Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 25.03.2023 10:01:28

Ema Klinec zablestela v poolimpijski zimi, polni padcev

Profimedia
Smučarske skakalke so končale poolimpijsko zimo svetovnega pokala, ki je bila za slovenski tabor po izjemni olimpijski polna padcev, a bilo je tudi nekaj uspehov. Zanje je zaslužna zlasti Ema Klinec, ki je vso zimo nizala konstantne nastope, za piko na i pa je na prvi tekmi žensk na letalnici v Vikersundu z 226 metri dosegla svetovni rekord.

Potem ko so Slovenke zmagovito olimpijsko sezono svetovnega pokala 2021/22 končale s trojno zmago na finalu v Oberhofu, zmagala je Urša Bogataj pred Niko Križnar in Klinec, med "top 10" je pristala tudi šesta Špela Rogelj, se je letošnja zima, ki je imela na koledarju kar 26 tekem svetovnega pokala, končala precej bolj skromno.

Najboljša na zadnji tekmi najboljših 30 skakalk sezone v petek v Lahtiju je bila Klinec z desetim mestom, Nika Prevc je bila 14., Križnar 19., Maja Vtič pa 28.

V skupni razvrstitvi sezone smetano pobrale Avstrijke

Prvo ime poolimpijske sezone je bila 34-letna Eva Pinkelnig, ki je osvojila veliki kristalni globus. "Res sem vesela. Poleti sem bila tako daleč od vrha, uvrstitve na stopničke so bile zame misija nemogoče. Zdaj jih je 18, zmagala sem šestkrat, to je popolnoma noro," je dejala izkušena avstrijska skakalka, ki je v sezoni slavila šest zmag.

Druga je bila trikratna svetovna prvakinja iz Planice, Nemka Katharina Althaus, na tretjem mestu pa je končala najboljša Slovenka Klinec. "Sezona 2022/23 je končana, zame je bila izredno uspešna," je sezono ocenila Klinec.

"Čez celotno zimo sem bila zelo konstantna. Mogoče na začetku malce na slabši ravni na tekmah, a na treningih je bilo ves čas dobro in zelo sem vesela, da se je to pokazalo tudi na tekmah. Vrhunec sezone zame je zagotovo bronasta medalja na domačem svetovnem prvenstvu, pa norveška turneja. Noro, svetovni rekord! In na koncu še tretje mesto v skupnem seštevku. Zelo lep temelj za naprej in se že veselim naslednje sezone," je dodala to zimo najboljša slovenska skakalka.

Poleg Klinec je v "top 10" končala le še Križnar, ki je bila skupno deveta, mladinska svetovna podprvakinja Nika Prevc je bila 19.

Dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj, ki je sredi decembra s tretjim mestom v Titiseeju osvojila prve slovenske stopničke v sezoni, nato pa si je v začetku leta na Ljubnem strgala križno vez in predčasno končala zimo, pa 23. Vtič je bila 31., Katra Komar 37., mlada Ajda Košnjek 45., eno točko pa je osvojila tudi Nika Vetrih.

Slovenske skakalke skoraj tisoč točk oddaljene od skupne zmage v pokalu narodov

Avstrijke so bile najboljše tudi v pokalu narodov, zbrale so 4154 točk. Druge so bile Nemke (3904), tretje pa Norvežanke (3720).

Slovenke, katerih cilj pred sezono je bil ubraniti lansko skupno zmago, so po hudi poškodbi Bogataj in zdravstvenih težavah Križnar pristale šele na četrtem mestu. Za zmagovalkami so zaostale za 970 točk.


Kot je po finalu dejal selektor slovenskih skakalk Zoran Zupančič, ki se je po olimpijski sezoni sprva poslovil z mesta glavnega trenerja, nato pa se vrnil na čelo, z ekipnim izkupičkom sezone v slovenskem taboru nikakor niso zadovoljni.

"Seveda z ekipnim izplenom nismo zadovoljni. Lahko smo zadovoljni le z zadnjim delom sezone po svetovnem prvenstvu v Planici, ko je bilo veliko lažje," je dejal selektor in slikovito povzel: "To je to za letos, veseli smo, da je konec!"

Na domačem SP v Planici zastavljeni cilji niso bili dosegljivi

Glavni cilj sezone je bilo vendarle domače SP v Planici, ki se za Slovenke ni razpletlo po željah. Po visokoletečih napovedih in ciljih pred sezono o vsaj treh kolajnah, ki jih selektor ni znižal niti po poškodbi Bogataj in ponavljajočih se zdravstvenih težavah Križnar, so skakalke pred domačimi navijači ostale brez posamične kolajne in razočaranje v domačem taboru je bilo veliko.

Obliž na rano Planice je bil bron s tekme mešanih ekip, ko sta se Klinec in Križnar pridružila Timi Zajc in Anže Lanišek.

Ema Klinec za konec do svetovnega rekorda na premieri na letalnici

Po Planici so slovenske skakalke nastopile nekoliko bolj sproščeno, je dejal Zupančič, to pa jim je prineslo tudi boljše dosežke. Zablestela je Klinec, ki je na norveški turneji surovi zrak v Oslu prišla do prve zmage v sezoni, skupno pa druge v karieri.

Poleg tega je Klinec postala skupna zmagovalka turneje, za nameček pa je na premierni tekmi 15 najboljših skakalk sezone na letalnici v Vikersundu ob zanesljivi zmagi z ogromno prednostjo dosegla tudi svetovni rekord. Rekordna znamka za ženske zdaj znaša 226 metrov.

"Super! Turneja je bila res dolga. Na koncu sem zelo vesela, da mi je uspelo postaviti tisti zadnji košček v sestavljanko, v to zgodbo," je bila skupne zmage in rekorda vesela Klinec.

Najboljša skakalka zime z nagradami do 100.000 evrov, skakalci še vedno daleč spredaj

Zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Pinkelnig je zgolj z nagradami to zimo zaslužila 98.980 švicarskih frankov (približno 100.061 evrov). Za Avstrijko je na drugem mestu po zaslužkih v sezoni pristala Klinec, ki je z nagradami zaslužila 96.240 frankov (97.252 evrov), levji delež je dodala s skupno zmago na norveški turneji surovi zrak, ki je bila vredna 40.000 frankov (40.418 evrov).

Čeprav je bil koledar tekem precej bolj poln kot lani, v olimpijski zimi je bilo 19 svetovnih pokalov, to zimo 26, pa skakalke po zaslužkih še vedno niso blizu skakalcem. Slednji imajo sicer v sezoni na koledarju 39 tekem.

Članki iz rubrike