bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

sta
sta
44 18.11.2021 17:18:07

Znani biatlonci za uvod v sezono, Fak z virozo

Martin Metelko
Biatlonci prihodnji teden začenjajo sezono 2021/22, z vrhuncem na olimpijskih igrah februarja v Pekingu. Po tradiciji uvod gosti švedski Östersund, Slovenija pa na sever Evrope pošilja šest tekmovalcev in tri tekmovalke. Načrtovan je tudi nastop Jakova Faka, ki pa je na današnji predstavitvi v Ljubljani manjkal zaradi viroze.

Kot je v uvodu poudaril vodja biatlonske panoge na Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt, si reprezentanca želi v Pekingu nastopiti s štirimi ali petimi tekmovalci v moški kategoriji, dvema dekletoma pa naj bi se za igre pridružili še dve, kar pa bo treba potrditi v svetovnem pokalu do 16. januarja.

"Tudi ostali cilji so jasni. V moški konkurenci bomo spet napadali stopničke, želimo pa si enega tekmovalca v deseterici skupnega seštevka pokala ter uvrstitev do desetega mesta v pokalu narodov. Pri dekletih je cilj, da se po dve tekmovalki na tekmah uvrščata med dobitnice točk, v pokalu narodov pa želimo uvrstitev do 20. mesta," je cilje predstavil Ožbolt. Ta se je ob tej priložnosti zahvalil Centru Pokljuka in tamkajšnjemu športnemu društvu, ki sta tik pred uvodom v sezono zagotovila dovolj tekaških stez, da so slovenski reprezentanti v tako rekoč idealnih pogojih snežne treninge lahko opravili doma.

Moško ekipo letos vodi nekdanji reprezentant Janez Marič. "Vedel sem, v kaj se podajam in popolnoma zaupam fantom. Priprave so bile uspešne, tudi zdravstveno za razliko od prejšnje sezone nismo imeli težav in zdaj upam le, da bo Jakov Fak čim prej ozdravel. Ekipa je super, imamo odlično mešanico izkušenih tekmovalcev, ki na mlajše predajajo svoje znanje, in mladih, ki starejšim predajajo mladostno zagnanost in energijo. Zdaj čakamo le še prve tekme."

Marič bo v Östersundu računal na Faka, Klemena Bauerja, Roka Tršana, Miho Dovžana ter mlada Antona Vidmarja in Lovra Planka. Alex Cisar bo sezono začel v pokalu IBU.


Ob Faku ima največ izkušenj Klemen Bauer, ki je v preteklosti veliko pokazal v smučini, pogosto pa se mu je zalomilo na strelišču. Morda bo bolj učinkovit z novim kopitom, s katerim začenja sezono. "Zelo dobro sem pripravljen, lepo sem se ujel tudi z novim trenerjem. Morda celo nad pričakovanji, zato so cilji temu primerno visoki," je povedal Bauer, ki načrtuje nastop na svojih že petih olimpijskih igrah, za boljše dosežke pa se je v letošnji sezoni več pripravljal skupaj z ekipo.

Februarja je na svetovnem prvenstvu na Pokljuki zablestel Miha Dovžan in dosegal najbolj konstantne izide med Slovenci. "Letos si tako formo želim že na začetku in nato nadaljevati konstantno. Lani smo pred sezono zboleli vsi, letos je drugače, prva tekma pa bo pokazala, če so naše želje realne." Ob tem je Dovžan za zelo pozitivne ocenil spremembe v reprezentanci, saj je novi trener Marič ekipi pridružil mlade. "Zelo so nam blizu. Manjka jim še kakšen korak, predvsem pri streljanju so razlike velike, a super je, da je ekipa večja."

Neznanka ostaja Rok Tršan, ki že vsaj dve sezoni izstopa na treningih, a tega nekako ne prenese na tekmo. V vodstvu ekipe so prepričani, da so preboj v širši svetovni vrh potrebuje le en dober nastop, s katerim bi pridobil na mirnosti in samozavesti. Za mlade pa bo sezona 2021/22 predvsem leto učenja in nabiranja izkušenj.

Nižji so cilji v ženski vrsti. "Poleti smo vse priprave naredili po načrtu in najbolj pomembno je, da so dekleta zdrava. Cilji so seveda vsako leto višji," pravi glavna trenerka Andreja Mali, ki bo na prvo tekmo popeljala Živo in Polono Klemenčič ter Niko Vindišar. Tais Vozelj čaka nastop na IBU pokalu, kjer bo napadala normo za svetovni pokal, s čimer bi Slovenke lahko nastopale tudi v štafeti.

Najvišja so pričakovanja pri Poloni Klemenčič, ki je letos že osvojila kolajno na SP v poletnem biatlonu. "To odličje je bilo nepričakovano, vsekakor pa je to dobra popotnica za zimo, obenem pa je bila lepa vzpodbuda za trening," je ob tem povedala Klemenčičeva, ki si želi v sezoni tako kot druge tekmovalke v ekipi predvsem izboljšati lanske uvrstitve.

Značke: biatlon, slovenija

Članki iz rubrike