hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

katja-in-katka-bogataj Njena.si

Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve ...

filip flisar monika vuk Ekipa24.si

Ločila se je od Flisarja - zdaj je slovenska ...

(mf)
(mf)
0 23.06.2022 11:17:58

Curling na pravem ledu v Planici tudi poleti

Zvone Sever določa taktiko igre.
Urban Cerjak
Gotovo ste že kdaj slišali za curling oziroma na televiziji zasledili šport, pri katerem igralci na ledu pometajo pred granitnimi kamni, ki drsijo do tarče.

Curling ali šah na ledu, kot ga pogosto imenujejo zaradi izjemne taktičnosti, izvira iz Škotske. Razvil se je v 16. stoletju kot družabna športna igra na zaledenelih jezerih. Curling se je hitro razširil po svetu in, predvsem po zaslugi Kanadčanov, kmalu prerasel iz družabne igre v resen šport. Na olimpijskih igrah se je prvič pojavil že leta 1932, a le kot demonstracijska disciplina. Prav tako je tudi na rednem sporedu paralimpijskih iger kot curling na invalidskih vozičkih.

Čeprav je curling zimski šport, pa ga lahko v Sloveniji igramo tudi poleti. V Nordijskem centru Planica je ledena površina za igranje curlinga že pripravljena. Kako poteka igra? Curling je ekipni šport, ekipo pa sestavljajo štirje igralci. Pri tekmi curlinga sodelujeta dve nasprotni ekipi, ki štejeta vsaka po štiri člane. Ekipi izmenično podajata kamne, pri čemer vsak igralec poda skupno dva kamna. Za igro torej potrebujemo 16 kamnov v dveh različnih barvah.

Vsaka ekipa ima vodjo, ki je med igro v hiši (tarči na ledu), ki jo igralci ciljajo, ko podajajo kamne. Zadolžen je za vso taktiko ter odloča, katere mete naj soigralci izvedejo. Najpogosteje vodja meče zadnja dva kamna. Ostala dva igralca, ki v trenutku ne podajata kamnov in nista zadolžena za taktiko, pometata pred kamnom. Ocenjujeta njegovo hitrost ter jo s pometanjem nadzorujeta. Vsak kamen je torej skupno delo vseh članov ekipe. Zato je curling ekipni šport in je usklajeno delovanje vseh štirih igralcev izrednega pomena.

Posebnost športa: curling spirit

To, kar loči curling od ostalih športov, pa je njegov poseben duh. Duh curlinga ali curling spirit je poseben izraz, ki opisuje odnos in spoštovanje, ki ga igralci curlinga izražajo do soigralcev, nasprotnikov ter do športa. Izraz najbolje opiše trditev, da igralec curlinga raje izgubi, kot da bi zmagal na nepošten način. Športnega duha curlinga predstavljajo pravila, ki niso zapisana, vendar jih spoštujejo vsi igralci, tako profesionalni kot amaterski. Cilj curlinga je prikazati svoje sposobnosti in znanje, sodelovati in igrati odlično igro. Cilj nikoli ni zmagati za vsako ceno. Duh curlinga je najvišja oblika fair playa v športu. Curling spirit se kaže v športnem navijanju, v čestitanju nasprotnikom za dobro potezo, v športnem obnašanju in ne nazadnje tudi v nenapisanem pravilu, da zmagovalec plača pijačo poražencu.

V Planici curling celotno poletje

Nova sezona curlinga se po navadi začne pozno poleti oziroma jeseni, prva mednarodna tekmovanja so navadno na sporedu septembra in oktobra. V Sloveniji pa letos vnovič lahko curling igramo tudi med poletjem. V Planici sta v pokriti dvorani za tek na smučeh pripravljeni tudi dve ledeni površini za curling, ki omogočata treninge tako reprezentantom kot rekreativcem vse do vnovičnega odprtja hokejskih dvoran. Reprezentanti bodo led izkoristili predvsem za priprave na prihajajoča evropska prvenstva.

Značke: curling, pravila, planica

Članki iz rubrike