1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

(mg)
(mg)
0 10.03.2022 11:12:36

Paracurling: Kitajci na dobri poti do obrambe naslova

Veselje Kitajcev po zmagi nad Norvežani
Profimedia
V Pekingu trenutno potekajo paralimpijske igre, na katerih na seznamu športov najdemo tudi curling na invalidskih vozičkih. Nastopa 11 reprezentanc, pred odločilnimi tekmami pa najbolje kaže Kitajski, Švedski, Kanadi in Slovaški. Slovenije žal ni med njimi, se pa naši reprezentanti redno udeležujejo svetovnih prvenstev v tej kategoriji.

Curling ni le olimpijski, je tudi paralimpijski šport. Igrajo ga lahko igralci na invalidskih vozičkih. Pravila so enaka, le podajanje kamnov je nekoliko drugačno. Igralci si pomagajo s posebno palico, s katero podajajo kamne, postavljeni pa so tudi nekoliko bližje hiši, ki jo ciljajo. Razlika je tudi v tem, da ni pometanja, v ekipi pa morajo biti igralci obeh spolov. Svetovna curling zveza organizira svetovna prvenstva v curlingu na invalidskih vozičkih od leta 2002, največkrat pa je naslov svetovnega prvaka domov odnesla reprezentanca Kanade. Slovenski reprezentanti se redno udeležujejo mednarodnih tekmovanj, v sezoni 2019/2020 so na svetovnem prvenstvu skupine B osvojili odlično četrto mesto, kar je najboljši rezultat do zdaj.



Na paralimpijskih igrah 11 reprezentanc

Za naslov paralimpijskih prvakov se letos poteguje 12 držav – Kanada, Kitajska, Estonija, Velika Britanija, Latvija, Norveška, Južna Koreja, Slovaška, Švedska, Švica in ZDA. Reprezentance se pomerijo vsaka z vsako, nato pa sledita polfinale in finale. Na preteklih paralimpijskih igrah je zlato osvojila kitajska ekipa, druga je bila Norveška, tretja pa Kanada. Na tokratnih igrah bi sicer moralo nastopati 12 reprezentanc, a zaradi sankcij ni predstavnikov ruskega olimpijskega komiteja.



Napet boj za polfinale

Po osmih tekmah rednega dela si prvo mesto delita Kitajska in Švedska, ki sta zabeležili le dva poraza, na tretjem in četrtem mestu pa sta Kanada in Slovaška. A boj za polfinale še ni zaključen, saj se lahko v tekmo vmešajo tudi predstavniki Litve in Norveške, s tremi zmagami sledijo še Velika Britanija, Južna Koreja in ZDA.



V curlingu se lahko preizkusite tudi vi

Slovenije v curlingu na teh olimpijskih in paralimpijskih igrah še ni. Slovenske reprezentance se sicer udeležujejo evropskih in svetovnih prvenstev v vseh kategorijah, tudi v curlingu na invalidskih vozičkih, a zaradi neustreznih razmer za trening trenutno spadajo v drugo najmočnejšo kategorijo evropskih reprezentanc. V curlingu se lahko v zimskih mesecih vsako leto preizkusite na Jesenicah, v Ljubljani in Velenju.

Članki iz rubrike