severni tok Svet24.si

Ob edini nepoškodovani cevi plinovodov Severni ...

zebra Svet24.si

VIDEO: Po ulicah Seula divjala pobegla zebra

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Država rubi Jankovićevega gradbinca, ta pred ...

gradnja veterinarske fakultete-pl Reporter.si

Se Janković požvižga na muke Ljubljančanov? ...

sesko Ekipa24.si

V srce! Glejte, kaj je Šeško s soigralci po ...

\"Televizija je medij od katerega se ne bi želela ločiti Odkrito.si

Klara Eva Kukovičič: »Investicija v znanje je ...

nagelsmann Ekipa24.si

Bomba iz Bayerna! Bavarski velikan zamenjal ...

sta
sta
10 14.03.2023 18:32:54

Anže Lanišek je moral z zaletišča, ko se je vrnil, pa ...

Profimedia
Granerud zmagovalec Lillehammerja, Slovenci brez stopničk.

Norvežan Halvor Egner Granerud (257,7 točke), ki je na domači skakalnici v Lillehammerju dobil že kvalifikacije, je zmagal tudi na prvi od dveh tekem na tem olimpijskem prizorišču. Drugi je bil vodilni po prvi seriji, Avstrijec Stefan Kraft (255,4). Žiga Jelar (232,1), ki je bil po polovici tretji, je zasedel sedmo mesto.

Potem ko je močan veter odnesel poskusno serijo, so se razmere popoldne izboljšale in organizatorji so z zamudo začeli nastope. Tekmovanje je potekalo izjemno hitro, vendar so se razmere spremenile ravno pred nastopom Slovenca Anžeta Laniška, tako da je moral z zaletišča. Ko se je vrnil in je dobil zeleno luč, mu skok ni uspel. Poleg njega je bil osmoljenec dne tudi Poljak Dawid Kubacki, ki je v prvi seriji nastopil tik za njim. Najboljši Slovenec je bil Jelar, med najboljšo deseterico pa je poleg njega končal tudi Timi Zajc (227,9), ki je zasedel deseto mesto.

Anže Lanišek (213,5), ki se mu je skok v prvi seriji ponesrečil, tako da je bil šele 27., je v finalu napredoval na končno 18. mesto. S tem je najboljši Slovenec v svetovnem pokalu to zimo, ki je bil po prvi postojanki turneje v Oslu na drugem mestu, precej izgubil proti Kraftu, tekmecu tako v seštevku turneje kot v boju za skupno tretje mesto ob koncu sezone.Med finalisti sta bila od Slovencev danes še Domen Prevc (206,2) na 21. ter Rok Masle (206) na 22. mestu, medtem ko je Lovro Kos ostal brez finala.

Granerud je z zmago še povečal prednost tako v seštevku turneje surovi zrak, ki jo je pridobil po kvalifikacijah Lillehammerja, kot v svetovnem pokalu. Kraftu je do 29. zmage v svetovnem pokalu zmanjkalo zgolj 2,3 točke. Avstrijec je zabeležil 93. stopničke svetovnega pokala, s čimer je na večni lestvici najboljših prehitel Poljaka Adama Malysza, večkrat je bil od njega na stopničkah le legendarni Finec Janne Ahonen (108).

V sredo zvečer (19.15) so v Lillehammerju na sporedu kvalifikacije za drugo tekmo na tej skakalnici, v četrtek (16.30) pa tekma.

Članki iz rubrike