Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 13.11.2021 20:30:53

ZGODOVINSKO! Andreja Slokar nova JUNAKINJA, uspelo ji je, kar Tini Maze ni - NIKDAR!!

Profimedia
Andreja Slokar je nova slovenska zmagovalka na seznamu zmagovalcev in zmagovalk svetovnega pokala v alpskem smučanju. Na prizorišču v Lech/Zürsu je postala prva Slovenka z zmago na paralelnih tekmah v ženski in moški konkurenci. Štiriindvajsetletna Ajdovka je postala enajsta Slovenka z vsaj eno zmago v svetovnem pokalu.

Največ zmag, 26, jih je vpisala Tina Maze, ki pa v vsej svoji karieri, kljub zmagam na slalomih, veleslalomih, superveleslalomih, kombinacijah in smukih, ni osvojila paralelne preizkušnje. Mazejeva je bila v paralelni disciplini dvakrat druga, obakrat na mestni paralelni tekmi v Münchnu, in sicer v letih 2011 in 2013.

Slokarjeva je poskrbela za še 86. slovensko zmago v svetovnem pokalu, 59. žensko. Gre sicer za že 180. slovenske ženske stopničke na tekmah svetovnega pokala.

Zmagale so tudi Ilka Štuhec (9), Mateja Svet (7), Špela Pretnar (6), Urška Hrovat (5), po enkrat pa so zmagale Veronika Šarec, Alenka Dovžan, Katja Koren, Nataša Bokal, Mojca Suhadolc in Slokarjeva.

"Tekma je bila zelo zabavna. Malce je sicer specifična, ker je samo ena na leto in nikoli ne veš, kako bo. Se je pa videlo, da sem zelo uživala. Odlično za prvo zmago," je v svoji prvi izjavi po uspehu kariere dejala Ajdovka, ki trenira z lastno ekipo pod nadzorom trenerja Boštjana Božiča.

"Počutim se dobro," je za Eurosport v prvi izjavi brez kakršnekoli prevelike evforije povedala Slokarjeva. "Kako se še lahko počutiš, ko zmagaš na prvi tekmi? Tako sem vesela," je še dodala Ajdovka, ki bi si seveda podoben uspeh želela ponoviti tudi na prestižnejših tekmah, slalomski in veleslalomski.


Šlo je sicer za edino posamično žensko paralelno tekmo v tej sezoni svetovnega pokala. Ekipni paralelni tekmi bosta na sporedu zimskih olimpijskih iger februarja v Pekingu ter na finalu sezone svetovnega pokala marca v Courchevel/Meribelu.

Slokarjeva je del slovenske reprezentance. Odgovorni trener Sergej Poljšak je bil pričakovano navdušen: "Super dan za Andrejo. Zmaga je zmaga, kar je super zadeva. V četrtfinalu je šlo zelo na tesno, nato pa je smučala iz vožnje v vožnjo bolje in zasluženo zmagala."

Slokarjeva je v kvalifikacijah vpisala drugi najboljši čas, Tina Robnik pa je napredovala v izločilne boje s šestim dosežkom kvalifikacij. Robnikova se je tako kot Slokarjeva prebila v četrtfinale, a se ji ni izšlo za polfinale, v katerem bi se pomerila s Slokarjevo. V bojih za razvrstitev od petega do osmega mesta je zasedla končno osmo mesto.

"V četrtfinalu mi ni ravno uspelo tako, kot sem si želela. Malce sem imela tudi smole, ko so se mi pred drugo vožnjo na startu zarosila očala. Zaradi tega nisem videla dobro na progo in je bilo kar težko smučati. Tudi v nadaljnjih vožnjah je bilo preveč napak, da bi se izšlo za še višja mesta. Moram priznati, da nisem povsem zadovoljna, vseeno pa osmo mesto ni slab rezultat. Seveda tudi super za Andrejo, je presenetila vse in smo vsi zelo veseli," je dejala Robnikova.

V kvalifikacijah sta nastope končali Meta Hrovat in Ana Bucik, ki se nista prebili v izločilne boje najboljše šestnajsterice.

"Nič tragičnega. Z Meto smo bili skupaj na treningu na Finskem in vem, da odlično smuča, tako da ne vem točno, zakaj danes ni šlo. Pri Ani pa tudi nismo imeli velikih pričakovanj danes. V prvi vožnji v kvalifikacijah je smučala dobro, naredila je le napako na startu. To ni nič dramatičnega. Sedaj si le želim, da bodo šle punce s takim zaletom naprej in bodo tudi v slalomu takole tekmovale," je nastopa Hrovatove in Bucikove pospremil Poljšak ter se že ozrl na ženska slaloma, ki bosta 20. in 21. novembra v Leviju na Finskem.

Članki iz rubrike