Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
1 29.09.2022 09:56:07

Velika sprememba za Štuhčevo! O upokojitvi ne razmišlja, ekipo okrepila z novim trenerjem: prihaja ...

Zimska sezona se nezadržno bliža, kar zagotovo čutite tisti, ki ste bolj zmrzljive sorte in si želite, da bi v vašem bloku končno zakurili. No, pa še ne bodo. Ilki Štuhec pa ne bo prav hudo, ker je vajena zime in mraza, pa še v Grčiji je pregrela svoje kosti.

V alpskem smučanju v Sloveniji zeva precejšnja luknja predvsem v ženski reprezentanci in predvsem v hitrih disciplinah. Miha Verdnik, vodja panoge na Smučarski zvezi Slovenije, skupaj s sodelavci zadnji dve ali tri leta trdo dela z mladimi selekcijami, da bi slovenskemu smučanju zagotovil nove junake belih strmin, a luknja bo vseeno ostala, saj je ne more zapolniti s pionirji.

Tako ostaja Mariborčanka Ilka Štuhec ena in edina, ki se še upa spustiti po smukaških progah v dresu slovenske reprezentance.


Mnogi so bili mnenja oziroma so predvidevali, da bo Ilka po neuspehu na zadnjih olimpijskih igrah na Kitajskem in preštevilnih poškodbah, ki so zaznamovale njeno kariero, smuči po pretekli sezoni postavila v kot. Toda ne, Ilka se je odločila, da bo nadaljevala, da bo še poskušala, saj se počuti dovolj močno, hitro in sposobno, da še poseže po vrhunskih rezultatih. Zagotovo pogumna odločitev, ki je pomenila nove kondicijske priprave na sezono (verjemite, da niso nič kaj prijetne), da gre spet na poletne-zimske priprave na južno poloblo, da se bo kljub 32 letom (Ilka bo, ko bo startala na prvi tekmi, ravno dobro dopolnila 32 let). Letos malce prej kot po navadi, saj je prva tekma v hitrih disciplinah za ženske na sporedu že 5. novembra na novi, spektakularni progi, dolgi kar štiri kilometre, na kateri se starta v Švici (Zermatt), cilj pa je v Italiji (Cervinia). Ilka je pripravljena vsaj še eno sezono delati vse, da vsem dokaže, da je še vedno narejena iz testa (ne za pico), ki ji je prinesel dva naslova svetovne smukaške prvakinje.

Toda ali se je novega smučarskega izziva lotila prav? To bo pokazal čas oziroma nova sezona, saj so se v ekipi zgodile velike spremembe. Štuhčeva je najprej zamenjala opremljevalca smuči. Iz švicarske bolj kot ne butične hiše Stöckli je odšla v sicer avstrijsko smučarsko tovarno Kästle (danes so lastniki Čehi). Znamka ima seveda bogato preteklost (s temi smučmi so zmagovali Toni Sailer, Pirmin Zurbriggen, Kjetil Andre Aamodt ...), vprašanje pa je, kako je danes, saj so se po izginotju s smučarskega trga spet pojavili šele sredi prejšnjega desetletja. Zagotovo se je Ilka odločila za menjavo smuči, ker so ji ponudili boljše pogoje in ker se je Stöckli skoraj povsem osredotočil na domače tekmovalce.

Hkrati s Stöcklijem je iz Ilkine ekipe izginil še švicarski trener Stefan Abplanalp, s katerim se je Štuhčeva bolj ali manj prijateljsko razšla (cilja v pretekli sezoni pač niso dosegli). Precejšnje presenečenje pa je bilo, ko so na spletni strani smučarske zveze in na spletni strani Ilke Štuhec zapisali, da je novi trener zdaj že nekdanji (smučal je še na ZOI na Kitajskem) smučar, Ljubljančan Marko Vukičević, ki je imel sicer srbsko licenco. Mesto glavne trenerke v ekipi Ilke Štuhec je prevzela njena mama Darja Črnko (ob tem opravlja še naloge vodje ekipe), Vukičević pa naj bi bil trener-pomočnik. Serviserja je priskrbel novi Ilkin opremljevalec smuči Kästle.

Članki iz rubrike