andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 05.11.2022 13:36:43

Razočaranje za uvod v sezono, slovenske orlice se v dežju niso znašle

Profimedia
Norveška smučarska skakalka Silje Opseth (251,5 točke) je zmagovalka uvodne tekme nove sezone v Wisli, kjer so se skakalke prvič v zgodovini svetovnega pokala spuščale po ledeni smučini in pristajale na plastično podlago. Slovenke tokrat niso krojile vrha; najboljša med njimi Nika Križnar (228,2) je bila sedma, Ema Klinec (226,8) pa osma.

V slovenskem taboru so imeli pred začetkom sezone, ki se je prvič v zgodovini začela tako zgodaj, višja pričakovanja. Poleg Križnarjeve in zmagovalke kvalifikacij Wisle Klinčeve sta v finalu od šesterice Slovenk nastopili le še dve. Olimpijska prvakinja in dvakratna skupna zmagovalka poletja Urša Bogataj (203,9 točke) je uvodno tekmo končala na 18. mestu, Nika Prevc (176,6) pa na 25.

Brez finala sta na prvi tekmi v Wisli, v nedeljo bo na tem poljskem prizorišču na sporedu še ena tekma, ostali Katra Komar na 32. in Nejka Repinc Zupančič na 37. mestu.

"Moram biti vesela dosežka in tega, da sem v finalu napredovala po lestvici. To je šele začetek sezone. Skoki še niso pravi, je še nekaj nihanj, malo se še lovim," je po uvodnem nastopu sezone dejala lani najboljša Slovenka v svetovnem pokalu Križnarjeva in priznala, da je malo jezna na svoj nastop v prvi seriji.

"Malo sem jezna na prvi skok, saj danes tekme nisem nadaljevala tam, kjer sem včeraj končala v kvalifikacijah. A sedmo mesto ni tako napačno. Če je to le start in bom na tem gradila ter nikoli ne bom slabša kot sedma, potem to podpišem že zdaj," je dodala Križnarjeva.

Tudi Klinčeva, ki je dobila petkove kvalifikacije, po tekmi ni bila slabe volje: "Skoka sta bila slabša kot včeraj, a ne veliko. To je povprečen rezultat. Rezerve imam in če to izboljšam, sem pri vrhu. Zdaj vem, da znam dobro skočiti in to je najbolj pomembno."

Tudi selektor Zoran Zupančič je po tekmi, ki se je razpletla slabše od pričakovanj, dejal, da je zdaj ključno, da v slovenskem taboru ostanejo mirni. "Res je, da smo po treningih in kvalifikacijah pričakovali več. Ni pa razloga za preplah, saj sam vem, da punce znajo skočiti. Nekaj težav je bilo danes v smučini, še malo več zaradi dežja, morda tudi pritisk prve tekme, a punce znajo skakati in ostati moramo mirni," je poudaril selektor.



V ospredju je svojo drugo zmago v svetovnem pokalu slavila Opsethova, ki je tekmo na skakalnici Adama Malysza končala s 7,3 točke prednosti pred drugouvrščeno Marito Kramer iz Avstrije, branilko skupne zmage iz minule sezone, tretja je bila še ena Avstrijka Eva Pinkelnig (243,1).

"Počutim se super, za menoj je res dober dan na skakalnici. Zadovoljna sem s svojo trenutno formo. To je bil res najboljši možen začetek nove sezone," je po zmagi v izjavi za Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) dejala nasmejana Opsethova in obenem opozorila, da bo sezona še dolga.

Glede novosti, ledene smučine in pristanka na plastiki, je Norvežanka, ki bo prva oblekla rumeno majico vodilne, dodala, da gre za dobro rešitev mednarodne zveze v luči podnebnih sprememb: "Gre za domiselno potezo in po mojem za pravo smer, v katero moramo iti, če se želimo prilagoditi neizogibnim podnebnim spremembam."

Organizator s takšno kombinacijo ledene smučine in plastike ne le prihrani veliko denarja, ampak zlasti veliko energije. Pri Fisu pa so obenem izkoristili priložnost, da smučarske skoke predstavijo kot celoletni šport, ki je lahko trajnosten, ker se lahko v celoti izogne izdelavi snega.

V karavano svetovnega pokala se je po enoletni odsotnosti vrnila Maren Lundby. Trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala iz Norveške, ki je nazadnje tekmovala v začetku marca 2021, ko je postala prva svetovna prvakinja na veliki napravi, je v Wisli zasedla 16. mesto.

V nedeljo bo na istem prizorišču še ena tekma. Kvalifikacije so na sporedu ob 11. uri, prva serija pa ob 12.

Članki iz rubrike