Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
08.02.2022 10:39:44
Deli članek:

KAAAJ?! ŠKANDAL v skokih se nadaljuje! Bi morala biti Nika Križnar SREBRNA?! Besede trenerja ŠOKIRAJO!

Profimedia

"Katharina Althaus je z opremo, zaradi katere je bila zdaj diskvalificirana, osvojila srebro na posamični tekmi."

Olimpijsko tekmo mešanih ekip v smučarskih skokih so močno zaznamovale številne diskvalifikacije zaradi neustrezne opreme. Slovenska zasedba je sicer slavila prepričljivo zmago, ki je konkurenca ne bi mogla preprečiti niti ob razveljavitvi diskvalifikacij, a je preizkušnja v športnih krogih kljub temu dvignila ogromno prahu. V farsi, ki je poskrbela za slabo reklamo smučarskih skokov, so brez boja za odličje ostale številne favorizirane reprezentance, presenetljivo pa sta se Sloveniji na odru za zmagovalce pridružili ruska in kanadska reprezentanca.

Največ jeze je bilo v nemškem taboru, ki je z diskvalifikacijo Katharine Althaus, srebrne s posamične preizkušnje na srednji skakalnici, ostala celo brez nastopa v finalni seriji. "Po 160 tekmah za svetovni pokal, petih svetovnih prvenstvih in treh olimpijadah sem bila danes prvič diskvalificirana. Srce se mi lomi," je na družbenih omrežjih zapisala Nemka, ki je na uvodni tekmi iger skočila med slovenski šampionki, srebrno Niko Križnar in zlato Uršo Bogataj. Še precej bolj ostri in neposredni so bili v nemškem strokovnem štabu, kjer so se spraševali, kako je možno, da je bil ta isti dres dva dni prej (na omenjeni posamični tekmi) v skladu s pravili. Kot se je izkazalo kasneje, si Nemci s tem po vsej verjetnosti niso naredili usluge.

"Zelo sem zadovoljen, da je Mednarodna smučarska zveza danes odreagirala tako, kot je. Po drugi strani sem jezen, ker že več let opozarjamo ravno na ta problem. Do te točke in vseh današnjih prizorov je prišlo, ker je sistem to predolgo dovoljeval," je za Eurosport povedal Francoz Frederic Zoz, ki skrbi za drese v finski reprezentanci, v sezoni 2018/2019 pa je enako delo opravljal tudi za slovenski tabor. Zoz je nadaljeval z izjavo, ki mu v nekaterih taborih zagotovo ne bo prinesla simpatij.
"Že po posamični tekmi skakalk smo se veliko pogovarjali, ogromno je bilo debat. Ena ali dve reprezentanci sta vse skupaj predstavili še ljudem na Fisu. Katharina Althaus je z opremo, zaradi katere je bila zdaj diskvalificirana, osvojila srebro na posamični tekmi. Mislim, da je bila reakcija prava in nujno potrebna, a se zavedam, da je žalostno, da se to zgodi na olimpijski preizkušnji. Pred igrami je Fis opozarjal, da bo pozoren na opremo, očitno je bila velikost dresa na prvi tekmi v Pekingu kaplja čez rob. Hodimo po meji in s tem ubijamo šport. Fis ima težave z nadzorom. Danes so vse velike reprezentance prejele boleče opozorilo. Mislim, da bo od zdaj za vse bolj pošteno, tudi manjše reprezentance bodo imele večjo možnost preživetja," je povedal francoski strokovnjak, nad katerim je bil v času sodelovanja navdušen tudi najboljši Slovenec zadnjih dveh sezon Anže Lanišek.