Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 03.12.2022 20:30:15

Kildeju vetrna loterija v Beaver Creeku, Čater 21.

Reuters
Aleksander Aamodt Kilde je tako kot lani zmagal na smuku za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v Beaver Creeku v ameriški zvezni državi Kolorado. Norvežan, ki je nastopil po bolezni, je za šest stotink sekunde premagal Švicarja Marca Odermatta za osmo smukaško zmago v svetovnem pokalu. Najboljši Slovenec Martin Čater je bil 21.

Najboljša danes sta bila daleč pred vsemi ter sta zadela najboljše vetrne pogoje v zelo spremenljivih vremenskih razmerah. Tretji James Crawford iz Kanade je zaostal že 79 stotink sekunde. Avstrijec Matthias Mayer je stopničke zgrešil za stotinko sekunde.

Njegov rojak Vincent Kriechmayr je bil peti (+0,94). Petkov smuk je odpadel zaradi sneženja in vetra, ki je tudi danes krojil razmere.

A veter in slaba vidljivost nista prišla do živega 30-letnemu Norvežanu Kildeju, ki je po Lake Louisu zmagal na drugem smuku v sezoni.

Tako kot Kjetil Jansrud ima zdaj osem zmag v svetovnem pokalu v kraljevski disciplini in je ob Odermattu, zmagovalcu veleslaloma v Söldnu in superveleslaloma v Lake Louisu, favorit na nedeljskem superveleslalomu.



Med Norvežani ima največ smukaških zmag sloviti Aksel Lund Svindal, 14, ki je s štirimi smukaškimi zmagami najuspešnejši smukač v Beaver Creeku. Kilde je števec zmag v svetovnem pokalu premaknil na številko 15. Svindal na vrhu med Norvežani jih ima 36.

Prvi slovenski nastop je bil pri startni številki 21, ki jo je nosil Martin Čater. Ravno ko se je iz startne hišice pognal Celjan, je na startu zelo močno pihalo, veter pa je dvigoval sneg. Čater ni bil med najhitrejšimi, a je kljub slabim razmeram v cilj prenesel dovolj hitrosti za nove točke. V cilj je prišel kot 17., prehiteli so ga zgolj še štirje za končno 21. mesto z zaostankom 1,79 sekunde. Lani je bil na tem prizorišču 13.

Na startu današnjega smuka sta bila še dva Slovenca. Miha Hrobat (+2,98), ki je startal kot 26., je bil na koncu 41., Nejc Naraločnik (+6,72) s slabim izhodiščem 55 je zasedel 61. mesto.

Po štirih izpeljanih tekmah na vrhu skupne razvrstitve ostaja Odermatt, ki je bil na vseh na stopničkah. Švicar je zbral že 340 točk, Kilde na drugem mestu jih ima 280. Na osmem mestu v skupni razvrstitvi je slovenski as Žan Kranjec, ki je sezono odprl z drugim mestom na veleslalomu v Söldnu, tekme v hitrih disciplinah v Severni Ameriki je izpustil, znova pa bo na startu prihodnjo soboto na veleslalomu v Val d'Iseru.

Članki iz rubrike