požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 21.03.2023 21:13:52

Stavas Skistad in Klaebo zmagala, Šimenc in Črv do četrtfinala

Norvežana Kristine Stavas Skistad in Johanness Hoesfolt Klaebo sta zmagala na sprinterski tekmi v prosti tehniki smučarskih tekačev za svetovni pokal v Tallinnu v Estoniji.

To jima je uspelo že na prejšnji tekmi v tej disciplini v Falunu 18. marca. Vili Črv, ki je bil 16., in Miha Šimenc na 25. mestu sta izpadla v četrtfinalu.

Anja Mandeljc je bila 35. v kvalifikacijah in je izpadla. Eva Urevc tudi tokrat ni nastopila.

Francoz Lucas Chanavat je bil najhitrejši v kvalifikacijah, v izločilne boje pa sta se uvrstila oba Slovenca, na 12. mestu je bil Vili Črv (+4,25), na 21. pa Miha Šimenc (+5,59). Šimenc je nato tekel v drugi četrtfinalni skupini in bil v njej četrti, za prvim, Francozom Renaudom Jayem, je zaostal 1,41 sekunde.

Črv je nato v četrti skupini odločno začel in kar nekaj časa tudi vodil. V drugem krogu je bil drugi, v največjem vzponu pred ciljem pa je nazadoval na četrto mesto in tam ostal do cilja, ko je imel kar precej zaostanka za prvo trojico. Za Švedom Edvinom Angerjem, ki je bil najboljši, je zaostal štiri sekunde in pol, dobre štiri sekunde pa so ga ločile od drugega mesta in polfinala.

Kljub temu je dosegel najboljši posamični izid v pokalu v karieri, med trideseterico je bil na 24. mestu le decembra predlani v Dresdnu, tudi na sprintu v prosti tehniki, še štirikrat pa je bil med top 30 na ekipnih tekmah, najvišje na 11. mestu.

Mandeljc je za najhitrejšo v kvalifikacijah, Švedinjo Jonno Sundling, zaostala 17,43 sekunde. Sundling je bila v finalu druga, za Kristine Stavas Skistad, ki je v sprintu slavila drugič v nizu in petič posamično v pokalu, pa je zaostala 13 stotink. Precej za njima in obenem tudi precej pred tekmicami je bila tretja Švicarka Nadine Fähndrich (+2,33).

Klaebo, ki je že ubranil veliki kristalni globus, osvojil ga je četrtič, je spet dobil vse tekme od kvalifikacij naprej in v finalu vse odločil že precej pred ciljem za 17. zmago v pokalu v sezoni in 66. posamično v karieri. Lucas Chanavat je bil z 2,62 sekunde zaostanka drugi, tretji pa Norvežan Even Northug (+3,70).

Sezona svetovnega pokala v smučarskem teku se bo končala konec prihodnjega tedna, ko bo v soboto v Lahtiju najprej sprint v klasični tehniki, v nedeljo pa še nastop na 20 km.

Članki iz rubrike