stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 13.11.2021 18:43:36

Nova sezona, PRVO VELIKO SLAVJE!!! Slovenka POMETLA s konkurenco, zdaj je TUDI PRVA...

Andreja Slokar
Reuters
Andreja Slokar je zmagala na paralelni tekmi za točke svetovnega pokala v Lech/Zürsu. Z zmago na današnji tekmi je prvič skočila na mesto vodilne smučarke v svetovnem pokalu alpskih smučark.

V finalu sta se za zmago pomerili najboljši po kvalifikacijskih vožnjah. Norvežanka Thea Louise Stjernesund je bila v kvalifikacijah 42 stotink sekunde hitrejša od Slokarjeve, ki pa je v velikem finalu za premierno zmago v svetovnem pokalu ugnala norveško tekmico.

Norvežanka Kristin Lysdahl je v malem finalu za tretje mesto premagala Italijanko Marto Bassino.

Ob odsotnosti Američanke Mikaele Shiffrin, zmagovalke tekme v Söldnu, in Slovakinje Petre Vlhove, lanske zmagovalke te paralelne tekme ter skupne zmagovalke svetovnega pokala alpskih smučark, so stopničke osvojile tekmovalke, ki pred tem še niso stale na odru za zmagovalke.

Druga Slovenka v izločilnih bojih Tina Robnik se je prav tako prebila skozi osmino finala, a izgubila četrtfinalni obračun. Nato je v obračunih za razvrstitev od petega do osmega mesta nazadnje osvojila končno osmo mesto.

Štiriindvajsetletna Slokarjeva je svoj največji uspeh v karieri vpisala na svojem 19. startu v svetovnem pokalu. Najboljši dosežek na tekmah najvišje ravni ji je pred današnjo soboto uspel letos februarja, ko je na svetovnem prvenstvu vpisala peto mesto na slalomski tekmi. V svetovnem pokalu pa je pred današnjo paralelno tekmo najvišje posegla na finalu sezone v Lenzerheideju s šestim mestom na ekipni paralelni tekmi ter osmim mestom na slalomski tekmi.

Slokarjeva je zelo dobro nastopila na ledeniški uverturi. V svojem debiju na tekmah v Söldnu je s 14. mestom vpisala svoj najboljši veleslalomski dosežek.

Tekmovanje v Zürsu v občini Lech v deželi Predarlsko se je zelo dobro začelo za Ajdovko. Kvalifikacije je končala kot druga najhitrejša za zanesljivo uvrstitev v popoldanske izločilne boje.

V osmini finala paralelne tekme se je v neposrednem dvoboju najprej pomerila s Francozinjo Coralie Frasse Sombet, ki je bila v prvi vožnji za dve stotinki sekunde hitrejša od Ajdovke. V drugo pa je Slokarjeva za desetinko ugnala Francozinjo za uvrstitev v četrtfinale.

V njem jo je čakala Švedinja Sara Hector. Slokarjeva je bila v prvi vožnji obračuna za 23 stotink sekunde hitrejša od Švedinje. V povratnem dvoboju pa ji je uspela zelo dobra vožnja. Nadoknadila je zaostanek, čeprav s počasnejšim startom, ter za sedem stotink sekunde ugnala tekmico za premierne stopničke in finale.

slokar
Profimedia

V velikem finalu sta se za zmago pomerili najboljši po kvalifikacijskih vožnjah. Stjernesundova je bila v prvi vožnji dvoboja za 12 stotink sekunde hitrejša. Slokarjeva se ni predala. Čeprav je bila počasnejša takoj iz startnega bloka, pa je tekmico strla kasneje na progi ter v cilj prišla s prednostjo petih stotink, kar je zadostovalo za prvo slovensko zmago na paralelnih tekmah v zgodovini.

Brez finalnih obračunov najboljše šestnajsterice sta že dopoldne ostali Meta Hrovat na 34. mestu in Ana Bucik, ki je tekmovanje v Flexen Areni končala na 38. mestu od 44 tekmovalk, kolikor jih je končalo to preizkušnjo.

V nedeljo bo na sporedu še moška paralelna tekma, ki se bo začela s kvalifikacijami s tremi Slovenci na startu Žanom Kranjcem, Štefanom Hadalinom in debitantom v svetovnem pokalu Rokom Ažnohom.

Po Lech/Zürsu se bo svetovni pokal nadaljeval s tekmama v finskem Leviju, kjer bosta 20. in 21. novembra na sporedu dva ženska slaloma.

Članki iz rubrike