Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 25.03.2023 18:05:50

Bravo, Slovenciiii!!! Skakalna četverica z izjemnim dosežkom ekipne tekme v Lahtiju!

Profimedia
Avstrija (1057,3 točke) je zmagovalka druge ekipne tekme v tej sezoni svetovnega pokala v smučarskih skokih. V finskem Lahtiju je slovenska četverica (1031,1) v postavi Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek zasedla drugo mesto. Tretja je bila Poljska (1022,3).

Na drugi od treh ekipnih tekem v sezoni, zadnja bo v Planici na letalnici bratov Gorišek, je Slovenija izboljšala četrto mesto iz poljskih Zakopan. V Lahtiju je še drugo sezono zapovrstjo končala na drugem mestu, skupno pa je na tem finskem prizorišču četrtič v zgodovini stala na odru za zmagovalce na ekipnih tekmah.

Slovenija je pred današnjo tekmo nazadnje na stopničkah klasične ekipne preizkušnje stala ob koncu pretekle sezone v Planici, ko je pred domačimi navijači slavila. V tej sezoni je bila v tekmovanju parov v romunskem Rasnovu sicer druga.

Po prvi seriji so bili slovenski skakalci v nekoliko slabšem položaju po ponesrečenem nastopu Prevca. Pristal je pri 95 m, medtem ko so Kos, Zajc in Lanišek zmogli 120,5, 134 in 128 m. Zajc je imel celo najboljši izkupiček prve serije.

V drugi je Kos s 127,5 m najprej prehitel Nemčijo, zaostanek do Poljske in Avstrije pa je bil še nekoliko večji. Prevc je drugič skočil precej bolje (131 m) in Slovenijo močno približal Poljakom in Avstrijcem ter oddaljil od četrte Nemčije.

Zajc je po 125 m dolgem skoku povišal prednost pred Nemčijo in svojo reprezentanco približal drugouvrščeni Poljski na vsega 5,8 točke. Zaostanek za Avstrijo je znašal neulovljivih 35,1 točke.

Lanišek je za konec s 126,5 m zanesljivo ubranil prednost pred Norveško in Nemčijo, Kamil Stoch pa je za Poljsko skočil premalo, da bi presegel slovenski izkupiček. Stefan Kraft je nato Avstriji zagotovil še drugo zmago na ekipnih tekmah to sezono.



"Ves čas smo verjeli, tudi če je imel Domen 'kiks' in slabše pogoje. Skočili smo, kot je bilo treba. Super, da smo premagali Poljake v borbi za tretje mesto (v pokalu narodov, op. STA). Že Lovro je vrhunsko oddelal, Domen je v drugem skoku pokazal, kam spada. Prikazali smo sedem dobrih skokov, enega ne, ampak v Planici bomo to še malo nadgradili," je za RTV Slovenija po koncu tekme dejal Lanišek.

"Zagotovo so še rezerve. To bomo pogledali, ko pridemo v hotel. Dva lepa skoka, nekako sem se znova sestavil za ekipno tekmo. Bomo videli, kako bo jutri," je na kratko dodal Kos.

Bolj kritičen je bil za RTV Prevc: "Škoda, ker sem res toliko zaj... v prvi seriji. Mogoče bi bili celo prvi. Zdaj me bo to grizlo in jutri bo treba pokazati svoje. Najprej sem razbijal v kabini, nato pa se opravičil in skušal čim bolje opraviti v drugi seriji."

S predstavo je bil zadovoljen tudi Zajc, kot je dejal za slovensko javno televizijo. "Naredil sem dva lepa skoka, v bistvu vsi smo jih morali narediti vsi, le Domnu se je prvi skok ponesrečil. Ni ravno kazalo, da bi bil tako dobro pripravljen na zadnjem treningu pred prihodom sem. Počasi se sestavljam in upam, da bom lahko v Planici še kaj pokazal," z mislimi proti domači letalnici pogleduje dvakratni svetovni prvak iz Planice.

V pokalu narodov se je Slovenija z novimi 350 točkami približala Norveški na drugem mestu (5068:4669). Na vrhu so še naprej Avstrijci s 6162 točkami.

V nedeljo bo ob 16. uri na sporedu posamična tekma, uro in pol prej pa bodo organizatorji izvedli še kvalifikacije.

Članki iz rubrike