stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(mg)
(mg)
0 20.08.2021 13:22:07

Najprej EP, nato olimpijske kvalifikacije

Slovenska reprezentanca med igro
CZS
Čez manj kot mesec dni se v Ženevi začenja evropsko prvenstvo skupine C, kjer se bosta v boj za kolajne podali moška in ženska reprezentanca Slovenije. To bosta zgolj prva izmed vsaj osmih nastopov naših reprezentantov v naslednji sezoni. Ob uspešnih rezultatih nas morda čaka več kot 15 nastopov slovenskih reprezentanc.

Evropsko prvenstvo skupine C bi moralo aprila 2020 potekati v Ljubljani, a je bilo zaradi epidemije odpovedano. Po letu in pol bo to prvo mednarodno prvenstvo za Slovenijo. Z izjemo svetovnih prvenstev v moški in ženski kategoriji, ki so ju morali izpeljati zaradi olimpijskih kvalifikacij, so bila namreč odpovedana praktično vsa mednarodna tekmovanja pod okriljem svetovne curling zveze. Prvenstvo bo potekalo med 12. in 17. septembrom v Ženevi, za kolajno in preboj na evropsko prvenstvo skupine B pa se bo borilo pet ženskih in deset moških ekip. Prvenstvo skupine B bo novembra v Lillehammerju, nanj pa se uvrstijo najboljše tri reprezentance v moški in ženski kategoriji. Slovenija je v obeh že bila v skupini B in si želi vrnitve v drugo najmočnejšo skupino v Evropi.

Še pred skupino B pa v začetku oktobra Slovenijo čakajo trije predkvalifikacijski turnirji za nastop na olimpijskih igrah. Najprej bo turnir v kategoriji mešanih dvojic, teden dni kasneje, med 9. in 16. oktobrom, pa še za moško in žensko kategorijo. Uvrstitev na eno izmed prvih dveh mest prinaša preboj na decembrske kvalifikacije za olimpijske igre, kjer se delijo vstopnice za zadnja olimpijska mesta.

Pestro pa bo tudi nadaljevanje sezone. Januarja reprezentance mešanih dvojic, mladince in mladinke čaka svetovno prvenstvo skupine B. Datumi preostalih prvenstev še niso znani, se pa Slovenija redno udeležuje svetovnih in evropskih prvenstev ter drugih kvalifikacijskih turnirjev tudi v kategoriji seniorjev in curlinga na invalidskih vozičkih.

Reprezentance se na prvenstva pripravljajo v Nordijskem centru Planica, kjer je v poletnih mesecih postavljena namenska proga za curling. Za treninge na tekmovalni ravni so potrebne namenske dvorane za curling, ki je v Sloveniji sicer nimamo, zato so reprezentanti večino priprav po navadi opravljali v tujini. Kljub temu pa v zimski sezoni, predvsem za rekreativce, treningi curlinga potekajo tudi na ledenih površinah za hokej na Jesenicah, v Ljubljani in Velenju.

Galerija

Članki iz rubrike