Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
07.02.2022 08:57:53
Deli članek:

Meta Hrovat do sedmega mesta na veleslalomu, olimpijsko zlato na Švedsko

Profimedia

Švedska alpska smučarka Sara Hector je nova olimpijska prvakinja v veleslalomu.

Srebro je na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem osvojila Italijanka Federica Brignone, bron Švicarka Lara Gut-Behrami. Najboljša Slovenka Meta Hrovat je bila sedma. Ana Bucik je zasedla 11. mesto, Tina Robnik je bila 18., Andreja Slokar pa je v finalu odstopila.

Hectorjeva je vodila že po prvi vožnji, v finalu pa ubranila prednost za svojo prvo olimpijsko kolajno. V finalu je s prednostjo 28 stotink sekunde osvojila tretje olimpijsko veleslalomsko zlato za Švedsko po Pernilli Wiberg (1992) in Ingemarju Stenmarku (1980).

Švedinja je sicer dobila oba zadnja veleslaloma pred OI na Kronplatzu in v Kranjski Gori, pred tem je zmagala tudi na drugem veleslalomu zime v Courchevelu. Na Kitajsko je pripotovala kot vodilna smučarka v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Srebro je osvojila Brignonejeva, ki je bila pred štirimi leti bronasta. Gut-Behramijeva (+0,72) je bila po prvi vožnji osma, v finalu pa je nadoknadila zapravljeno za drugo olimpijsko kolajno po smukaškem bronu izpred osmih let v Sočiju.

Tik za najboljšo trojico je bila po prvem delu tekmovanja na progi Ledena reka v Yanqingu najboljša Slovenka Hrovatova, ki pa je v finalu izgubila tri mesta, njen končni zaostanek je znašal 1,35 sekunde.

Prva proga je postregla s precejšnjim presenečenjem, ko je že po nekaj zavojih odstopila olimpijska prvakinja iz Pyeongchanga 2018, Američanka Mikaela Shiffrin. V finalu pa se je tik pred ciljem huje poškodovala njena rojakinja Nina O'Brien.

Veleslalom je bila prva preizkušnja alpskih smučark na letošnjih zimskih olimpijskih igrah.