Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(mg)
(mg)
0 02.12.2021 10:59:51

Slovenke in Slovenci obstali v skupini B

Ženska reprezentanca Slovenije v curlingu
WCF/Steve Seixeiro
Na Norveškem se je zaključilo evropsko prvenstvo v curlingu, kjer sta v drugi najmočnejši skupini B nastopali tudi slovenski reprezentanci. Dosegli sta zastavljeni cilj in prvič v zgodovini Slovenije obe obstali v skupini B. Fantje so zasedli končno 14. mesto, dekleta pa sedmo.

Šele drugič v zgodovini se je zgodilo, da sta obe slovenski reprezentanci istočasno nastopali v drugi najmočnejši skupini, kamor sta se uvrstili z osvojeno zlato in srebrno kolajno na evropskem prvenstvu skupine C septembra v Ženevi. Po dve najboljši reprezentanci iz skupine B napredujeta v elitno skupino B, zadnji dve pa izpadeta v skupino C.    



Moška reprezentanca z zmago nad Litvo do obstanka

V moški konkurenci so Slovenijo zastopali Jure Čulić (vodja), Gašper Uršič, Jošt Lajovec in Gregor Verbinc. V rednem delu so se pomerili z Avstrijo, Bolgarijo, Anglijo, Francijo, Slovaško, Turčijo in Walesom. V zadnji tekmi rednega dela so morali priznati premoč mladi francoski ekipi, zato so morali za obstanek odigrati dodatni kvalifikacijski tekmi z Belorusijo in Litvo. V zadnji tekmi so bili z rezultatom 10:8 boljši od Litve in se tako izognili izpadu v skupino C. Slovenci so sicer nastopali v drugi postavi kot na prvenstvu skupine C.



Slovenke s tremi zmagami na končnem sedmem mestu

Slovensko žensko reprezentanco so na tem prvenstvu sestavljale Ajda Zavrtanik Drglin (vodja), Maruša Gorišek, Petra Klemenc in Anja Pečaver. V rednem delu so se pomerile z vsako izmed nastopajočih reprezentanc – Avstrijo, Anglijo, Španijo, Finsko, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Norveško in Slovaško. Prvenstvo so zaključile s tremi zmagami, boljše so bile od Avstrije, Slovaške in Finske. Zasedle so končno sedmo mesto, kar je najboljši rezultat Slovenije v ženski kategoriji do zdaj.



Slovenija ena redkih reprezentanc brez pravega ledu za curling

Slovenija je tudi ena najmlajših curling držav, saj curling poznamo šele od leta 2010, hkrati smo ena redkih držav v skupini B, ki nima namenske dvorane za curling. Curling se v Sloveniji še vedno igra na hokejskih ledenih površinah, ki so za tekmovalni curling povsem neprimerne. Reprezentanti večino treninga opravijo v tujini, zato so njihovi mednarodni dosežki še toliko večji. Za primerjavo – Švica ima več kot 50 namenskih dvoran le za curling. 

Članki iz rubrike