duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

1_nuša rojs Svet24.si

Nuša Rojs: Bila sem presenečena, ko sem ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

Severina Magija_1 Njena.si

Igor dan pred Severininem rojstnim dnevom ujet v ...

miran rudan Njena.si

Miran Rudan zaradi razmerja z 20 let mlajšo ...

czs
czs
0 01.04.2021 12:55:09

V Calgaryju se začenja boj za OI

WCF
V petek, 2. aprila, se v Calgaryju v Kanadi začenja svetovno prvenstvo za moške. To bo prvo mednarodno prvenstvo v curlingu po več kot letu dni premora zaradi pandemije. Najboljših šest držav se bo uvrstilo na olimpijske igre 2022 v Pekingu.

Zaradi lanske odpovedi svetovnega prvenstva bo letošnje potekalo v razširjeni različici, saj bo prvič v zgodovini nastopalo kar 14 reprezentanc: Kanada, Kitajska, Danska, Nemčija, Italija, Japonska, Koreja, Nizozemska, Škotska, Švedska, Švica, ZDA in ekipa ruske zveze. Med predstavniki reprezentanc so tudi nekatera odmevna imena svetovnega curlinga, tako nastopajo tudi vse tri ekipe, ki so na zadnjih olimpijskih igrah osvojile kolajne – ZDA (ekipa Johna Shusterja, aktualni olimpijski prvaki), Švedska (ekipa Niklasa Edina) in Švica (ekipa Petra de Cruza).

svedska
WCF


Petnajst tekem v desetih dneh
Prvenstvo bo za ekipe zelo naporno, saj bo zaradi večjega števila ekip in formata igranja treba odigrati tudi več tekem. Ekipe, ki se bodo uvrstile v boj za kolajne, bodo tako odigrale kar 15 tekem v desetih dneh, pri čemer ena tekma traja okoli tri ure. Prve tekme se začnejo v petek, finale pa bo na sporedu v nedeljo, 10. aprila. Prenosi tekem so na voljo tudi slovenskim gledalcem, in sicer prek Youtube kanala svetovne curling zveze (World Curling Federation).

Uvrstitev na olimpijske igre navadno poteka prek sistema olimpijskih točk, ki jih države zbirajo z uvrstitvami na dveh svetovnih prvenstvih pred olimpijskimi igrami. Zaradi pandemije covida-19 je bilo lansko svetovno prvenstvo odpovedano, zato so vse države še brez olimpijskih točk in letos velja poseben sistem uvrstitev na olimpijske igre prihodnje leto. Prvih šest uvrščenih držav se na olimpijske igre uvrsti neposredno, preostale pa se bodo za zadnja prosta mesta borile na dodatnih kvalifikacijskih turnirjih.
Po vzoru nekaterih drugih večjih športnih tekmovanj in z izjemno strogimi protokoli je kanadska zveza vzpostavila tekmovalni mehurček, v katerem že od sredine februarja potekajo tekme najvišje ravni. Skupaj bo v nekoliko manj kot treh mesecih organiziranih sedem prvenstev na elitni ravni. Po uspešno izpeljanih kanadskih državnih prvenstvih v moški in ženski kategoriji ter kategoriji mešanih moštev zdaj sledi moško svetovno prvenstvo, za njim pa še dva turnirja serije grand slam in žensko svetovno prvenstvo. Nekateri kanadski igralci bodo tako v curling mehurčku tudi do 55 dni.

koreja
WCF


Čeprav curling v Sloveniji poznamo šele 11 let, se slovenske reprezentance udeležujejo mednarodnih prvenstev v čisto vseh kategorijah – moški, ženski, mladinski, seniorski, mešanih moštvih in mešanih dvojicah pa tudi v curlingu na invalidskih vozičkih. Na svetovno prvenstvo v članski kategoriji se še nismo uvrstili, saj je konkurenca na globalni ravni prehuda, v Sloveniji pa nimamo niti pravega ledu za tekmovalni curling. Kljub temu se lahko Slovenija pohvali z več mednarodnimi dosežki, kot so deveto mesto na svetovnem prvenstvu mešanih moštev, peto mesto na evropskem prvenstvu skupine B, prvo mesto na evropskem prvenstvu skupine C in tretje mesto na olimpijskem festivalu evropske mladine.

Značke: curling, calgary

Članki iz rubrike