gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 04.01.2023 19:11:28

Shiffrin še korak bližje rekordu, Ana Bucik odlična peta

profimedia
Mikaela Shiffrin je zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Zagrebu.

Američanka je vodila že po prvi vožnji, v finalu pa osvojila še peto zmago po vrsti ter 81. v karieri. Najboljša Slovenka Ana Bucik je tekmo končala na petem mestu. Točke je osvojila tudi Neja Dvornik s 17. mestom.

Zadnje tri izvedbe slaloma v Zagrebu v letih 2020, 2021 in 2022 je dobila Slovakinja Petra Vlhova, ki je tokrat končala na drugem mestu (+0,76). Tretje mesto je pripadlo Švedinji Anni Swenn Larsson (+1,21).

Shiffrin je v Zagrebu slavila še petič, po letih 2013, 2015, 2018 in 2019. To je njena še četrta slalomska zmaga v tej sezoni ter 51. v karieri, potem ko je zmagala na obeh uvodnih slalomih v Leviju.

Vodilna v skupnem in slalomskem seštevku je niz zmag nadaljevala tudi na Sljemenu, kjer lahko že v četrtek izenači ženski rekord po številu zmag v svetovnem pokalu. Ta je trenutno z 82. zmagami v lasti še ene ameriške šampionke Lindsey Vonn.

Shiffrin je neporažena vse od St. Moritza, kjer je 18. decembra zmagala na superveleslalomu. V novo leto je vstopila z 80. zmagami, potem ko je v Semmeringu vpisala hat-trick z dvema veleslalomskima in slalomsko zmago. Nad Zagrebom je števec zmag premaknila na številko 81, v četrtek pa je na Sljemenu na sporedu še en slalom.

Od štirih Slovenk na startu tekme na enem od najbolj priljubljenih izletniških točk Zagrebčanov sta si še en nastop zagotovili najboljši dve.

Bucik je odprla preizkušnjo s startno številko 1 ter si finale zagotovila kot osma najboljša. Njen zaostanek za vodilno je na prvi progi znašal 1,56 sekunde, za zmagovalnim odrom pa sekundo in eno stotinko.

Novogoričanka je v finalu pridobila tri mesta, njen končni zaostanek je znašal 2,36 sekunde. Bucik je s petim mestom vpisala svoj najboljši izid sezone ter za tri mesta popravila svoj najboljši izid na tekmah v Zagrebu iz lanske sezone.

»Z rezultatom sem zadovoljna, bila je lepa tekma. V prihodnje pa bom morala še nekaj dodati v prvih vožnjah, da bodo boljše, kar mi bo posledično prineslo tudi boljše izhodišče za drugi tek,« je dejala Bucik, ki je bila na klasičnih slalomih najvišje s četrtim mestom lani marca v Meribelu.

Dvornik, ki je startala kot 29., je še ujela finale z 28. časom in zaostankom 3,67 sekunde. Njen zaostanek v finalu je znašal 3,65 sekunde. Kar sedem tekmovalk je v finalu na zmehčani progi odstopilo.

Tudi Dvornik, ki je vpisala tretji najboljši čas finala, je za eno mesto izboljšala svoj najboljši dosežek na slalomih na Sljemenu iz lanske sezone.

»Zelo sem vesela, da sem po nekaj slabših tekmah nazaj med dobitnicami točk. Z drugo vožnjo sem ponovno dobila nazaj pravi občutek, jutri pa upam, da mi že prva uspe nekoliko boljše,« je dejala Dvornik.

Nika Tomšič in Anja Oplotnik, ki sta se na progo pognali na repu nastopajočih s številkama 58 in 62, sta svoja nastopa končali pred ciljem z odstopoma.

»Danes sem se zelo zabavala. To je bilo res moje najboljše smučanje, obe vožnji,« je dejala Shiffrin, ki lahko že v četrtek prehiti Avstrijca Marcela Hirscherja za rekordno šesto zmago na slalomih v Zagrebu.

»Nič manj kot najboljše je delovalo in sprejela sem vsa tveganja, nato pa zadela žebljico na glavico na koncu,« je bila zadovoljna Američanka.

»Res sem zadovoljna s tem, kako so se moje smuči odzivale v teh razmerah. To je bila najbolj vznemirljiva stvar dneva, da sem tako dobro smučala na tej mehki progi,« je sklenila Shiffrin.

Članki iz rubrike