Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(czs)
(czs)
0 20.01.2022 11:05:15

Curling bo prvi šport olimpijskih iger v Pekingu

Švedski reprezentant Niklas Edin
JEFFREY AU/WCF
Čez manj kot dva tedna se bodo začele zimske olimpijske igre v Pekingu, prvi pa bo na sporedu turnir curlinga v mešanih dvojicah. Ta se začne že dva dni pred uvodno slovesnostjo, skupaj s klasično kategorijo pa traja vse do zaključnega dne. Slovenije letos tam še ne bo.

Curling bo tako najdlje trajajoč šport letošnjih zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Turnir v mešanih dvojicah se začne že drugega februarja. Na njem bo nastopilo deset najboljših držav – Avstralija, Kanada, Kitajska, Češka, Velika Britanija, Italija, Norveška, Švedska, Švica in ZDA. Medtem ko se je večina držav na olimpijske igre prebila neposredno, glede na rezultate svetovnih prvenstev, sta se Avstralija in ZDA tja prebili prek kvalifikacijskega turnirja. Prav avstralska ekipa, ki jo sestavljata Tahli Gill in Dean Hewitt, pa je presenečenje nabora ekip tokratnih olimpijskih iger, saj gre za prvi nastop na olimpijskem turnirju v curlingu v zgodovini.

Med favorite zagotovo spada Kanada, za katero nastopata John Morris, aktualni olimpijski prvak v tej disciplini, in Rachel Homan, ki je Kanado na prejšnjih olimpijskih igrah zastopala v ženski kategoriji. Pozabiti pa ne smemo niti na Švedsko in Veliko Britanijo, kjer nastopajo večkratni evropski in svetovni prvaki, Švico, trenutno olimpijsko podprvakinjo, ter Norveško, ki je v Pjongčangu zasedla tretje mesto. Po rednem delu, kjer se vsaka ekipa pomeri z vsako, bodo finalne tekme na vrsto v torek, osmega februarja.

Presenečenj glede udeleženk olimpijskih igrah je v klasični kategoriji manj. V ženski in moški kategoriji se bo prav tako pomerilo po deset ekip. V ženski konkurenci nastopajo Kanada, Kitajska, Danska, Velika Britanija, Japonska, ekipa ruskega olimpijskega komiteja, Južna Koreja, Švedska, Švica in ZDA. Med favoritinje gotovo spadajo Kanadčanke, Švedinje in Švicarke, a je pričakovati trd boj za kolajne, saj skoraj vse države na tekmovanje pošiljajo zelo izkušene tekmovalke.

Pri moških z izjemo gostiteljice ne bo azijskih predstavnikov

V moški konkurenci nastopajo Kanada, Kitajska, Danska, Velika Britanija, Italija, Norveška, Ruski olimpijski komite, Švedska, Švica in ZDA. Prav slednje tri države so dobitnice odličij s prejšnjih olimpijskih iger in bodo v Pekingu nastopale v istih sestavah. V boj za kolajne pa se bodo tokrat gotovo pomešali še aktualni evropski prvaki iz Velike Britanije in Kanadčani, za katere bo nastopal izkušeni Brad Gushue, nekdanji svetovni in olimpijski prvak. V ženski konkurenci bodo finalna tekmovanja potekala 19. februarja, v moški pa 20.

V slovenski reprezentanci za Peking še ne bo igralcev curlinga. Slovenske reprezentance se sicer udeležujejo evropskih in svetovnih prvenstev v vseh kategorijah, a zaradi neustreznih razmer za trening trenutno spadajo v drugo najmočnejšo kategorijo evropskih reprezentanc. V Sloveniji namreč ni namenske dvorane za curling, hokejske površine pa so za tekmovalno treniranje neprimerne. Kljub temu pa slovenski curling napreduje; mladinska reprezentanca se je leta 2020 že udeležila mladinskih olimpijskih iger v Lozani. 

Članki iz rubrike