bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 12.03.2021 18:07:19

Vlhovi zmaga v Areju in skupno vodstvo, Bucikova 7., Slokarjeva 15.

Profimedia
Petra Vlhova je zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark pod žarometi v Areju na Švedskem.

Slovakinja je z 12. slalomsko zmago v svetovnem pokalu prevzela mesto vodilne v skupnem seštevku zime. V finalu sta nastopili dve Slovenki, ki sta se uvrstili med petnajsterico. Ana Bucik je bila sedma (+1,91), Andreja Slokar 15. (+3,16).

Vlhova je vodila že po prvem delu, v finalu pa je odbila vse napade konkurentk ter slavila za pomembne točke v boju za veliki kristalni globus s Švicarko Lar Gut-Behrami in v boju za slalomski seštevek.

Gut-Behramijeva, ki v slalomih ne tekmuje, po novem za Vlhovo v boju za seštevek zime zaostaja 64 točk.

Drugo mesto je osvojila Avstrijka Katharina Liensberger (+0,20), tretja je bila Američanka Mikaela Shiffrin (+0,64).

Shiffrinova je natanko na deseti obletnici svojega prvega starta na tekmah svetovnega pokala, le dan pred svojim 26 rojstnim dnevom, lovila kar nekaj mejnikov. A v finalu na postavitvi svojega trenerja Jeffa Lackieja ni bila tako prepričljiva, da bi lahko ogrozila Vlhovo. Uvrstila se je za Liensbergerjevo.

Šved Ingemar Stenmark še ostaja samostojni rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu v eni disciplini, 46 veleslalomskih. Shiffrinova jih ima v slalomu 45.

Iz tekme v tekmo navdušujeta slovenski slalomistki. Slokarjeva z devetim mestom po prvi vožnji še ni nikoli bila višje v svetovnem pokalu.

Ob nastopu Ajdovke je bila na vrhu Bucikova, ki je ostala vodilna tudi po nastopu Slokarjeve. Slokarjeva je s prve proge prinesla 11 stotink sekunde zaloge. Vendar pa se je njena prednost hitro stalila. Bucikova je bila prepričljivejša. Slokarjeva je imela v finalu na progi več težav, druga vožnja se ji ni v celoti posrečila. Za Goričanko je v cilju zaostala 1,25 sekunde za takrat sedmi čas.

Bucikova je imela v prvi vožnji po drugem vmesnem času precej težav, zaradi česar je izgubila nekaj časa, v spodnjem delu pa je bila zelo hitra in prišla do 13. izhodišča.

V finalu je morala izboljšati čas Američanke Paule Moltzan, pred katero je s prve proge prinesla 19 stotink sekunde zaloge. Na drugi progi je vrhunsko odpeljala zgornji del in si priborila šest desetink sekunde prednosti.

Odlično se je znašla tudi v nadaljevanju, čeprav je zapravila nekaj časa (-0,01; -0,10), ter z 32 stotinkami sekunde prednosti prišla v cilj v zelenem za prevzem vodstva.

Prva, ki je prehitela Bucikovo, je bila sedma po prvi vožnji Avstrijka Franziska Gritsch za zgolj 11 stotink sekunde. Nato je vodstvo prevzela Nemka Lena Dürr. Z Bucikovo se je povsem izenačila Švicarka Michelle Gisin. Švicarka Wendy Holdener pa je obe potisnila z zmagovalnega odra. Na startu so bile le še najboljše tri, ki pa si na razriti progi niso privoščile prevelikih napak za kakšno presenečenje.

Tretja slovenska predstavnica Meta Hrovat je bila po padcu, ki ji je odnesel prejšnji koncu tedna v Jasni, tokrat na startu, a prepočasna za uvrstitev v finale. Za Vlhovo je zaostala 3,93 sekunde in bila pri repu uvrščenih na 38. mestu.

Bucikova je bila na SP v Cortini deveta, v Jasni šesta, v Areju sedma. Šesto mesto je tudi njen najboljši slalomski dosežek v svetovnem pokalu. V slalomskem seštevku je trenutno 12. Slokarjeva pa 27. in jo le dve mesti ločita od slalomskega finala v Švici.

V Areju bodo v soboto pripravili še en slalom.

Članki iz rubrike