profimedia-0344545381 Svet24.si

FOTO: Putin družinam mobiliziranih zagotavlja 5 ...

Jasleen Kaur, singh Svet24.si

FOTO: Delavec v sadovnjaku našel trupla ...

Kustrin1 Necenzurirano

Kuštrinovi prvoborci delajo pri zasebnikih

jansa putin re Reporter.si

Izrojena slovenska desnica: kako se Janez Janša ...

olimpija green dragons Ekipa24.si

Bodo Olimpiji odvzeli točke in jo izključili iz ...

Ceca in Alino Odkrito.si

Ceco prepričal Slovenec, ki se oblači v ženska ...

vincic Ekipa24.si

Uh, kaj mu počnejo navijači Barce! Slovenskemu ...

STA
STA
0 21.09.2022 15:31:25

Energetska kriza bo udarila tudi po športu! Poglejte, s čim grozi 'alpincem'! Je SP v Planici pod vprašajem?

alesfevzer.com
Energetska kriza bo kot kaže močno vplivala tudi na športne dogodke.

Generalni sekretar Mednarodne smučarske zveze (Fis) Michel Vion danes v razpravi na Forumu Nordicumu v Kranjski Gori ni izključil možnosti, da bi bili organizatorji tekem svetovnega pokala v nordijskem in alpskem smučanju zaradi grozeče energetske krize prisiljeni odpovedati tekme, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Energetska kriza bi lahko povzročila številne odpovedi tekem svetovnega pokala in pri Fisu se na to pripravljajo, je danes v Kranjski Gori na forumu mednarodnih novinarjev, ki pokrivajo nordijske športe, priznal Vion.

Fis trenutno nima načrta B, je dejal Vion. "Dobro so znane težave v zvezi s proizvodnjo umetnega snega in dogodki, ki potekajo pod reflektorji. Ni lahko, ko morajo ljudje varčevati z vodo in elektriko, a tekmovanja se pripravljajo in izvajajo. Smo optimistični, da bomo tudi to zmogli," je dejal.

Planica bo prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskih športih, ki bo med 22. februarjem in 5. marcem 2023. Slovenija bo prvič gostila tako veliko tekmovanje v zimskih športih.


Medtem ko se tekme svetovnega pokala lahko dokaj hitro odpove ali jih prestavi na drugo lokacijo, pa svetovnih prvenstev ni mogoče preložiti v kratkem času. "Če pride do odpovedi mesec dni pred predvidenim datumom, to ni več mogoče," je dejal generalni sekretar Fisa.

Na SP v dolini pod Poncami ni izključena niti udeležba športnikov iz Rusije in Belorusije. To je danes v Kranjski Gori še omenil Vion.

Takšna možnost temelji na stališču Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Predsednik Moka Thomas Bach namreč dopušča možnost, da bi odprli "majhna vrata" za športnike, ki trenutno zaradi ruske agresije na Ukrajino ne morejo tekmovati. Šport bi moral biti neodvisen od politike, je dejal Vion.

Vrnitve ruskih in beloruskih športnikov na mednarodno prizorišče pa ne gre pričakovati na uvodnih jesenskih tekmah svetovnih pokalov. "Morda se možnosti za njihovo vrnitev na mednarodno sceno odpirajo decembra. Športniki obeh držav, seveda brez zastave in himne, bi morda lahko nastopili tudi na SP," je pojasnil Vion.

SP v nordijskem smučanju bo prihodnje leto v Planici, SP v alpskem smučanju pa v Courchevelu in Meribelu v Franciji od 6. do 19. februarja.

Članki iz rubrike