Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 23.10.2021 14:37:25

Shiffrinovi uvod na ledeniku Rettenbach, Hrovatova tako kot lani šesta

Reuters
Prvi ženski veleslalom se je razpletel z zmago ameriške zvezdnice.

Mikaela Shiffrin je zmagovalka uvodnega veleslaloma sezone 2021/22 na ledeniku Rettenbach. Američanka je vpisala svojo 70. zmago v svetovnem pokalu alpskih smučark. Druga je bila Švicarka Lara Gut-Behrami, tretje mesto je pripadlo Slovakinji Petri Vlhovi. Najboljša Slovenka v Söldnu je bila tako kot lani Meta Hrovat (+1,59) na šestem mestu.

Andreja Slokar (+2,48) je svoj söldenski debi končala na 14. mestu, kar je sicer njena najboljša veleslalomska uvrstitev na veleslalomih za svetovni pokal. Tina Robnik (+3,48), ki je s 30. časom komaj ujela zadnjo vstopnico v finale, je slovenske nastope v finalu zaokrožila z 22. mestom.

Na uvodni tekmi se je odvil švicarsko-ameriški obračun svetovne in olimpijske prvakinje v disciplini za prvo zmago v sezoni.

Gut-Behramijeva je 18. februarja letos v Cortini d'Ampezzo za dve stotinki sekunde premagala Shiffrinovo za naslov svetovne prvakinje v veleslalomu. Tokrat pa se je ples stotink odvil po željah Shiffrinove.

Po prvi vožnji je dve stotinki sekunde zaostajala za Švicarko. Američanka, ki je odprla sezono s številko 1, ni naredila napak ter je za 14 stotink sekunde dobila boj na ledeniku.

Obe imata zdaj na tem prizorišču dve zmagi. Tina Maze s tremi zmagami še naprej ostaja rekorderka med smučarkami po številu zmag v Söldnu. Shiffrinova je pred sedmimi leti prav na tem prizorišču vpisala svojo prvo veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, a nato vse do letos ni več zmagala.


Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je stopila skupna zmagovalka svetovnega pokala v minuli zimi Vlhova (+1,30), ki je bila na prvi progi šesta.

Shiffrinova je vpisala 13. veleslalomsko in skupno 70. zmago v svetovnem pokalu. Pred njo sta po številu zmag zgolj rojakinja Lindsey Vonn (82) in Šved Ingemar Stenmark (86).

"Pomemben je močan začetek sezone. Sem super srečna. Danes mi je bilo v užitek smučati. Ne morem razložiti, kako dober občutek je bil smučati na tem hribu. Hvala Sölden," je bila navdušena Shiffrinova.

"Prezgodaj je, ko začnemo tekmovati že oktobra, ko si rečeš 'O moj bog, a že gremo'. A včasih na tej tekmi ni takšnega pritiska, nekateri to tekmo jemljejo kot trening. Na tej strmini moraš res napasti in tega sem se naučila na težji in na lažji način. Danes je bilo dobro," je še dejala.

Od petih Slovenk na startu tekmovanja so tri osvojile točke. Najboljša je bila Hrovatova, ki je v finalu pridobila dve mesti v primerjavi s prvo vožnjo.
"Led je prebit, navijači so, prva tekma je mimo. S svojim smučanjem sem, iz tehničnega vidika, sploh s prvo vožnjo, zadovoljna. Ampak manjka mi tisti popoln napad, ki ga je treba prikazati za rezultat na najvišji ravni. Vem, česa sem sposobna, a moram biti potrpežljiva, saj se stvari ne zgodijo čez noč. Letos je ob vseh teh navijačih vzdušje drugačno. Res je lepo videti, da ljudje uživajo ob gledanju smučanja," je dejala 23-letna tekmovalka iz Podkorena, ki je poleti začela sodelovati z nekdanjim trenerjem Vlhove in Mazejeve Liviom Magonijem.
S svojim söldenskim debijem je bila zadovoljna 24-letna Slokarjeva, ki je bila na prvi progi celo deveta najhitrejša.
"Vesela sem, da je prva tekma mimo, da gre malo stresa proč. Prvič sem tekmovala med trideseterico s publiko in lepi občutki so, ko prideš v cilj. Drugi tek sem začela precej dobro, bolje kot prvi. Potem pa ne vem, kaj se je zgodilo. V strmini mi gre najbolje in ravno tu sem se smučala daleč najslabše, kar je zelo čudno. Mislim, da sem si samo želela preveč in se ob tem uštela."

Članki iz rubrike