favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 02.03.2023 16:08:40

Norvežankam naslov svetovnih prvakinj v tekaški štafeti

Luka Kotnik / BOBO
Smučarske tekačice Norveške so svetovne prvakinje v štafeti 4 x 5 km. Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici so za zlato ugnale tekačice iz Nemčije (+20,5). Bron je pripadel tekmovalkam iz Švedske (+28,7).

Med 13 ekipami so nastopile tudi Slovenke z Evo Urevc, Anjo Mandeljc, Nežo Žerjav in Anito Klemenčič. Slovenija je bila po nastopu Urevc celo peta, na koncu pa je zasedla pričakovano 11. mesto (+4:59,0) ter za seboj pustila Kazahstan in Latvijo.

"Zelo sem vesela, da smo končno spet postavili to žensko štafeto. Nastop je drugačen, s tem ekipnim duhom je bolj zabavno in nastop popolnoma drugačen. Vedele smo, da ne moremo v boj za vrh, a skušale smo dati vsaka svoj maksimum in mislim, da smo to dosegle," je po tekmi povedala Mandeljc in priznala, da je bil nastop tudi dober trening za konec sezone.

"Vedele smo, da bo Eva nekako držala skupino. Na ta način smo začele zelo dobro. Od mene pa se ni pričakovalo, da držim to peto mesto. Skušala sem čim dlje držati tempo in ostati pred zasledovalkami. Mislim, da mi je kar dolgo šlo dobro. Danes je bil to kar moj maksimum. Tudi za vse te navijače tukaj. Tega v Sloveniji nismo vajeni in meni je bilo super," pa je menila Klemenčič, ki je na SP dobro nastopila v sprintu, v takoimenovani distanci pa si je želela več. "Domače SP je nekaj posebnega, vesela sem, da imamo to priložnost in tudi zato sem si želela več."


Norvežanke, tokrat so nastopile Tiril Udnes Weng, Strid Oeyre Slind, Ingvild Flugstad Östberg in Anne Kjersti Kalvaa, so bile najboljše že pred dvema letoma v Oberstdorfu, v dolini pod Poncami pa so ubranile naslov. Medtem ko je bilo drugo mesto Nemčije na zadnjih olimpijskih igrah lani v Pekingu presenečenje, pa so Nemke danes dokazale, da imajo odlično izbrano vrsto.

Odločitev o zmagovalkah je padla v tretji predaji, kjer je bila Östberg močnejša od Pie Fink. Kljub temu je bilo veselje v nemški ekipi izjemno, saj so na svetovnih prvenstvih čakali na štafetno medaljo vse od leta 2011, ko so jo osvojili moški. Za Norvežanke pa je to šesto štafetno zlato na zadnjih sedmih prvenstvih. Le leta 2019 v Seefeldu so jih ugnale Švedinje.

Presenetljiv je bil predvsem bron Švedske, ki je pred tekmo veljala za enega od favoritov za zmago. Na koncu pa so se Skandinavke v sosedskem obračunu tresle za bron. Finka Krista Parmakoski je v zadnjem krogu namreč ujela Majo Dahlqvist. Švedska sprinterka pa je imela v končnici vendarle več moči ter Emmi Ribom, Ebbi Andersson in Fridi Karlsson vendarle pomagala na zmagovalni oder.

Izidi:
 1. Norveška              50:33,3
(Tiril Udnes Weng, Astrid Öyre Slind, Ingvild Flugstad Östberg, Anne Kjersti Kalvaa)
 2. Nemčija                 +20,5
(Laura Gimmler, Katharina Hennig, Pia Fink, Victoria Carl)
 3. Švedska                 +28,7
(Emma Ribom, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist)
 4. Finska                  +30,5
 5. Združene države Amerike +1:34,6
 6. Francija                +2:29,6
 7. Italija                 +2:30,0
 8. Kanada                  +3:24,5
...
11. Slovenija               +4:59,0
(Eva Urevc, Anita Klemenčič, Anja Mandeljc, Neža Žerjav)

Članki iz rubrike