Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 02.12.2021 20:51:28

Fak za pozabo

Profimedia
Švedski biatlonec Sebastian Samuelsson je v Östersundu na Švedskem dobil tudi drugo letošnjo sprintersko tekmo za svetovni pokal. Pred tem je žensko tekmo dobila Avstrijka Lisa Theresa Hauser, oba pa sta prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Na 10-kilometrski progi je Samuelsson za 18,1 sekunde ugnal Francoza Emiliena Jacquelina in za 21,5 njegovega rojaka Quentina Fillona Mailleta. Vsi trije so bili na strelišču nenatančni po enkrat.

V zadnjem krogu je dolgo kazalo na stopničke tudi za Norvežana Sturlo Holma Laegreida, zmagovalca uvodne letošnje tekme na 20 km, ki pa v smučini ni zdržal napada tekmecev. Ob Fillon Mailletu ga je prehitel tudi Rus Edvard Latipov in rojak Vetle Sjastad Christiansen

Samuelsson, nosilec štirih odličij s februarskega SP na Pokljuki, je bil premočan za tekmece predvsem v smučini.

Slovenski tabor je v polarnem mrazu pokazal eno slabših predstav in si močno pokvaril tudi izhodišče za zasledovanje. Najboljši je bil debitant na tekmah svetovnega pokala Lovro Planko, ki je z enim zgrešenim strelom in zaostankom dveh minut zasedel 49. mesto, prve točke v karieri pa so se mu izmuznile za 17 sekund.

"Zdi se mi, da mi je prvi nastop v svetovnem pokalu dobro uspel. Škoda tistega zadnjega strela. Tudi na progi sem se morda malce preveč zagnal v prvi krog, ampak sem potem kar dobro oddelal do konca. V cilj sem prišel kot 49. in sem zelo zadovoljen," je debi v svetovni eliti ocenil Planko.

Miha Dovžan je zgrešil dve tarči in bil 50., Jakov Fak pa je po treh kazenskih krogih in 60. mestu komaj ujel nedeljsko zasledovanje.


"Za mano je slaba tekma. Tekaško sem se sicer počutil celo nekoliko bolje kot pretekli teden, ampak streljanje je bilo slabo. Zame je bilo težko ustreliti, ker imam težave s prsti v mrazu in je zelo težko izvajati strele. Potrudil sem se, ampak je bilo vseeno streljanje zelo slabo. Posledično je po treh kazenskih krogih rezultat tak, kot je. Za dobre rezultate je treba ustreliti ničlo ali maksimalno zgrešiti enkrat, da bi lahko pariral za dobre uvrstitve," je po tekmi povedal Fak.

Klemen Bauer je bil skromen 87., Anton Vidmar pa 100. "Danes ne moremo biti posebej zadovoljni. Edina pozitivna stvar je, da je Lovro v svojem krstnem nastopu dobro tekmoval. Ostali niso imeli sreče na strelišču. K slabšim strelskim nastopom je botrovalo tudi hladno vreme. Vseeno gledamo pozitivno naprej," pa je po tekmi dejal trener Janez Marič.

Na ženski tekmi je Hauserjeva z brezhibnim streljanjem za 12,5 sekunde ugnala Švedinjo Elviro Öberg, ki je dvakrat zavila v kazenski krog, in 14,4 Belorusinjo Hano Solo, ki je zgrešila enega od desetih strelov.

Sedemindvajsetletna Hauserjeva, ki se je danes veselila tretje zmage v karieri, bo tudi prva favoritinja na sobotnem 10-kilometrskem zasledovanju, disciplini, v kateri je februarja na svetovnem prvenstvu na Pokljuki osvojila srebrno odličje.

Slovenske biatlonke so bile daleč od pričakovanj in niso ostale le brez želenih točk svetovnega pokala, pač pa tudi brez uvrstitve med najboljših 60, ki omogoča nastop na zasledovanju.

Živa Klemenčič je zgrešila tri tarče in zasedla 86. mesto, Polona Klemenčič je bila z enakim izkupičkom na strelišču 90., Nika Vindišar pa je morala v kazenski krog enkrat, a je v zadnjem krogu močno popustila in pristala na 98. mestu.

"Östersund se ni izšel po naših željah. Z rezultati nikakor ne moremo biti zadovoljni. Res je to začetek sezone in še zelo mraz. Punce tako na strelišču niso bile natančne. Vseeno pa moramo iti pozitivno naprej proti Hochfilznu. Tudi tukaj imamo kakšno svetlo točko na teh tekmah, s čimer smo lahko zadovoljni, a na koncu je rezultat tak, kakršen pač je," pa je ocenila trenerka ženske vrste Andreja Mali.

Članki iz rubrike