ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

su
su
1 13.03.2023 16:59:30

Slovenska smučarska katastrofa! Ali se lahko zgodi, da sploh ne bo Slovenca na startu svetovnega pokala?

Luka Vovk
Kako globoka je luknja v slovenskem moškem smučanju? Bo eden najboljših zaključil s smučarsko kariero?

Vrhničan Štefan Hadalin je v soboto prijetno presenetil s 17. mestom in najboljšim časom druge vožnje na prvem veleslalomu na Pokalu Vitranc. »Prva vožnja je bila solidna, druga pa že boljša. Še malo bolj sem užival in se sprostil, zadovoljen sem s tem, kar sem pokazal. Ponosen sem nase in upam, da sem komu polepšal dan,« je bil v soboto zadovoljen Hadalin, ki je zaradi psihofizičnih težav predčasno končal letošnje svetovno prvenstvo.
Nedeljska tekma se je zanj končala v snegu že v zgornjem delu. »Vedel sem, da bo to čisto druga tekma, glede na snežne razmere, in v takih razmerah nimam optimalnih nastavitev, ki bi mi ustrezale na bolj agresivnem snegu,« je bil po včerajšnjem odstopu nezadovoljen Hadalin in dodal: »Pripravil sem se, kolikor sem se lahko. Žal mi ni uspelo, ampak gremo naprej. Za mano je turbulentna sezona, veliko vzponov in padcev. Treba bo razmisliti, kako naprej. Tekmovalno smučanje je zelo zahtevno, bomo videli.«

Luknja globoka kot Postonjska jama 

Če bi Hadalin morda celo res končal kariero, potem bi bila to katastrofa za slovenski moški slalom. Hadalin, trenutno edini slovenski slalomist, ki se je sposoben uvrstiti v finalno vožnjo na slalomskih tekmah za svetovni pokal. Prihodnost slovenskega moškega slaloma še nikoli ni bila tako negotova. In to v disciplini, v kateri so Slovenci osvojili 20 od 27 moških zmag v konkurenci svetovnega pokala.

Bojan Križaj je zmagal na osmim slalomih, Rok Petrovič na petih, Jure Košir na treh, med zmagovalci slalomskih tekem v svetovnem pokalu pa so še Grega Benedik, Andrej Miklavc, Matjaž Vrhovnik in Mitja Kunc.
Ob tem pa so Slovenci pred in po osamosvojitvi vpisali še skupno 45 uvrstitev na druga (20) in tretja mesta (25) na slalomskih tekmah svetovnega pokala alpskih smučarjev.
Zdaj je velik uspeh že uvrstitev v finale. V minuli sezoni je na sedmih slalomih nastopil tudi Tijan Marovt, ki pa še ni dočakal svoje prve uvrstitve v finale v svetovnem pokalu.
Skromen slalomski izkupiček prinaša izziv, ali bo Slovenija v sezoni 2023/24 sploh imela predstavnika na moških slalomih za svetovni pokal.
"Trenutno še nimam zagotovljenega startnega izhodišča za slalom, da sploh lahko na svetovnih pokalih tekmujem v novi sezoni," je pojasnil Hadalin. Sedemindvajsetletnega Vrhničana v nadaljevanju čaka tri tedne precej stresnega obdobja, v katerem bo skušal osvojiti manjkajoče točke Fis, da si bo lahko zagotovil slalomsko startno mesto za naslednjo sezono svetovnega pokala. "Potem si bom vzel nekaj časa za odmor, za premislek, kako naprej. Šel bom, kamor bo treba, v Lihtenštajn, na Sljeme, v Italijo, v Avstrijo, dokler tega ne bom uresničil. Pač to je kruta realnost smučarjev, ki so izven trideseterice. Udobje za peščico, preživetje za ostale. Tako je," je še dejal Štef.

Članki iz rubrike