bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

igor žužek Svet24.si

44-letni Igor iz Kranja odšel od doma, ni pa se ...

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

harry meghan Odkrito.si

“Videti je kot njen frizer!” Strokovnjaki ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Po bolečem porazu SLOVENIJE se je oglasil tudi ...

mf
mf
5 29.07.2021 13:00:55

Pripomočki za curling so nadvse zanimivi: Z metlo v roki na led

Urban Cerjak
Se pripomočku pri curlingu res reče metla? In to, kar se pelje po ledu, je to kegelj? Čok? Kamen? To so pogosta vprašanja posameznikov, ki se prvič tako ali drugače srečajo s curlingom. Odgovor je preprost.

Da, curling se igra s kamni in metlami, na ledeni stezi, dolgi 45,7 metra in široki 5 metrov. Na vsaki strani steze so narisani krogi, ki predstavljajo tarčo, proti kateri igralci bližajo svoje kamne.

Dvajsetkilogramski granitni kamni
Osnovna oprema za curling so tako kamni. Ti so visoki približno 12 centimetrov ter tehtajo okoli 20 kilogramov. Narejeni so iz škotskega granita, ki ga pridobivajo izključno na otoku Ailsa Craig. Na vrhu kamna je pritrjen plastičen ročaj, za katerega igralci držijo med podajanjem kamna. Posebnost teh kamnov je, da drsijo na okroglem robu, ki je velik le dva milimetra. Preostala površina kamna se ledu sploh ne dotika. Kamni so oštevilčeni, na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah pa imajo vgrajene tudi senzorje, ki preprečujejo prekrške prepoznega spusta kamna. Kamni so navadno last curling kluba oziroma zveze in so del igrišča; tako vsak igralec ne potrebuje svojih kamnov, ampak vsi uporabljajo iste. Nekoliko drugače pa je s preostalo opremo.

Čevlji, s katerimi na ledu še bolj drsi


Za drsenje po ledeni površini in izvedbo pravilne podaje kamna igralci potrebujejo posebne čevlje. Na en čevelj, tistega, s katerim igralec drsi po ledu, je namreč pritrjen teflonski podplat. Ta omogoča lažje in hitrejše drsenje ter pravilno izvedbo tehnike ob podajanju kamna. Drugi čevelj ima podplat iz gume, ki na ledu ne drsi. Igralci zato po ledu večinoma ne hodijo, ampak drsijo na drsni nogi. Nekateri igralci na tak način tudi pometajo, drugi pa si med pometanjem tudi čez teflonski podplat namestijo gumo, ki preprečuje drsenje.

Metle: od sirkovih ščetin do reguliranih tkanin
Curling je verjetno najbolj prepoznaven prav po pometanju. V preteklosti so uporabljali sirkove metle, danes pa so metle zelo specializirane in tudi precej regulirane. Metle za začetnike in rekreativce imajo lesen, plastičen ali karbonski ročaj, glava metle pa je prevlečena s posebno tkanino. V tekmovalnem curlingu so ročaji večinoma karbonski, da so metle čim lažje, tkanino pa natančno predpiše Svetovna curling zveza. V zadnjih nekaj letih je razvoj opreme tako napredoval, da so se začele pojavljati metle z različnimi tkaninami in vložki, ki so dajale nepravično prednost nekaterim ekipam ter poškodovale ledeno površino. Svetovna zveza je ukrepala in danes se lahko uporablja le odobrena tkanina.

Poleg osnovne opreme igralci velikokrat potrebujejo tudi štoparico za pomoč pri ocenjevanju hitrosti kamna ter rokavice za boljši oprijem pri pometanju. Tako čevlji kot metle in drugi pripomočki so last posameznega igralca. Za vse novince in tiste, ki si želijo curling preizkusiti, pa imajo curling klubi vedno na voljo nekaj kosov opreme za izposojo.

Galerija

Članki iz rubrike