favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

sta
sta
12 28.11.2021 18:26:42

SLOVENIJA NORI! Anže Lanišek postavil nov VELIK MEJNIK, zmedlo ga ni niti dolgo čakanje. Odlična tudi brata Prevc

Reuters
Prva posamična zmaga 25-letnega Domžalčana.

Anže Lanišek (311,9 točke) je zmagovalec druge tekme smučarskih skakalcev za svetovni pokal v finski Ruki. To je bila prva posamična zmaga 25-letnega Domžalčana v svetovnem pokalu. Drugo mesto je zasedel Nemec Karl Geiger (310,3), tretje pa njegov rojak Markus Eisenbichler (305,2). Med šest najboljših sta se uvrstila še Cene in Peter Prevc.

Laniška v lovu na prvo zmago v karieri ni zmedlo niti dolgo čakanje na drugi skok v zelo hladnih razmerah. Po zeleni luči žirije pa je najboljši slovenski skakalec odlično opravil svojo nalogo in po 135 metrov dolgem skoku ohranil 1,6 točke naskoka pred drugouvrščenim Geigerjem.


S tem je 25-letni Domžalčan skočil na drugo mesto v skupnem seštevku, v katerem ima 252 točk. Pred njim je le Geiger, ki jih ima 305. Za Slovenijo je bila to skupno že 80. zmaga v svetovnem pokalu, od tega 70. posamična. Lanišek je postal 14. slovenski skakalec s posamičnim uspehom, pred njim pa je zadnjo tekmo za svetovni pokal dobil Peter Prevc lani v Lillehammerju.

Njegov brat Cene Prevc (296,8) je po tretjem mestu po prvi seriji v finalu izgubil dve mesti in bil na koncu peti za izenačeno najvišjo posamično uvrstitev kariere. To je bilo že drugo zaporedno peto mesto Ceneta Prevca v tej sezoni, potem ko mu je to uspelo tudi pretekli konec tedna v Nižnjem Tagilu v Rusiji.

Mesto za Cenetom Prevcem je tokrat končal njegov brat Peter (288,2). Že po prvi seriji je bil šesti in to mesto po 134 metrov dolgem skoku tudi ohranil. S tem je prišel do letošnje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu, potem ko se je v Ruki pridružil reprezentanci po rojstvu drugega sina.

Svojo uvrstitev je v drugi seriji pokvaril Timi Zajc (265,0), ki je imel smolo ter ujel najslabše razmere v finalu (13,2 točke pribitka). Z osmega mesta je posledično padel na 20. Za nastop v finalu sta bila prekratka Lovro Kos in Tilen Bartol. Kos je po desetem mestu v kvalifikacijah na tekmi skočil slabše in bil 39., Bartol pa 46. Kljub temu so varovanci glavnega trenerja Roberta Hrgote postavili piko na i uspešnemu koncu tedna ob finskem polarnem krogu.

Skakalce naslednji konec tedna čakajo tekme v poljski Wisli. Tam bosta na sporedu ekipna in posamična tekma.

Članki iz rubrike