dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

natalija-verboten Odkrito.si

Natalija Verboten - Po 15 letih se je vrnil njen ...

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

STA
STA
0 21.09.2022 15:31:25

Energetska kriza bo udarila tudi po športu! Poglejte, s čim grozi 'alpincem'! Je SP v Planici pod vprašajem?

alesfevzer.com
Energetska kriza bo kot kaže močno vplivala tudi na športne dogodke.

Generalni sekretar Mednarodne smučarske zveze (Fis) Michel Vion danes v razpravi na Forumu Nordicumu v Kranjski Gori ni izključil možnosti, da bi bili organizatorji tekem svetovnega pokala v nordijskem in alpskem smučanju zaradi grozeče energetske krize prisiljeni odpovedati tekme, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Energetska kriza bi lahko povzročila številne odpovedi tekem svetovnega pokala in pri Fisu se na to pripravljajo, je danes v Kranjski Gori na forumu mednarodnih novinarjev, ki pokrivajo nordijske športe, priznal Vion.

Fis trenutno nima načrta B, je dejal Vion. "Dobro so znane težave v zvezi s proizvodnjo umetnega snega in dogodki, ki potekajo pod reflektorji. Ni lahko, ko morajo ljudje varčevati z vodo in elektriko, a tekmovanja se pripravljajo in izvajajo. Smo optimistični, da bomo tudi to zmogli," je dejal.

Planica bo prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskih športih, ki bo med 22. februarjem in 5. marcem 2023. Slovenija bo prvič gostila tako veliko tekmovanje v zimskih športih.


Medtem ko se tekme svetovnega pokala lahko dokaj hitro odpove ali jih prestavi na drugo lokacijo, pa svetovnih prvenstev ni mogoče preložiti v kratkem času. "Če pride do odpovedi mesec dni pred predvidenim datumom, to ni več mogoče," je dejal generalni sekretar Fisa.

Na SP v dolini pod Poncami ni izključena niti udeležba športnikov iz Rusije in Belorusije. To je danes v Kranjski Gori še omenil Vion.

Takšna možnost temelji na stališču Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Predsednik Moka Thomas Bach namreč dopušča možnost, da bi odprli "majhna vrata" za športnike, ki trenutno zaradi ruske agresije na Ukrajino ne morejo tekmovati. Šport bi moral biti neodvisen od politike, je dejal Vion.

Vrnitve ruskih in beloruskih športnikov na mednarodno prizorišče pa ne gre pričakovati na uvodnih jesenskih tekmah svetovnih pokalov. "Morda se možnosti za njihovo vrnitev na mednarodno sceno odpirajo decembra. Športniki obeh držav, seveda brez zastave in himne, bi morda lahko nastopili tudi na SP," je pojasnil Vion.

SP v nordijskem smučanju bo prihodnje leto v Planici, SP v alpskem smučanju pa v Courchevelu in Meribelu v Franciji od 6. do 19. februarja.

Članki iz rubrike