franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

su
su
0 08.02.2023 09:48:18

Koliko kolajn bo slovenskih na svetovnem prvenstvu v Planici! Tu je napoved, ki bo navdušila ...

alesfevzer.com
Predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in tudi prvi mož organizacijskega odbora Enzo Smrekar pred svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Planici napoveduje boj za medalje domačih predstavnikov v kar nekaj panogah ter tudi pozitivni denarni izkupiček po koncu prvenstva.

Zgolj izvedba SP bo stala skoraj 16 milijonov evrov. Smrekar je dodal, da bo skupaj z infrastrukturo SP stalo 20 milijonov. "Ta razlika bo ostala v Zgornjesavski dolini, od parkirišč in krožišč in ostale cestne in druge infrastrukture. Del proračuna, 12,5 milijona, smo dobili od Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis). Od države, ki je lastnik Nordijskega centra Planica, moramo najemati objekte, tokrat smo tega oproščeni, kar pomeni 1,6 milijona evrov," je o številkah v pogovoru za STA dejal Smrekar.

892-56-smrekar gw
Grega Wernig


"Država se je močno vključila v promocijo, to nam neposredno ne pomaga pri izvedbi, ampak zaokrožuje dogodek in mu daje dodatno težo. Kar nam je ostalo za popolnitev proračuna, je prodaja vstopnic. Želimo si čim večji obisk, dobro prodajo VIP-vstopnic in nočitev pri nas, ker dobivamo od tega določeno provizijo. V zadnjih dveh sezonah je OK panogam namenil pol milijona evrov in najmanj to moramo pokriti. Optimist sem," je nadaljeval Smrekar.

Seveda pa bodo športni dosežki bolj pritegnili tudi več domačih gledalcev. "Nerad napovedujem izide naših športnic in športnikov, formo pa vedno spremljam. Ta se ta čas vzpenja, imamo nekaj stopničk za zmagovalce ponovno med skakalkami in skakalci, čakamo na nekaj več v tekih, imam tudi adutinjo v nordijski kombinaciji," je dodal.

"Domače prvenstvo dodaja naboj za preseganje trenutnih sposobnosti. Sem optimist, naši bodo v igri za medalje. Imamo več želez v ognju, kar se je izkazalo na nekaj zadnjih svetovnih pokalih. To je lep obet tudi za ekipne tekme, tudi v mešanih lahko sežemo v sam vrh," je napovedal Smrekar. Posameznikov, ki bi lahko posegli po medaljah, ni želel izpostavljati.

Planica je šele v četrtem poskusu dobila organizacijo SP. "Prvič in drugič smo imeli le načrte in nordijskega centra sploh še ni bilo. Druga kandidatura je bila še pod vtisom prve, mislim na neprijetne dogodke, ki so se dogajali pred prvim glasovanju v Južni Koreji. Tako da lahko rečem, da smo dvakrat, odkar sem zraven, resno kandidirali, pred četrtim glasovanjem smo se veliko naučili iz tretjega poskusa in številne stvari popravili."

Po treh neuspešnih kandidaturah so 17. maja delegati na kongresu Fisa v grškem letovišču Costa Navarino Planici vendarle dodelili izvedbo SP 2023, dobila je devet glasov, Trondheim pa šest. Slovenija je neuspešno skušala priti že do SP, ki je bilo nato v letih 2017, 2019 in 2021.

Prvič je bila neuspešna maja 2018 v južnokorejskem Kangwonu, ko je dan po glasovanju takratni predsednik SZS Tomaž Lovše odstopil in obenem zanikal, da bi med kongresom grozil članom Fisa ali se neprimerno vedel.

"Tega ne morem komentirati, ker me tedaj še ni bilo zraven. Zagotovo je bila naša četrta kandidatura edina res prava. Bili smo bolj samozavestni, ker smo se dobro pripravili, tudi predstavitvena gradiva so bila veliko boljša. Dobro smo vključili takratno ministrico za šport (Maja Zalaznik, op. STA). Imeli smo zgrajen in delujoč nordijski center, na njem je bilo že kar nekaj velikih tekem v skokih in teku," je pojasnil Smrekar.

Za pokojnim Janezom Kocijančičem, ki je bil dolgo tudi podpredsednik Fisa, je Smrekar sedaj član vodstva, sveta te organizacije. "Sedaj tudi sam odločam o organizaciji SP in drugih tekmovanj in bi težko podelil glas za prejšnje kandidature Planice, realno nismo bili pripravljeni." Zelo redno sicer kandidat uspe v prvem poskusu, po četrtem je bilo zato v Grčiji slavje v slovenski delegaciji toliko večje.

"Po evforiji ob razglasitvi smo oblečeni skočili tudi v bazen. Jasno, vse napetosti je bilo treba v sprostiti. A že tedaj je bila prva misel 'vau, kaj smo si nakopali na glavo'. Kot gospodarstvenik sem takoj pomili, na kaj je treba vse misliti, kjer bomo dobili prostovoljce, kje bodo vi bivali ...," je dejal Smrekar.

"Še najmanj me je skrbela infrastruktura, pa tudi v novem, sodobnem nordijskem centru smo morali številne stvari dodati. Tako denimo ni bilo dovolj električnih zmogljivosti, enostavno je ni bilo dovolj za vse televizijske prenose in reportažne avtomobile različnih televizij. Pa smo tudi to rešili, kot še kaj drugega, vse dodatno pa bo sedaj obogatilo planiški center," je prepričan prvi mož SZS.

Na SP v Planici bodo prve tekme 22. februarja, zaključek bo 5. marca. "Sedaj sem že ponosen na doseženo in miren, ker vem, skozi kaj smo šli in kaj smo morali vse narediti. Sami, s pomlajeno organizacijsko ekipo, ki je prinesla veliko novega znanja. Sedaj se na ravni Fisa že pogovarjam in napovedujem možnost še kakšne velike tekme v bližnji prihodnosti," je napovedal Smrekar.

Zaveda pa se, da je treba tudi v naslednjih letih še kaj postoriti. "Ko v svetu Fisa glasujemo za dodelitev tekmovanj, ni dovolj le smučarski center, ampak veliko vlogo igrata med drugim tudi dostopnost in hotelske zmogljivosti. V Kranjski Gori se ni nič novega zgradilo od kandidature naprej, nima hotela s petimi zvezdnicami. Ljudje, ki o tem odločajo, so pomembni, niso vsi milijonarji, ampak vseeno se zanje zahteva ustrezen hotel. Mi se moramo še vedno zanašati na Trbiž in Celovec."

Predsednik SZS meni, da bodo pogoji za tekmovanja vrhunski. To je pomembno tudi za naprej, da bodo zadovoljni športniki in športnice ter njihovo osebje.

"Želim si, da bi gledalci dobili, po kar bodo prišli, dobre tekme, lepo in čisto okolje, pripravili smo veliko spremljevalnih dogodkov. Cenovno smo zelo ugodni, nikjer se ne bo tako poceni jedlo in pilo. Pripravili bomo štiri konference v času SP, povezali gospodarstvo, šport in politiko, kar si Planica zasluži," je zaključil Smrekar.

Članki iz rubrike