hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 08.01.2022 17:08:14

Sara Hector najboljša v Kranjski Gori, slovenski napad v drugi vožnji se NI IZŠEL!

Profimedia
Švedinja Sara Hector je zmagala na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Kranjski Gori. Francozinja Tessa Worley je na drugem mestu zaostala 96 stotink sekunde, Italijanka Marta Bassino, ki je lani zmagala na obeh veleslalomih za Zlato lisico na progi v Podkorenu, je bila tretja (+1,32). Tri Slovenke so bile med dvanajsterico.


Tina Robnik je bila osma (+2,06), Meta Hrovat deveta (+2,13), Ana Bucik pa 12. (+2,38).

Brez drugega nastopa je na 33. mestu ostala Neja Dvornik, kot predzadnja in zadnja med 60 tekmovalkami sta bili na startnem seznamu tudi Lina Knific in Nika Murovec, ki sta tekmovanje končali na 46. oziroma 56. mestu.

V nedeljo bo še slalom v Kranjski Gori, ki je že tretje leto po vrsti nadomestila mariborsko prizorišče, kjer zaradi pomanjkanja snega niso mogli pripraviti proge.

Hectorjeva je bila še sama zelo presenečena, da je zmagala in da je zmagala s tako veliko prednostjo.

"Ne vem, mislim, da nikoli ne moreš narediti vožnje povsem brez napak, sigurno pa je to bila zelo dobra vožnja. Na nekaterih odsekih sem se počutila res dobro, nekako sproščeno, potem pa so bili tudi zelo zahtevni deli. Mislim, da je bilo res lepo smučati in sneg je bil res dober. Noro. Že toliko let se trudim in je neverjetno, da mi je uspelo zmagati s takšno prednostjo. To je noro. Počutim se čudovito," je bila v ciljni areni vzhičena Švedinja, ki je v tej zimi že zmagala na drugem veleslalomu v Courchevelu.

To je komaj tretja zmaga za 29-letno tekmovalko. Prvič je slavila 28. decembra 2014 v Kühtaiju v Avstriji. Z drugo veleslalomsko zmago je postala tudi nova vodilna v posebnem seštevku discipline, kot prva Švedinja po rojakinji Jessici Lindell-Vikarby.

"Jessica je bila zame vedno en velik navdih, vse, kar je naredila v vseh letih njene kariere, bila je dobra res veliko let. Je pa bila drugačne vrste smučarka, ne kot Mikaela Shiffrin, ki ji je uspelo že zelo mladi. Je res lepo, če imaš nekoga, po katerem se lahko zgleduješ, ko ti gre težko," je povedala.


Slovenke so s tremi uvrstitvami v prvo dvanajsterico vpisale zelo lep ekipni uspeh. Čeprav je po prvi vožnji kazalo še boljše, saj so bile kar tri v prvi deseterici.

Robnikovo, najboljšo Slovenko na osmem mestu, sta od tretjega mesta ločila le dva zavoja na ciljni strmini. "Škoda za stotinke, toda vseeno sem zadovoljna, saj sem dobila potrditev, da sem v dobri formi," je povedala Robnikova, ki si je decembra izpahnila ramo.

Po prvi vožnji peta Hrovatova na svoji domači progi pred domačim pragom ni uspela ponoviti uspehov iz lanske in predlanske Zlate lisice v Kranjski Gori, ko je bila obakrat tretja.

Vendar pa sta dve Slovenki med deseterico vseeno lep uspeh, ki ga je dopolnila še Bucikova s ponovitvijo svoje najboljše uvrstitve v veleslalomu. Dvanajsta je bila že lani v Courchevelu in Jasni.

Tokrat je "moška" proga v Podkorenu najboljše alpske smučarke na svetu presenetila z zimskimi razmerami, mešanico kompaktne in pomrznjene podlage ter mehkejšega novega snega, ki je na progi ostal tudi po glajenju številne mariborsko-kranjskogorske ekipe.

S tako nemirno smučino zahtevnega veleslaloma za 58. Zlato lisico so imele na prvi progi velike težave tudi nekatere najboljše, Američanka Mikaela Shiffrin, Slovakinja Petra Vlhova in povratnica v karavano po koncu protokolov covida-19, Švicarka Lara Gut-Behrami.

V drugo je Gut-Behramijeva skočila na peto mesto, Shiffrinova je bila sedma, Vlhova 15. Shiffrinova je obdržala vodstvo v skupnem seštevku, od prve izzivalke Vlhove jo loči 135 točk.

Zlata lisica je že drugo leto zaporedoma zaradi strogih covid-19 protokolov in pravil brez gledalcev.

Članki iz rubrike