20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 19.12.2021 15:19:20

Kristoffersenu veleslalom presenečenj v Alta Badii, Kranjec 13.

Profimedia
Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Alta Badii. Na progi Gran Risa je zmagal kot sedmi po prvi vožnji. Švicar Marco Odermat (+0,31) je ubranil drugo mesto, tretje mesto je pripadlo Avstrijcu Manuelu Fellerju (+0,37). Edini Slovenec Žan Kranjec je osvojil končno 13. mesto (+1,04).

"V prvi vožnji sem preveč časa izgubil v prvem delu proge, drugi del mi je uspel kar dobro. Verjetno sem začel malce preveč zaspano. V drugo sem želel to popraviti, zdelo se mi je boljše. Po pravici povedano sem mislil, da bom hitrejši, ko bom prišel v cilj, ampak nisem bil edini, ki je izgubljal v drugi vožnji," je razplet tekme ocenil Kranjec.

"Če hočem biti jutri med boljšimi, mi morata oba teka uspeti optimalno. V prvem teku, ko imam dobro številko, je to treba izkoristiti in drugi tek potem dati vse od sebe. Na startu enostavno ne smeš preveč razmišljati, treba se je strgati z verige. Kljub temu, da je teren zelo težek, je snežna podlaga dokaj enostavna in je veliko tekmovalcev lahko hitrih. Kot sem že rekel, je treba v prvo izkoristiti dobro številko, v drugo imaš potem malce slabšo, ampak ne smeš zaspati niti za trenutek," je taktiko za napad predstavil slovenski as, ki je s šestim mestom obdržal mesto v elitni veleslalomski sedmerici.

Trener slovenske moške ekipe za slalom in veleslalom Klemen Bergant z izidom ni bil zadovoljen. "Je pa bila danes malo drugačna, posebna tekma. Treba bo natančno pogledati in se tudi z Žanom pogovoriti, kaj se je zgodilo. Razlike so bile zelo majhne, od prvega do Žana le dobra sekunda, a ta sekunda je bila danes veliko. Sneg je tukaj zelo specifičen, veliko fantov je imelo težave, predvsem v drugem teku. Recimo tudi Faivre, ki je vodil po prvi vožnji, je bil na koncu za Žanom."

Kristoffersen je prišel do svoje 24. zmage v svetovnem pokalu, pete veleslalomske. V Alta Badii je že dobil veleslalomsko tekmo leta 2019.

Po prvem delu bojev na progi Gran Risa je bil na vrhu Francoz Matthieu Faivre, le dve stotinki počasnejši je bil Odermatt. A je aktualni svetovni prvak v finalu pokvaril uvrstitev in je tekmo končal na 16. mestu.

V prvi vožnji, ki jo je postavil prav Bergant, se slovenski as ni najbolje znašel, saj je bil 12. (+0,83).

Na drugi progi je bil dolgo časa na vrhu razpredelnice Avstrijec Patrick Feurstein, ki je bil na prvi progi komaj 27., v finale pa se je prebil s številko 35. In 25-letni Avstrijec, ki si je po Val d'Iseru, kjer je bil 18., privozil svoj drugi finale, je ostal vodilni tudi po nastopu edinega slovenskega predstavnika ter je na koncu s četrtim mestom vpisal najboljši dosežek v svetovnem pokalu.

Kranjec je imel kar 98 stotink sekunde zaloge, a se je ta prednost hitro stopila, v zgornjem delu do prvega vmesnega časa je pustil 62 stotink, nato je skopnela vsa zaloga, v cilj pa je prišel z zaostankom 46 stotink za takrat peti čas.

Kranjec je bil že del najhitrejše deseterice na veleslalomih v Alta Badii, dvakrat kot tretji tudi na stopničkah v letih 2017 in 2019. Lani in leta 2018 je bil deveti, leta 2016 pa četrti.

Rdečo majico vodilnega v posebnem seštevku discipline je obdržal Odermatt, ki je zmagal tako v Söldnu kot v Val d'Iseru. Na vrhu je tudi v skupnem seštevku po enajstih tekmah.

V Alta Badii bo v ponedeljek na sporedu še četrti moški veleslalom za točke svetovnega pokala.

Članki iz rubrike