Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 17.12.2021 15:35:33

Zmaga Kildeja v Val Gardeni, spodbudno 12. mesto Čatra

Profimedia
Val Gardena, 17. decembra - Aleksander Aamodt Kilde je zmagovalec superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Val Gardeni. Norvežan je za deveto zmago v svetovnem pokalu za 22 oz. 27 stotink sekunde ugnal Avstrijca Matthiasa Mayerja in Vincenta Kriechmayrja, ki sta zasedla drugo in tretje mesto. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbel Martin Čater na 12. mestu.

"Od starta do cilja mi je uspelo prenesti neko konstantno, hitro vožnjo. Imel sem konstantno hitrost čez celo progo. Bilo je nekaj napak, ampak današnji cilj je bil, da čim bolj spustim smuči v dolino," je bil svojega drugega najboljšega superveleslaloma v karieri vesel Čater.

"Na ogledu sem si ogledal ključne dele, potem pa res s planom čim hitreje smučati, čim bolj spustiti smuči, da čimbolj tečejo, kar mi je prineslo kar dobro mesto. Upoštevajoč trenutne razmere v superveleslalomu, je to dobro in upam, da bom to potrdil tudi v nadaljevanju," je še dejal Celjan, ki je po dveh ničlah poskrbel za prve slovenske superveleslalomske točke v moški konkurenci v tej sezoni.

Zmagal je 29-letni Kilde, ki je Norveški prismučal 46. moško superveleslalomsko zmago v svetovnem pokalu ter jubilejno deseto zmago na superveleslalomih na progi Saslong.

Pet od teh jih je v Val Gardeni osvojil sloviti Kildejev rojak Aksel Lund Svindal, dve ima poškodovani Kjetil Jansrud, dve pa ima po novem tudi Kilde. Enkrat je na tem prizorišču zmagal tudi Lasse Kjus.

Kilde je prvi favorit tudi za sobotni smuk. Pred enim letom je v Val Gardeni vzel zmagi na superveleslalomu in smuku.

Na vrhu ostajajo Avstrijci s 83 zmagami v tej disciplini. Norvežani so drugi.



Slovenci so se na start podali šele proti koncu tekme, s startnimi številkami od 42 do 59. Prvi Slovenec na startu Čater se je dobro lotil preizkušnje, ob vseh merjenjih vmesnega časa je bil konkurenčen, kar je pokazal tudi končni zaostanek 1,14 sekunde ob prihodu v cilj za zanesljivo uvrstitev med dvanajst najboljših.

Miha Hrobat, ki je bil natanko sekundo počasnejši od Čatra, je bil 41. Boštjan Kline tekme po napaki na sredini proge ni končal, brez uvrstitve je ostal tudi Nejc Naraločnik.

Medtem ko je Ilka Štuhec v Val Gardeni celo zmagala, pred tremi leti je bila najhitrejša tako na smuku kot na superveleslalomu, pa Slovenci v moški konkurenci na tem prizorišču v Dolomitih niso posegali tako visoko. Jure Franko, še pred osamosvojitvijo Slovenije, je superveleslalom končal na sedmem mestu, kar je še vedno najboljši dosežek Slovenca v tej disciplini v Val Gardeni.

Aleš Gorza je bil leta 2009 v Val Gardeni 12. v superveleslalomu. In 12. mesto je tudi dosežek Čatra, ki je pred enim letom v Val d'Iseru s startno številko 41 prišel do izida kariere, prvih stopničk, ko je zmagal na smuku.

Z 12. mestom je 28-letni Celjan vpisal celo drugi najboljši superveleslalomski izid v karieri, boljši v tej disciplini je bil zgolj leta 2017 v Kvitfjellu, ko je bil šesti.

V soboto bo v Val Gardeni sledil še smuk.

Članki iz rubrike