Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 04.06.2021 19:59:21

Smrekar izvoljen v predsedstvo Fisa s tretjim največjim številom glasov

alesfevzer.com
Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je novi član predsedstva Mednarodne smučarske zveze (Fis). Smrekar je na današnjem virtualnem kongresu federacije prejel zelo prepričljivo podporo. Izvoljen je bil s tretjim največjim številom glasov. Prejel je 111 glasov delegatov (od 116 oddanih glasov, 121 možnih glasovalcev).

"Vsekakor gre za pomemben trenutek. Kot vemo, smo bili dolga leta prisotni v vodstvu Fisa in nadaljevati s to prisotnostjo je za Smučarsko zvezo Slovenije izjemnega pomena. Po eni strani zato, ker sedimo za mizo z največjimi nacijami tega športa, in po drugi strani tudi zato, ker lahko za to mizo enakopravno uveljavljamo svoj glas in seveda prispevamo k razvoju športa," je po izvolitvi sporočil Smrekar.

"Moto moje kampanje je bil, da smo majhna nacija v smislu resursov, infrastrukture in sredstev, pa vendar z velikimi rezultati. Kot taki seveda razumemo potrebe manjših nacij, razumemo, kako je z nekaj sredstvi doseči velike rezultate, biti pri tem pogumen, imeti pri tem strast in seveda biti tudi inovativen," je še dejal Smrekar.

Dolgoletni član predsedstva je bil lani preminuli Janez Kocijančič, ki je vse od leta 2010 opravljal funkcijo podpredsednika Fisa.


Pred imenovanjem novih članov predsedstva so delegati na kongresu, ki je v celoti potekal spletno, z elektronskim glasovanjem izvolili tudi novega predsednika organizacije. Peti predsednik krovne svetovne federacije za smučarske športe je postal švedski milijarder, ki živi v Londonu, Johan Eliasch.

Eliasch, ki ga je predlagala britanska smučarska zveza, bo na položaju nasledil dolgoletnega predsednika Švicarja Gian-Franca Kasperja, ki se je po 23 letih na čelu Fisa odločil za umik s položaja.

Eliasch, prvi mož avstrijskega proizvajalca smuči in opreme Head, je že v prvem krogu glasovanja prejel največ glasov, 54,82 odstotka. Za to funkcijo so se potegovali še Švicar Urs Lehmann, Britanka Sarah Lewis, ki je kandidirala s podporo belgijske smučarske zveze, in Šved Mats Arjes.

Tako Lehmann, predsednik švicarske smučarske zveze, kot Arjes, aktualni predsednik švedskega olimpijskega komiteja sta bila sicer izvoljena v predsedstvo Fisa. Danes je bilo izvoljenih 16 članov predsedstva. V tem organu bodo svojega člana imeli tudi Avstralci, Čehi, Japonci, Američani, Bolgari, Italijani, Norvežani, Avstrijci, Nemci, Finci, Francozi, Rusi in Kitajci.

Članki iz rubrike