Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 03.12.2022 22:04:34

Zdaj je 'uradno'. Ilka je nazaj!

Reuters
Mariborčanka še drugič v dveh dneh na petem mestu.

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je tudi na drugem smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu v Kanadi osvojila peto mesto. Tako kot lani je na obeh smukih v Lake Louisu zmagala Italijanka Sofia Goggia. Najboljša slovenska smukačica, ki je obetavne čase kazala že na treningih, je tokrat za zmagovalko zaostala 96 stotink sekunde. Zmagovalki se je najbolj približala Avstrijka Nina Ortlieb (+0,34), ki je na drugo mesto skočila s startno številko 26 ter za pičle tri stotinke sekunde prehitela Švicarko Corinne Suter, ki je bila na prvem smuku druga. Četrta je bila njena rojakinja Joana Hählen (+0,59). Mariborčanka si je peto mesto razdelila z Avstrijko Mirjam Puchner.

Ilka Štuhec je znova dokazala, da sodi v sam smukaški vrh. Na obeh smukih, ki so jih izpeljali v Lake Louisu, se je prebila v najboljšo peterico, z dvema uvrstitvama na peto mesto je peta tudi v posebnem smukaškem seštevku. Če je po petkovem smuku morda kdorkoli menil, da je šlo za naključje, je zdaj jasno, da je Mariborčanka nazaj!

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja se je v novo sezono podala na drugem mestu večne lestvice slovenskih smučark in smučarjev po številu zmag v svetovnem pokalu. Letos bo iskala pot do desete zmage na tekmah svetovnega pokala. Slovenska smukaška šampionka je v Lake Louisu v preteklosti na začetku sezone 2015/16 kot prva Slovenka na tem prizorišču zmagala na dveh smukih, peta pa je bila v superveleslalomu.

Letos pa je, tudi z novim opremljevalcem smuči, našla stare občutke ter se prebila tik pod stopničke. Od teh jo je v petek ločilo 36 stotink sekunde, v soboto pa 59 stotink sekunde. Slovenska predstavnica je v petek nastopila s startno številko 28, v soboto pa s številko 17.
Lani je na vseh treh preizkušnjah v Lake Louisu slavila Italijanka Sofia Goggia, nosilka smukaškega malega globusa v minulih dveh sezonah. Goggia je bila pred vsemi tako v petek kot v soboto. V Kanadi je števec zmag v svetovnem pokalu premaknila na številko 18, s 14. smukaškimi zmagami je postala najuspešnejša italijanska smukačica. Pred njo je med azzurri le še Dominik Paris s 17 smukaškimi zmagami. To je njena peta zmaga v Lake Louisu.
Največ, kar 18 zmag, je v Lake Louisu v času svoje kariere osvojila Američanka Lindsey Vonn. Štuhec je s petimi smukaškimi zmagami najuspešnejša Slovenka v svetovnem pokalu, na štirih smukih, leta 2014 tudi v Lake Louisu, je zmagala Tina Maze, ki je sicer zbrala skupaj 26 zmag.
Čeprav je Kanado izpustila Američanka Mikaela Shiffrin še naprej ohranja mesto vodilne v razvrstitvi svetovnega pokala z 265 točkami. Goggia, ki ima 200 točk, bi Američanko lahko prehitela že v nedeljo, ob novi zmagi v Lake Louisu.

Članki iz rubrike