Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 14.01.2023 16:18:31

Kilde zmagovalec skrajšanega smuka v Wengnu, dva Slovenca pri točkah

Profimedia
Aleksander Aamodt Kilde je absolutni zmagovalec letošnjega 93. pokala Lauberhorn. Norvežan je v Wengnu v Švici v dveh dneh zmagal na dveh tekmah, danes je zmagal na skrajšanem smuku, v petek pa je bil najhitrejši na superveleslalomu. Oba Slovenca sta tekmo končala med dobitniki točk, Martin Čater na 24. in Miha Hrobat na 28. mestu.

Kilde je na za več kot kilometer krajšem smuku, ki so mu zaradi močnega vetra odvzeli nekaj spektakularnosti, zmagal z veliko prednostjo. Norvežan je še na drugi tekmi za pokal Lauberhorn po vrsti preprečil švicarsko slavje.

"Počutil sem se, kot da imam dobro hitrost iz 'tunela', in vedel sem, da je to dan, ko lahko unovčim svojo priložnost. Vsakič je zelo dober znak, ko cilj prečkaš s prednostjo in v zeleni barvi. Moja oprema in moje smučanje za zdaj dobro delujeta. Kar pomeni, da lahko še naprej gradim na tem in pridobivam še več samozavesti," ni bil nič kaj evforičen Kilde, ki je v zvezi z ameriško zvezdnico Mikaelo Shiffrin.

Vodilni v smukaškem seštevku je prišel do desete smukaške in 19. zmage v svetovnem pokalu.

Prvi švicarski as Marco Odermatt je osvojil stopničke z drugim mestom, a je za Norvežanom zaostal 88 stotink sekunde.

"Aleks je bil danes spet neverjeten in daleč najboljši, zato sem zadovoljen s svojim mestom. Lahko bi mogoče svoj čas izboljšal za dve ali tri desetinke, ne pa za 88 stotink, tako da si je zaslužil zmago, jaz pa se bom moral bolj potruditi," je dejal Odermatt. Švicar je s 13 stopničkami v tej sezoni še naprej vodilni v seštevku zime pred Kildejem.

Tretje mesto je pripadlo Italijanu. Mattia Casse je zaostal sekundo in stotinko za prve stopničke na tekmah v Wengnu, karierne druge po tretjem mestu decembra na smuku v Val Gardeni.

Smučarski praznik v Švici se bo sklenil v nedeljo s slalomsko klasiko. Slovenske barve bo v nedeljo na slalomu zastopal Štefan Hadalin.

Kilde je lani zmagal na prvem, Avstrijec Vincent Kriechmayr pa na drugem smuku v Wengnu, slalomsko klasiko pa je dobil Norvežan Lucas Braathen.

Po petkovem dnevu za pozabo, ko je Čater ostal brez točk, Hrobat pa ni šel na start, sta se danes oba slovenska smučarja uvrstila v najboljšo trideseterico. Čater je zaostal 2,30, Hrobat pa 2,39 sekunde. Hrobatu je zgolj malce zmanjkalo, da bi imel na naslednjem smuku v Kitzbühelu znova številko v najboljši trideseterici.

Čater je bil sicer v Wengnu doslej že štirikrat del prve smukaške enajsterice, lani je bil šesti in deseti, leta 2019 osmi, leta 2018 pa 11.

Trener Slovencev Grega Koštomaj si želi podjetnejših nastopov. "Danes oba v točkah, kar je edina kakovostna stvar. Smučanje ni bilo na ravni, ki bi si jo želeli, morda le nekaj odsekov. Drugače je bilo premalo napadalno in na določenih mestih preveč napak. Za Kitzbühel si želim, da bi se vrnila samozavest in da bosta v glavah odločna in nato napadla na progi. Le to danes v vrhunskem športu prinese vrhunski rezultat."

Čater bi si želel smuka z vrha, kjer bi lahko razvil hitrost. "Nisem imel prave hitrosti. Tako je težko poseči višje, če pa bil le pol sekunde hitrejši, pa bi imel že zelo soliden rezultat. Treba bo bolj napadalno smučati že s starta."

Olimpijski šampion iz Pekinga Beat Feuz je odpeljal svoj zadnji wengenski smuk. Tekmovalno pot bo končal konec prihodnjega tedna v Kitzbühelu. Petintridesetletni Švicar je s petim mestom izenačil svoj najboljši izid sezone, kar je pospremila 30.000-glava množica, ki se je danes zbrala v Wengnu.

Članki iz rubrike