pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Delovna akcija Njena.si

Delovna akcija: Zgodba Potrčevih razjokala ...

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

STA
STA
1 01.10.2022 09:33:33

Olimpijska prvakinja Urša Bogataj napovedala: 'Prav dolgo ne bom več skakala.'

alesfevzer.com
Urša Bogataj, dvakratna olimpijska prvakinja v smučarskih skokih z letošnjih zimskih iger v Pekingu, je priprave na novo zimo z vrhuncem pred domačimi navijači v Planici opravila z odliko.

Še pred finalom poletne sezone je ubranila lansko skupno zmago na veliki nagradi, kot največji izziv kariere skakalke pa izpostavlja veliki kristalni globus. Priprave na novo sezono je Bogatajeva, ki je po koncu lanske izjemne sezone veliko časa namenila tudi študijskim obveznostim, z reprezentanco začela že aprila. Poleti je imela tudi nekaj oddiha, skočila je do Makarske, poletne tekme pa pričakala že zelo dobro pripravljena.

Nenazadnje je že pred finalom v Klingenthalu, ki v Nemčiji poteka ta konec tedna, ubranila lansko skupno zmago. Kot je dejala v pogovoru za STA, se je nove sezone lotila s "starimi" prijemi, ki so se izkazali za zelo uspešne. "Sezone smo se lotili enako kot vedno. Kar nekaj časa sem posvetila tudi študijskim obveznostim. Izpite na fakulteti sem sicer skušala delati čim bolj sproti, letos pa sem se morda še bolj zavzela za študij, saj se zavedam, da moram šolo narediti. Željo imam, da 'faks' dokončam, zaradi tega sem mu letos namenila še toliko več pozornosti. A treningi niso zaradi tega prav nič trpeli," je uvodoma povedala slovenska olimpijska junakinja.

Dodala je, da fizično v času priprav na zimo ni imela večjih težav: "Kakšnih posebnih težav nisem imela, je pa običajno, da imam po tako težki poškodbi kolena (leta 2019 si je strgala prednjo križno vez desnega kolena, op. STA) tu in tam kakšne bolečine. Ampak gre za normalno stanje, zato me ne skrbi."

Da je tudi novo poletno sezono pričakala dobro pripravljena, je potrdila s skupno zmago na poletni VN, ki jo je osvojila že pred današnjo tekmo v Klingenthalu. S tem je ponovila lanski uspeh, ki je že nakazal izjemno zimo. "Poletje je vseeno malo bolj sproščeno kot zima. Ampak želim si uživati tudi ta konec tedna kot na vsaki tekmi. Upam na dobre skoke."



Pravi uvod v sezono skakalke prvič čaka sočasno s skakalci, ko bodo uvodne tekme svetovnega pokala 5. in 6. novembra v poljski Wisli. Tako zgodaj se sezona še nikoli ni začela. "Moram povedati, da je meni osebno to kar všeč. Ko sem izvedela, da nas start čaka v Wisli, in da bo spodaj plastika, sem bila zadovoljna, ker vem, da imajo ponavadi fantje tam kar težave. Tam je precej toplo, tako da je težko ustrezno pripraviti skakalnico, če primanjkuje snega. Poleg tega je v Wisli že sam po sebi zapleten kontra-breg oziroma iztek, tako da je bila meni ta ideja o plastiki zelo všeč," je pojasnila šampionka, ki je lansko sezono svetovnega pokala zbrala 11 posamičnih uvrstitev na zmagovalni oder, sezono pa je končala z dvema zmagama v Oberhofu.

V novi sezoni, kot poudarja, se veseli svetovnega prvenstva pred domačimi navijači, vendar ne želi razkriti konkretnih ciljev. Najpomembneje zanjo je, da bo v skokih uživala. "Rezultatskih ciljev nimam postavljenih oziroma jih želim zadržati bolj zase. Če bom uživala in bodo skoki dobri, je možno vse," je v pogovoru razmišljala 27-letna skakalka in dodala, da poletne primerjave niso ustrezne, saj je konkurenca močno okrnjena, so pa dobri poletni skoki vsekakor spodbuda za zimo: "Ne moreš vedeti, kako dobro boš vstopil v zimo. Poletna konkurenca ni bila popolna. Lahko se pojavi kakšna tekmica, ki bo za razred boljša od vseh. Šla bom s tekme na tekmo."

Kot je dodala, se zaveda, da se njena kariera v smučarskih skokih počasi bliža koncu: "Ljubezen do skokov je tisto, kar me najbolj žene naprej. Prav dolgo ne bom več skakala, zato si želim uživati v tem, kar počnem, in seveda kot bržčas vsak, si želim dobro skakati."

Pred očmi ima sicer še en izziv - skupna zmaga v svetovnem pokalu -, a se z njim ne obremenjuje. "V mojih očeh je veliki kristalni globus vreden največ, kar kdo lahko osvoji. Tudi če pogledamo olimpijske igre, gre še vedno za eno tekmo, na kateri se ti res vse poklopiti. To, kar je pa uspelo Niki (Križnar, op. STA), ki je osvojila veliki kristalni globus, je pa pokazatelj, da je celotno sezono res dobro oddelala, da je bila praktično ves čas v špici. Seveda, le kdo si ga ne bi želel?" je dejala v smehu in za konec dodala: "Ampak do tja je težko priti. Vsako leto težje. Nočem si nalagati še tega bremena, res ne, želim uživati v skokih. Morda sem pa dovolj dosegla že lansko sezono."

Članki iz rubrike