franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 28.12.2021 14:12:12

Parisu rekordni šesti smuk na Stelviu, Hrobat 18., Kline 21.

Reuters
Dominik Paris je letošnji veliki zmagovalec smuka na spektakularni progi Stelvio. Italijan je zmagal na rekordnem šestem smuku v Bormiu. Drugo mesto je pripadlo Švicarju Marcu Odermattu, ki je za 24 stotink sekunde izgubil boj za premierno smukaško zmago v svetovnem pokalu. Slovenca Miha Hrobat in Boštjan Kline sta osvojila 18. oz. 21. mesto.

Vincent Kriechmayr je bil zelo hiter kot prvi na startu. Avstrijec je na tej progi ostal vodilni tudi po nastopu s številko šest prvega Slovenca na startu.

Martin Čater je v zgornjem delu dobro pobiral grbine zahtevne podlage Stelvia, nato so se začeli kopičiti zaostanki. Zaostanek 3,37 sekunde je pomenil, da Celjan ni prehitel nikogar v cilju. Pred njim je Švicar Beat Feuz, ki je v minuli sezoni osvojil četrti smukaški seštevek svetovnega pokala po vrsti, na zahtevni strmini odstopil ter vpisal ničlo.

A vrhunec tekme je šele sledil. Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je bil prvi, ki je prehitel do takrat vodilnega Avstrijca, in sicer za pičle tri stotinke sekunde. Nato se je odvil obračun velikanov. Odermatt je kot osmi na startu odpeljal svoj najboljši smuk, za kar 88 stotink sekunde je prehitel Kildeja, za prve smukaške stopničke. A najboljša Švicarjeva vožnja ni bila najboljša za zmago.

V startni hišici je bil še kralj, častni občan Bormia, predstavnik domačih azzurrov, Dominik Paris, ki je bil kos Švicarjevemu izzivu. Za 24 stotink sekunde je izboljšal čas Odermatta za šesto smukaško zmago v Bormiu, 16 smukaško zmago in 20 skupno v svetovnem pokalu.

Medtem ko sta bili prvi dve mesti že oddani, pa se je odvil še boj za najnižjo stopničko. Tretje mesto je zasedel Švicar Nils Hintermann, ki je zaostal velikih osem desetink za Parisom, a je bil še vedno 32 stotink hitrejši od Kildeja. Daniel Hemetsberger je bil zadnji smučar z zaostankom manj kot sekunde. Avstrijec je za 13 stotink prehitel Kildeja ter si z zaostankom 99 stotink priboril četrto mesto.

Odermatt je tudi po smuku v Bormiu obdržal mesto vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, zato pa je zanimiv pogled na smukaški seštevek. Najmanj do 14. januarja, ko bo na sporedu prvi smuk v letu 2022 v Wengnu, bo na vrhu Italijan. Paris (227) je s prvo zmago v tej sezoni za pičlih deset točk za prvo mesto v smukaškem seštevku prehitel danes sedmega Mayerja (217), ki v skupnem seštevku na drugem mestu za Odermattom zaostaja velikih 286 točk.



Pred koncem leta bo Bormiu v sredo in četrtek gostil še dva superveleslaloma lombardijske trilogije.

S startno številko 23 se je proge lotil Kline. Mariborčan je z zaostankom 2,17 sekunde osvojil 21. mesto ter prišel do svojega najboljšega dosežka na smukih v Bormiu. Pred torkom je najvišje na smukih na Stelviu segel do 29. mesta.

Najboljši slovenski dosežek v Bormiu je danes uspel tretjemu Slovencu na startu. Hrobat se je na progo podal s številko 46. Odločna vožnja, njegov zaostanek v cilju je znašal 2,02 sekunde, mu je prinesla mesto v najboljši dvajseterici ter z 18. mestom najboljši dosežek na smukih v svetovnem pokalu.

Šestindvajsetletni Kranjčan je na svojem 28. smukaškem startu osvojil svoje prve točke v kraljevski disciplini v svetovnem pokalu. Pred Bormiom je bil najvišje 31. na smuku marca v Saalbach/Hinterglemmu.

V Bormiu je bil lani hiter tudi na superveleslalomu, ki ga je končal na 17. mestu.

Čater je preizkušnjo končal kot predzadnji izmed uvrščenih na 46. mestu (+4,42).

Članki iz rubrike