Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 05.12.2021 20:48:00

Trojček zmag Goggie, Slovenke brez presežka

Italijanki Sofii Goggia je uspel najboljši možen uvod v sezono svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Tekmovalka iz Bergama je v treh dneh v Lake Louisu osvojila tri zmage, zmagala je na obeh smukih ter danes slavila še na superveleslalomu. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbela Maruša Ferk s 16. mestom. Ilka Štuhec tekme ni končala.

Za svojo četrto superveleslalomsko zmago v svetovnem pokalu je za 11 stotink sekunde ugnala aktualno svetovno prvakinjo v disciplini in zmagovalko superveleslalomskega seštevka v minuli zimi Švicarko Laro Gut-Behrami, ki je na vrh razpredelnice začasno skočila s številko sedem.

Goggia je prevzela vodstvo s številko 14 in ga ni več izpustila iz rok. S številko 29 je presenetila Avstrijka Mirjam Puchner, ki je z zaostankom 44 stotink sekunde osvojila tretje mesto, kar je njena prva uvrstitev na stopničke zmagovalnega odra v tej disciplini.

Goggia, aktualna smukaška olimpijska prvakinja, je v Kanadi vpisala redek dosežek. Je komaj tretja smučarka s trojčkom zmag v Lake Louisu. Pred njo sta po treh zmagah zapovrstjo v treh dneh tekmovanj na tem kanadskem prizorišču posegli Američanka Lindsey Vonn in Nemka Katja Seizinger.

Vonnova je prestižni hat-trick zmag vpisala trikrat, najprej leta 2011, nato je ta dosežek v Lake Louisu ponovila še leta 2012 ter nazadnje 4., 5. in 6. decembra 2015. Seizingerjeva je trikrat zmagala v Lake Louisu leta 1997.

Goggia je v minuli zimi osvojila štiri smukaške zmage, a je nato 31. januarja predčasno končala sezono po padcu v Garmisch-Partenkirchnu. Med vračanjem v hotel po odpovedi tekme je padla na progi, ki je običajno odprta za turiste, in si poškodovala desno koleno. Kljub odsotnosti je ob koncu zime osvojila mali kristalni globus za zmago v smukaškem seštevku, izpustila pa je domače svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo.



Na startu prvega od devetih ženskih superveleslalomov sta bili Maruša Ferk in Ilka Štuhec.

Ferkova, ki že drugo sezono zapovrstjo ni del slovenske ženske reprezentance in sredstva kot članica ekipe mednarodne akademije ISRA zbira z donacijami, je na startu nosila številko 26 ter prikazala solidno predstavo. Ob prihodu v cilj je z zaostankom 1,42 sekunde vpisala 14. čas. Nato sta jo prehiteli le še dve tekmovalki. Še drugič v tej sezoni se je vpisala med dobitnice točk. V soboto na smuku je bila 25.

Triintridesetletnica iz Blejske Dobrave je postavila svoj najboljši superveleslalomski dosežek na tekmah svetovnega pokala v Severni Ameriki. To je njen drugi najboljši dosežek v letu 2021 v svetovnem pokalu. Šestnajsta je bila tudi na superveleslalomu 10. januarja v St. Antonu. V tej disciplini je bila le enkrat boljša kot 11. leta 2014 v Cortini d'Ampezzo.

Štuhčeva, ki je pred petimi leti v Lake Louisu vpisala svoji krstni zmagi, slavila je na obeh smukih, v superveleslalomu je bila peta, je tokrat s številko 39 kmalu predčasno končala nastop. Svoje nastope v novi sezoni je odprla z 20. in 16. mestom na smuku.

Karavano po koncu severnoameriške turneje čaka selitev tostran Atlantika, kjer bodo alpske smučarke v St. Moritzu 11. in 12. decembra imele na sporedu dva superveleslaloma. Naslednji ženski smuk bo 18. decembra v Val d'Iseru.

Članki iz rubrike