Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(mf)
(mf)
0 12.05.2022 11:24:32

Curling: Potica in 90 igralcev z vsega sveta

Ekipi Veriga curling team in Polaris
CZS
Pretekli vikend je v Ledeni dvorani Zalog potekal zdaj že tradicionalni mednarodni turnir v curlingu Ljubljana Open. Prvenstva se je udeležilo 22 ekip s celotnega sveta.

Ta turnir je odlična priložnost za razvoj slovenskega curlinga in promocijo Slovenije kot turistične destinacije. V želji po krepitvi prepoznavnosti slovenske kulturne dediščine se je Curling zveza Slovenije povezala s podjetjem lePotica, ki je pomagalo pri tem, da je vsak od igralcev okusil pravo slovensko potico. Najboljše tri ekipe pa so v dar prejele tudi pravo slovensko potico.

Že od leta 2017 Ljubljana po koncu hokejske sezone v Ledeni dvorani Zalog organizira velik mednarodni turnir. Kljub vmesni prekinitvi zaradi epidemije je letošnja izvedba dokazala, da gre še vedno za enega največjih in najbolj priljubljenih curling turnirjev v tem delu Evrope. Letos so na njem nastopali igralci iz Slovenije, Italije, Danske, Anglije, Irske, ZDA, Nemčije, Afganistana, Hrvaške, Madžarske, Hongkonga, Češke, Avstrije, Nizozemske ter Bosne in Hercegovine.

V posebnem turnirskem sistemu so ekipe odigrale po pet tekem na ledu, ki se lahko primerja s tekmovalnim ledom na najvišji ravni. Že od sredine aprila je namreč Ledena dvorana Zalog namenjena le curlingu, zato so ledni tehniki in prostovoljci lahko pripravili odličen tekmovalni led. Na koncu sta prvi dve nagradi prvenstva ostali v Ljubljani, kar kaže tudi na napredek slovenskega tekmovalnega curlinga. Prvo mesto je dosegla ekipa Pingvini iz Curling kluba Ljubljana, drugo ekipa Curling klub Zalog, tretja pa je bila ekipa Team Colorado iz ZDA.

Zadovoljni udeleženci in prve prijave za naslednjo sezono

"Turnir je odličen, igramo lahko dobre tekme proti različnim nasprotnikom, pa tudi okolica je zelo lepa. Zagotovo se še vrnemo v Ljubljano, radi pa bi obiskali tudi druge dele Slovenije, saj je videti prelepa. Tudi hrana je dobra in ljudje so zelo prijazni," je turnir komentiral udeleženec iz ameriške ekipe, ki sicer zaradi curlinga redno potuje po svetu. "Predvsem ob koncu sezone, ko zaključimo domače lige, pogosto iščemo turnirje v Evropi in Ljubljana Open je točno to, kar smo iskali," je dodal sogovornik, navdušen predvsem nad majhnimi poticami, ki jih je za vsakega udeleženca priskrbela lePotica.

Slovenija nujno potrebuje dvorano za curling

Zanimanje za curling v Sloveniji je vsako leto večje. Letos se je tako na državnem prvenstvu pomerilo 12 moških in sedem ženskih ekip, kar je več kot v mnogih državah v naši okolici, v zadnjih petih letih pa je Curling zveza Slovenije na različnih dogodkih gostila tudi veliko mednarodnih ekip ter tujih trenerjev in dobitnikov olimpijskih odličij. Slovenske reprezentance se udeležujejo vseh mednarodnih prvenstev in na njih dosegajo dobre rezultate. Kljub temu pa je napredek curlinga, tako tekmovalno kot rekreativno, odvisen predvsem od pogojev za delovanje. V Sloveniji namreč nimamo namenske dvorane za curling, kar onemogoča treninge na tekmovalni ravni, hkrati pa je organizacija tekmovanj možna le po koncu hokejske sezone. Namenska dvorana za curling je tako nujen pogoj za napredek športa v Sloveniji in pravi začetek olimpijske zgodbe. 

Članki iz rubrike