Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.02.2022 15:42:29
Deli članek:

Ženski slalom nova priložnost za slovensko odličje

Slovenski športniki so na letošnjih zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem že presegli število odličij, ki so jih osvojili pred štirimi leti v Južni Koreji, ko sta bila uspešna Jakov Fak in Žan Košir. Pet uvrstitev na zmagovalni oder je že zdaj drugi najboljši slovenski izkupiček na ZOI. Ženski slalom ponuja novo priložnost za slovensko odličje.

Največ, osem, so slovenski športniki zbrali olimpijskih medalj v Sočiju pred osmimi leti. Takrat je v vsem svojem sijaju zablestela olimpijska zvezda alpske smučarke Tine Maze, ki je poskrbela za prvi slovenski zlati kolajni na zimskih izvedbah olimpijskih iger.

Tokrat sta po treh olimpijskih preizkušnjah v alpskem smučanju v hribih na območju Yanqinga severno od Pekinga najboljša slovenska dosežka sedmo mesto Mete Hrovat na veleslalomu in deseto mesto Boštjana Klineta na smuku. V sredo bo na progi Ledena reka še ženska slalomska preizkušnja za olimpijska odličja.

Na startu bodo štiri Slovenke - Meta Hrovat, Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik -, pred katerimi bo seveda najprej osnovni cilj, to je v prvi vožnji uvrstiti se med najboljšo trideseterico ter nato napad v finalu. Ker so olimpijske igre posebno tekmovanje, so možna tudi največja presenečanja in so vsakršne napovedi sila nehvaležne.

Medijsko izpostavljeni zvezdniški statusi favoritk ne veljajo kaj dosti. Kar se je izkazalo v ponedeljek na veleslalomu, ko je bila med največji osmoljenkami serijska ameriška zmagovalka Mikaela Shiffrin, ki je obrambo naslova veleslalomske prvakinje končala z odstopom že po prvih sedmih zavojih.

Tudi Petra Vlhova, ki je lani osvojila svoj premierni veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu alpskih smučark, leta 2019 pa naslov svetovne prvakinje v veleslalomu, je ostala brez odličja.

Dodaten dejavnik je prinesla v svetovnem pokalu poprej še nepreizkušena proga ter seveda posebna snežna podlaga, ki so jo v celoti naredili iz umetnega snega. Ekstremen mraz ob nizki zračni vlažnosti je hkrati poskrbel, da je ta tehnični sneg zelo suh, ob tem pa veter iz puščave Gobi nosi droben pesek, tako da nekateri smučarji snežno podlago primerjajo z brusnim papirjem.

Američanka Nina O'Brien je na tej podlagi utrpela grd padec tik pred ciljem finalne vožnje veleslaloma in zlom noge. V snegu se je s strganim dresom znašla dvakratna svetovna prvakinja v veleslalomu Tessa Worley.

Status prve favoritke ima Shiffrinova, ki je leta 2014 osvojila zlato v slalomu in leta 2018 v veleslalomu. V svetovnem pokalu je zbrala 47 slalomskih zmag, kar je največ v obeh konkurencah, na svetovnih prvenstvih je bila štirikrat prvakinja. Če bi zmagala v sredo, bi se izenačila s Švicarko Vreni Schneider, ki je edina doslej dvakrat stopila na slalomski Olimp (1988, 1994).

Po enem redkih odstopov je Shiffrinova dejala, da ne bo točila solz, ker bi šlo za "izgubo energije". "Moja najboljša možnost za naslednje tekme je, da grem naprej, da se ponovno zberem."

Upoštevajoč dosežke v zadnjih 24 mesecih je izrazita favoritinja Slovakinja Petra Vlhova, ki je zmagala na 12 slalomih od 19, na štirih je slavila Shiffrinova, na enem Švicarka Michelle Gisin, na dveh Avstrijka Katharina Liensberger, ki se je lani na SP v Cortini d'Ampezzo za prvi naslov svetovne prvakinje uvrstila pred Vlhovo in Shiffrinovo.

Vlhova je v izjemni slalomski formi, v zimi pred Pekingom le dvakrat ni zmagala, pa še takrat je bila druga, pred sabo pa je pustila zgolj ameriško tekmico.

Vlhova, ki napada zgodovinsko prvo zimsko olimpijsko kolajno za Slovaško, s 14. mestom na veleslalomu ni bila niti najmanj zadovoljna. "Imela sem težave s prilagajanjem na sneg. Nisem mogla vsiliti svojega načina smučanja, svojega ritma." A Slovakinja je pripravljen za slalom: "Gre za različni disciplini, zato sem pripravljena na boj."

Mateja Svet s srebrom leta 1988 v Calgaryju in Katja Koren z bronom leta 1994 v Lillehammerju sta slovenski nosilki ženskih slalomskih kolajn na olimpijskih igrah.

Bucikova je v življenjski formi z najbolj konstantnimi slalomskimi uvrstitvami, 28-letna Goričanka se je s petim mestom na slalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori odkrito začela spogledovati tudi z mesti še višje. Olimpijski veleslalom je končala na 11. mestu, deset mest bolje kot na svojih prvih olimpijskih igrah pred štirimi leti v Pyeongchangu, kjer je slalomsko tekmo končala na 24. mestu.

Za pet let mlajšo Hrovatovo slalom v zadnjem času prinaša več razočaranj kot veselja. Je pa bila to tudi disciplina velikega veselja za dvakratno mladinsko slalomsko svetovno prvakinjo v letih 2018 in 2019 ter bronasto na zimskih olimpijskih igrah mladih leta 2016.

Štiriindvajsetletna Slokarjeva se po krstni zmagi na paralelni tekmi v Lech/Zürsu sooča z iskanjem forme in občutkov. Veleslalom je končala predčasno z odstopom v finalu. V slalomu je bila najboljša povsem na začetku sezone s četrtim mestom v Leviju. Lani v Cortini d'Ampezzo je navdušila s petim mestom na slalomu, na svetovnem prvenstvu, na katerem Slovenci niso posegli višje. Lani je osvojila tudi slalomski seštevek evropskega pokala.

Slokarjeva in 21-letna Dvornikova sta olimpijski debitantki. Za Dvornikovo bo uspeh že uvrstitev v prvo petnajsterico, ki prinaša vredne točke za slalomsko startno lestvico svetovnega pokala.

Bucikova bo olimpijski slalom začela s številko 14, Slokarjeva s številko 17, Dvornikova s številko 30 in Hrovatova s številko 34. Na startu bo 88 tekmovalk iz 51 reprezentanc.