bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

ue
ue
6 01.01.2022 13:47:02

'MORALI BI, PA NISMO!' Anamarija Lampič po finalu sprinta razkrila, zakaj ni dosegla želenega!

Profimedia
Anamarija Lampič, edina slovenska predstavnica na tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v Oberstdorfu, je bila četrta na sprintu v klasični tehniki na 1,2 kilometra.

Na četrti tekmi novoletne turneje je zmagala Rusinja Natalija Neprjajeva, 32 stotink je zaostala Švedinja Johanna Hagstroem, tretja je bila Finka Johanna Matintalo (+0,86). Med tekači je v toplem vremenu za ta čas, ki je poskrbelo za mehko progo, prepričljivo zmagal Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo. Vodilni v pokalu in na turneji je dobil vse teke od kvalifikacij naprej.

"Danes so bile na dosegu stopničke, tudi zmaga. Smuči so bile super do finala, pred njim pa sem bila skeptična, ali naj dodamo še eno plast maže ali ne, da bo oprijem še boljši. Nismo je, izkazalo pa se je, da bi jo morali dodati. Na klancu sem namesto stopnjevanja do vrha samo izgubljala, ker sem šla samo 'po rokah'. Potem nisem imela več moči za finiš, tako kot v četrtfinalu in polfinalu. Glede na to, kaj sem danes že pokazala, bi morale biti stopničke, a jokati in zavrteti časa nazaj ne morem. Gremo naprej!," je povedala Lampičeva v izjavi za TV Slovenija.

Šestindvajsetletna športnica iz Valburge je prav na tej progi februarja lani osvojila bronasti medalji na svetovnem prvenstvu v posamičnem in ekipnem sprintu. Tokrat ji v finalu ni uspelo, da bi tako kot pred slabim letom dni v ciljni ravnini prišla s četrtega mesta prišla na zmagovalni oder. Za tretjim mestom je zaostala 43 stotink, za zmagovalko Neprjajevo pa 1,29 sekunde.

Lampičeva je tekla večji del na četrtem mestu, tudi v zadnjem vzponu ter v zadnjih zavojih pred ciljno ravnino ji ni uspelo priti višje. Tako v odsotnosti nekaterih tekmovalk na čelu s Švedinjo Majo Dalhlqvist, ki je pred tem v tej sezoni dobila vse sprinte, tudi ekipnega, ni izboljšala tretjega mesta in svoje najboljše uvrstitve v olimpijski zimi.

Pred tem je v tretji od petih četrtfinalnih skupin tudi dolgo tekla na četrtem mestu, nato pa v ciljni ravnini z izjemnim pospeševanjem zaostala le za Neprjajevo (+0,13).

Po zanesljivem prvem izločilnem teku je v polfinalu tekla v drugi skupni. Večji del je bila druga, v zadnjih zavojih pa je prišla na čelo in gladko zmagala. Dober nastop je nakazala že sredi dopoldneva. Bila je tretja v kvalifikacijah, za Matintalo, ki je bila najboljša, je zaostala 1,27 sekunde, druga pa je bila Hagstroemova (+0,49).


Izločilni boji pa so se začeli dramatično. Že v prvi četrtfinalni skupini je prišlo do zapleta in enega od ključnih dogodkov ne le tekme, ampak verjetno tudi celotne novoletne turneje. Švedinja Frida Karlsson, pred tekmo vodilna v seštevku pokala, je med tekom odrinila Američanko Jessie Doggins. Zmagovalka pokala minule zime in tudi novoletne turneje je padla in končala z več kot 21 sekundami zaostanka na zadnjem mestu.

Pozneje tretjo Švedinjo je tekmovalna žirija nato kaznovala in uvrstila najprej na šesto, zadnje mesto, a Digginsove peto mesto ni vodilo v polfinale. Karlssonova je bila pozneje diskvalificirana in dobila še tri minute pribitka v seštevku turneje ter se je tako že poslovila od boja za končni uspeh na touru. Digginsova je tekmo končala na 21. mestu.

Karlssonova je ostala v vodstvu pokala (483) pred Dahlqvistovo (464) in Digginsovo (458), na peto mesto se je povzpela Lampičeva (356). Slednja je druga v sprinterski razvrstitvi (316) za Dahlqvistovo (457).

Na novoletni turneji je dve tekmi pred koncem povedla Neprjajeva, ki ima 34 sekund prednosti pred Finko Kerttu Niskanen, ki je končala v polfinalu na skupno 10. mestu, tretja je Digginsova s še štirimi sekundami zaostanka več. Lampičeva je z 11. napredovala na peto mesto (+0,57).

Med tekači so v finalu tekli štirje Norvežani, pa nihče iz Rusije. Branilec velikega kristalnega globusa in zmage v novoletni turneji Aleksander Boljšunov je bil šele tretji v prvi polfinalni skupini, četverica v drugi pa je bila od njega hitrejša. V prvi skupini je tekel tudi drugi Rus, Aleksander Terentjev, ki pa je v zaključnem boju za zmago s Klaebom povozil smuči slednjega in padel ter prav tako ostal brez finala.

V njem je bil znova daleč pred vsemi Klaebo, na naslednjih dveh mestih sta bila njegova rojaka Erik Valnes, edini, ki je zaostal manj kot sekundo, (+0,37), in Paal Goldberg, ki je bil že 3,35 sekunde za prvim mestom.

Svetovni pokal se bo po dnevu premora končal v italijanskem Val di Fiemmeju, ko bosta v ponedeljek naprej tekmi v klasični tehniki s skupinskim startom, v torek pa bo še zaključni vzpon na Alpe Cermis.

Članki iz rubrike