ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
1 02.11.2021 16:04:09

ILKA ŠTUHEC razkrila, kaj je s tistim, kar je v lanski sezoni POVZROČALO TEŽAVE!

Grega Wernig
Cilje za novo sezono je na novinarski konferenci v Mariboru predstavila najboljša slovenska predstavnica v hitrih disciplinah alpskega smučanja Ilka Štuhec.

Mariborčanka po minuli sezoni, ki ni minila povsem po načrtih, želi razbremenjena in visoko motivirana vstopiti v novo olimpijsko sezono. Štuhčeva, ki je 26. oktobra dopolnila 31 let, bo sezono svetovnega pokala 2021/22 začela v Kanadi, kjer bodo uvodne tekmovalne preizkušnje nove sezone za alpske smučarke v hitrih disciplinah. Lake Louise bo 3. in 4. decembra gostil uvodna ženska smuka, 5. decembra pa še superveleslalom.

"Zelo se veselim tekem v Kanadi, imam čudovite spomine na Lake Louise, tudi proga je izjemna," je dejala Štuhčeva, ki bo zadnje podrobnosti v formi pred uvodnimi tekmami pilila v Copper Mountainu v Koloradu.

Za Mariborčanko je pestro poletno obdobje priprav. "Ogromnih sprememb ni bilo, ogromno smo smučali v Saas Feeju, kjer so bili najboljši pogoji, največji fokus je bil pri tem, kaj moram izboljšati sama pri sebi in kaj so še tiste malenkosti, ki jih moramo najti in dodelati, kar se tiče opreme," je povedala.

Vrhunec sezone bodo zimske olimpijske igre v Pekingu, ki jih želi pričakati v najboljši formi. Igre v Pyeongchangu je izpustila, v Sočiju leta 2014 je bila 10. v smuku in 13. v superveleslalomu, dosežka, ki ju seveda namerava izboljšati. Kot je napovedala vodja ekipe Darja Črnko, si želijo, da bi Štuhčeva v Pekingu nastopila tudi v alpski kombinaciji.


Štuhčeva je minulo sezono vzponov in nenadejanih zdrsov končala kot 14. smukačica v seštevku discipline ter kot 40. superveleslalomistka v seštevku discipline. Po prvih treh smukih je bila še del najboljše smukaške peterice. Po obetavnem začetku sezone v Val d'Iseru in St. Antonu, s četrtim, sedmim in šestim mestom, kjer so Štuhčevo malenkosti in pičle desetinke ločile od zmagovalnega odra, so sledili rezultati, kot so 37., 27. in 20. mesto v Crans Montani in Val di Fassi, ki so pomenili hladen tuš.

V ozadju tega je bila poškodba gležnja, nastop z bolečinami v Crans Montani, izpuščeni tekmi v Garmisch-Partenkirchnu, nato težave s pripravami na svetovno prvenstvo, kjer ni ubranila dvojne smukaške krone, padec forme in izguba zaupanja ter samozavesti. "Gleženj je že zdavnaj rešen, pridno funkcionira," je dejala v zvezi s poškodbo. Pričakuje, da bo formo s treningov prenesla na tekme.

Minula sezona je prinesla številne nepričakovane izzive, prišlo je do okužbe z novim koronavirusom v ekipi, omajalo pa se je tudi zaupanje v opremo. Na nekaterih tekmah se je Štuhčeva tako zanašala na stare smuči, s katerimi je v letih 2017 in 2019 osvojila naslova svetovne prvakinje v smuku. Ekipo je po koncu sezone čakalo veliko dela, da znova najdejo pravo formulo za uspeh ter da si Štuhčeva znova povrne zaupanje v opremo. Še najbolj je bilo omajano zaupanje v superveleslalomske smuči.

Po koncu sezone se je zgodila sprememba na mestu serviserja. Po treh letih je Štuhčeva prenehala sodelovanje s serviserjem Alešem Sopotnikom. Sopotnik se je preselil nazaj k ameriški ženski reprezentanci za hitre discipline, kjer je deloval tudi pred sodelovanjem z ekipo Štuhčeve.

Slovenki v novi sezoni smuči pripravlja Švicar Sepp Lauber, ki je v minuli sezoni opravljal delo serviserja smuči za švicarski tekmovalki v hitrih disciplinah Joano Hählen in Jasmine Flury. V ekipi sta dva Švicarja, ob Lauberju še trener Stefan Abplanalp.

Članki iz rubrike