Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.02.2022 08:22:48
Deli članek:

Clement Noel novi olimpijski prvak

Reuters

Francoz Clement Noel iz Francije je novi olimpijski prvak v slalomu alpskih smučarjev. Štiriindvajsetletnik se je na slalomski olimpijski prestol zavihtel z najboljšo finalno vožnjo. Po prvi vožnji je bil šesti. Slovenski predstavnik Žan Kranjec je povozil količek ter odstopil že na prvi progi ter se ni uvrstil v finale.

Po prvi vožnji je imel najboljše izhodišče Johannes Strolz iz Avstrije, ki pa se mu napad v finalu ni povsem posrečil. Za Noelom je zaostal 61 stotink sekunde. Strolz je tako naslovu olimpijskega prvaka v kombinaciji dodal še srebrno odličje v specialnem slalomu. Svetovni prvak Sebastian Foss-Solevaag z Norveške je osvojil bron. Njegov zaostanek je znašal sedem desetink sekunde. Norvežan je bil tretji tudi po prvi vožnji.

Brez odličja je ostal drugi po prvi vožnji Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je pristal na četrtem mestu.

Pred štirimi leti v Pyeongchangu je naslov olimpijskega prvaka v slalomu osvojil Šved Andre Myhrer, ki se je že tekmovalno upokojil.

Edini Slovenec na startu Kranjec v slalomu ni tako prepričljiv in zanesljiv kot v veleslalomu, v katerem je v nedeljo osvojil srebrno olimpijsko kolajno. Danes je v prvi vožnji nastopil s startno številko 31, pri tem pa se mu je na progi Ledena reka v Yanqingu primerila klasična napaka, povozil je količek in ostal brez uvrstitve.

Slalom je bila zadnja moška posamična preizkušnja na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. V četrtek bo na sporedu še ženska alpska kombinacija, tudi s Slovenko Marušo Ferk Saioni na startu. Olimpijski spored v alpskem smučanju se bo končal v soboto s paralelno mešano ekipno tekmo, tudi s slovenskim zastopstvom - Kranjcem, Miho Hrobatom, Tino Robnik, Andrejo Slokar in Ano Bucik kot rezervo na startu.


* Alpsko smučanje, slalom, moški:
Zlato: Clement Noel (Fra)
Srebro: Johannes Strolz (Avt)
Bron: Sebastian Foss-Solevaag (Nor)