali, so vedeli, kaj lahko danes pričakujejo, zato so se že vnaprej psihično pripravili na vse scenarije.

"Že vnaprej smo vedeli, kakšen dan nas čaka. Psihično sem se nanj dobro pripravil, tako da me to nič ni vrglo iz tira. Tudi če bi tekmo lahko speljali. Pripravljen sem bil na oba scenarija," je uvodoma dejal zmagovalec kvalifikacij Anže Lanišek.

"Med čakanjem smo dali noge v 'luft' in malo počivali, ko pa so rekli, da gre zares, sem najprej pogledal zastavice ob letalnici. Bile so precej mirne, zato smo kar naenkrat vsi začeli skakati naokoli in se ogrevati. Ogret sem bil tudi že prej, za poskusno serijo," je z rameni skomignil 26-letnik, ki mu je bilo najbolj žal navijačev. Danes se jih je pod letalnico zbralo 11.500.

"Na žalost je bila danes takšna napoved, vedeli smo, kaj bo, da bo bitka z naravo. Poskusili smo, poskusili so. Najbolj mi je žal navijačev, da so čakali toliko časa, ampak verjamem, da bo zaradi tega jutri toliko boljše," je še menil Lanišek.

Domen Prevc je bil sprva ob odpovedi tekme precej slabe volje, ko pa je izvedel, da bodo v soboto razmere za letenje precej boljše, mu je bilo takoj lažje pri srcu.



"Sicer bo jutri malo bolj zgodna tekma, ampak po mojem je boljše, da je jutri normalna tekma, kot da bi se danes prav igrali oziroma izsiljevali, saj bi se hitro lahko pripetilo kaj podobnega kot v Willingenu," je dejal najmlajši od bratov Prevc.

Kot je pojasnil, so čakanje izkoristili tudi že za pogovore in načrte za naslednjo sezono. "Malo smo se pogovarjali, malo sem počival ... V bistvu to, kar bi drugače delal v postelji. To je to. Skušaš čim bolj počivati, ko pa so dali zeleno luč, pa takoj v pogon," je pojasnil in dodal, da je sprva sicer mislil, da tekme ne bo.

"Prvi vtis je bil, da danes ne bo nič. Potem smo malo čakali in zdelo se mi je, da so se razmere izboljšale. Ampak nato se je spet poslabšalo. Jaz sem bil pripravljen, da tekma bo. Nervozno sem čakal, da bo čas za moj skok. Kot vidimo, pa je spet močneje zapihalo in ni možnosti, da bi tekmo lahko izpeljali."

Tudi dvakratni svetovni prvak iz Planice Timi Zajc je tovrstnega čakanja vajen: "Čakal sem, nato sem se šel malo ogret. Kaj drugega tako in tako nimaš za početi, nekajkrat greš malo pogledat letalnico, to je pa to. Sam sem tekmo sicer pričakoval, ampak saj smo imeli že zjutraj aktivacijo, tako da si malo hitreje ogret in ti ni treba biti ves čas v pripravljenosti."

Tudi Zajcu je bilo žal, da je tekma odpadla, zato se veseli sobotnega dvojnega sporeda, četudi se bo ta začel bolj zgodaj, kot je bilo to predvideno.

"Saj je fino, naj se začne čim prej, da bo veter zdržal in se začne vse dogajanje. Po eni strani je res škoda, da na tak praznik tekma odpade. Po moje bi si vsi želeli, da bi bila. Ampak tudi jutri bodo trije poleti in če prvega zadeneš, si lahko zelo dober," je sklenil Zajc in spomnil, da je tudi na SP izpustil poskusno serijo, tako da ga dejstvo, da je v soboto skakalci ne bodo imeli na voljo, prav nič ne skrbi.

Članki iz rubrike