Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(mg)
(mg)
02.01.2022 21:05:01
Deli članek:

Na Finskem dokazati, da znajo

CZS
Ekipa mladincev, ki bo Slovenijo zastopala na Finskem.

V Lohji na Finskem se 3. januarja začenja svetovno mladinsko prvenstvo skupine B, kjer bosta nastopali tudi slovenski reprezentanci. Najprej bo na sporedu tekmovanje v moški, nato pa v ženski konkurenci.

Slovensko moško mladinsko ekipo sestavljajo prekaljeni igralci Jakob Omerzel, Javor Brin Zelinka in Bine Sever ter novinca Maks Omerzel in Nejc Vidmar, za katera bo to krstni nastop v vsako leto močnejši mednarodni mladinski konkurenci. V rednem delu se bo Slovenija pomerila z Brazilijo, Dansko, Španijo, Madžarsko, Nizozemsko in Norveško. V drugi skupini nastopajo še Češka, Italija, Kazahstan, Latvija, Tajvan in Turčija. Gre za prvenstvo druge najmočnejše kategorije, najboljše tri ekipe tako v moški kot v ženski kategoriji pa se uvrstijo na elitno svetovno mladinsko prvenstvo, kjer nastopajo najboljše države na svetu.

Po končanem prvenstvu v moški kategoriji se tekmovanje začne tudi za dekleta. Slovenijo zastopajo Lea Žemlja, Ajda Zaveljcina, Maja Kučina, Ema Kavčič in Pavla Kavčič. V ženski kategoriji nastopa več ekip, kar 18, med njimi tudi nekatere zelo izkušene reprezentance. Slovenija se bo v rednem delu pomerila z Avstrijo, Brazilijo, Italijo, Norveško in Turčijo. Na prvenstvu sodelujejo tudi Hrvaška, Češka, Anglija, Španija, Škotska, ZDA, Nemčija, Madžarska, Kazahstan, Latvija, Nizozemska in Slovaška.

V mladinski kategoriji v curlingu nastopajo igralci, mlajši od 21 let, svetovno prvenstvo pa je bilo prvič organizirano leta 1975. Tako kot v drugih športih je veliko elitnih igralcev in olimpijcev blestelo že na mladinski ravni. Med zmagovalci mladinskega svetovnega prvenstva tako najdemo nekatera največja imena curlinga: večkratnega evropskega in svetovnega prvaka Niklasa Edina (Švedska), olimpijskega prvaka Brada Gushua (Kanada), trenutna evropska prvaka Brucea Mouata in Eve Muirhead (Škotska) ter olimpijsko prvakinjo Anno Hasselborg (Švedska). Največ naslovov ima v obeh konkurencah Kanada, sledijo pa Škotska, Švedska in Švica.  

Ob tem je treba povedati, da slovenski reprezentanti v curlingu izkazujejo izjemno športno nadarjenost in požrtvovalnost, saj trenirajo v težkih in neprimerljivo slabših razmerah kot večina drugih reprezentanc na svetovnem prvenstvu. Slovenija kljub izjemnemu potencialu slovenskih reprezentantov v tej olimpijski disciplini še vedno nima primerne curling dvorane. 

CZS
Ledena dvorana v Zalogu je prirejena za treninge curlinga, a neprimerljiva s pravimi dvoranami za ta šport.