902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

(czs)
(czs)
0 03.03.2022 12:51:28

Curling tudi na paralimpijskih igrah

Slovenci
WCF/ALINA PAVLJUČIK
V soboto se začenjajo paralimpijske igre v Pekingu. Na seznamu športov najdemo tudi curling na invalidskih vozičkih. Nastopalo bo 12 reprezentanc. Slovenije ni med njimi, se pa naši reprezentanti redno udeležujejo svetovnih prvenstev v tej kategoriji.

Curling ni le olimpijski, je tudi paralimpijski šport. Igrajo ga lahko igralci na invalidskih vozičkih. Pravila so enaka, le podajanje kamnov je nekoliko drugačno. Igralci si pomagajo s posebno palico, s katero podajajo kamne, postavljeni pa so tudi nekoliko bliže hiši, ki jo ciljajo. Razlika je tudi v tem, da ni pometanja, v ekipi pa morajo biti igralci obeh spolov. Svetovna curling zveza organizira svetovna prvenstva v curlingu na invalidskih vozičkih od leta 2002, največkrat pa je naslov svetovnega prvaka domov odnesla reprezentanca Kanade. Slovenski reprezentanti se redno udeležujejo mednarodnih tekmovanj, v sezoni 2019/2020 so na svetovnem prvenstvu skupine B osvojili odlično četrto mesto, kar je najboljši rezultat do zdaj.



Za naslov paraolimpijskih prvakov se letos poteguje dvanajst držav – Kanada, Kitajska, Estonija, Velika Britanija, Latvija, Norveška, Južna Koreja, Ruski paraolimpijski komite, Slovaška, Švedska, Švica in ZDA. Reprezentance se pomerijo vsaka z vsako, nato pa sledi polfinale in finale. Na prejšnjih paraolimpijskih igrah je zlato osvojila kitajska ekipa, druga je bila Norveška, tretja pa Kanada.



Na ZOI uspeh Švedov in Britank

Paraolimpijske igre se začenjajo kmalu po koncu olimpijskih iger, kjer so v moški konkurenci slavili Švedi. Vodja Niklas Edin je tako z zlato kolajno izpopolnil svojo kolekcijo olimpijskih kolajn, imel je že bron in srebro. Gre za enega najbolj odlikovanih igralcev curlinga na svetu, saj se lahko pohvali tudi s petimi zlatimi kolajnami s svetovnih prvenstev in sedmimi naslovi evropskega prvaka. Drugi so bili škotski predstavniki Velike Britanije, tretje mesto pa je osvojila Kanada.



V ženski konkurenci so zlato osvojile Britanke, ki so bile v finalu boljše od Japonske. Tretje mesto so osvojile Švedinje, ki so bile na prejšnjih olimpijskih igrah prve. V obeh konkurencah pa so brez kolajne ostali predstavniki Švice. Predvsem v ženski kategoriji je ekipa pod vodstvom Silvane Tirinzoni veljala za ene izmed favoritk, saj so aktualne svetovne prvakinje. Po odličnem rednem delu so izgubile obe tekmi v končnici in pristale na četrtem mestu.



Curling lahko poskusite tudi vi

Slovenije v curlingu na teh olimpijskih in paralimpijskih igrah še ni. Slovenske reprezentance se sicer udeležujejo evropskih in svetovnih prvenstev v vseh kategorijah, tudi v curlingu na invalidskih vozičkih, a zaradi neustreznih razmer za trening spadajo v drugo najmočnejšo kategorijo evropskih reprezentanc. Curling lahko v zimskih mesecih vsako leto poskusite na Jesenicah, v Ljubljani in Velenju. 

Galerija

Članki iz rubrike