cepljenje, covid, koronavirus Svet24.si

V pravilniku predvideli obvezno cepljenje? Ne, a ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Nastja Pesek Odkrito.si

Nastja Pesek ne skriva, da uživa v novi vlogi

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

STA
STA
0 15.01.2022 13:03:26

Gut-Behramijevi prvi smuk v letu 2022, Štuhčeva med najboljših 15

Reuters
Lara Gut-Behrami je zmagovalka prvega smuka v koledarskem letu 2022 v Zauchenseeju v Avstriji. Švicarka (1:45,78) je za dvanajsto zmago na smukih v svetovnem pokalu alpskih smučark za desetinko sekunde ugnala Nemko Kiro Weidle, tretja je Avstrijka Ramona Siebenhofer. Ilka Štuhec je smukaško preizkušnjo po prebolelem covidu-19 končala na 15. mestu.

Tridesetletna Gut-Behramijeva je vpisala svojo 34. zmago v svetovnem pokalu. Od Švicark jih imata več let slovita Vreni Schneider (55) in Pirmin Zurbriggen (40). Švici je priborila 95. žensko smukaško zmago v svetovnem pokalu. Le Avstrijke so jih zbrale več, 122.

Z 12 zmagami v kraljevski disciplini se je izenačila s švicarskima asoma Beatom Feuzom in Didierjem Cuchom, pet zmag jo loči od švicarskega ženskega rekorda po številu smukaških zmag, tega pri številki 17 drži Michela Figini. Od še aktivnih smučarjev jih je več osvojil le Italijan Dominik Paris (16).

Za šok na četrtem smuku sezone je poskrbela Sofia Goggia. Italijanka je kot peta na startu grdo padla na enem od zavojev po drugem merjenju vmesnega časa. Na obeh časih pred tem je bila hitrejša od takrat vodilne Weidlejeve, a se ji je pripetila napaka.

Devetindvajsetletni tekmovalki iz Bergama je vzelo smučko, zaradi česar je pri veliki hitrosti izgubila nadzor nad njo, posledično pa je priletela v zaščitne mreže in ji je odprlo varnostno blazino. Kot kaže, smukačica ni utrpela hujših posledic. Po padcu se je sama dvignila in sama pripeljala po strmini navzdol.

Goggia je bila glavna kandidatka za zmago na tem smuku, ki se je prvič po letu 2014 začel povsem z vrha gore Gamskogel, z zanesljivo najbolj atraktivno uvodno strmino, ko tekmovalke že takoj, ko se poženejo iz startne hišice čaka zelo strm spust "po toboganu" naravnost navzdol.Italijanka si z odstopom ni ogrozila vodstva v posebnem seštevku discipline. Pred Zauchenseejem je osvojila tri smuke zapovrstjo za 300 točk. Američanka Breezy Johnson (240), ki je druga, je sobotni smuk izpustila.

Na startu sta bili dve Slovenki Ilka Štuhec in Maruša Ferk Saioni, ki sta obe po zadnjem decembrskem smuku v Val d'Iseru preboleli covid-19.

Štuhčeva je nastopila s številko 18 ter ob prihodu v cilj vpisala 12. najboljši čas (+1,64). Do konca so jo prehitele tri tekmovalke. Mariborčanka je s 15. mestom vpisala drugi najboljši dosežek v sezoni, potem ko je bila peta na smuku v Val d'Iseru.

Ferkova (+2,73) je ostala brez novih smukaških točk. Že ob prihodu v cilj je najboljšo trideseterico zgrešila za 15 stotink sekunde, ekmo pa končala na 32. mestu.

V Zauchenseeju bo v nedeljo na sporedu še ženski superveleslalom.

Članki iz rubrike